4 שנים לפני האולימפיאדה, ביפן כבר התחילו להתכונן והשאלה הראשונה על סדר היום היא המדליות. במדינה, שסובלת ממחסור במשאבים טבעיים מצד אחד ועודף "זבל אלקטרוני" מצד שני, החליטו לייצר את המדליות בשיטה שגם תתבסס על הנתונים האלה וגם תעביר מסר לעולם, כך מדווח מגזין העסקים היפני Nikkei.

לפני כחודשיים נפגשו בטוקיו משרד הסביבה הארצי, השלטון המקומי וחברות שונות, בניסיון לגבש תוכנית עבודה לחציבת זהב, כסף ונחושת מ"המכרה העירוני" - ערמות של מכשירים קטנים שנזרקו לפחים מיוחדים. עמותת Genki Net לעידוד חיים ברי-קיימא, ארגנה את הפגישה כדי להעלות את המודעות לפסולת האלקטרונית, שהולכת ומתרבה ברחבי העולם בכלל וביפן בפרט.

כבר היום מוציאים ביפן אוצרות מהמכשירים הישנים שנזרקו. לפי ניקיי, ב-2014 נחצבו מה"זבל האלקטרוני" של יפן 143 קילוגרם זהב, טון וחצי כסף ו-1,112 טון נחושת. הכמות הזו לא עמדה בציפיות של היפנים, אך היא בהחלט מספיקה לייצור המדליות לאולימפיאדה - ב-2012 נוצקו המדליות לאולימפיאדה (כולל אולימפיאדת הנכים) מ-9.6 קילוגרם זהב, 1.2 טון כסף ו-700 קילוגרם נחושת.

ההערכות הן כי ערמות המכשירים הזרוקים ביפן מכילים 16% מעתודות הזהב העולמיות ו-22% מעתודות הכסף - יותר מכל מדינה הנהנית ממכרים טבעיים.

אפל, אגב, מחזיקה לפי זה "מכרה" יקר פי כמה: באפריל דיווחה החברה כי הרובוט החדש שלה, שמפרק אייפונים ישנים שהוחזרו אליה, הוציא מהם ב-2015 30 טון של חומרי גלם, מתוכם טון שלם של זהב, ששוויו 40 מיליון דולר.