תחום ההייטק הינו מהמבוקשים והמתגמלים ביותר בשוק העבודה הישראלי, אך עבור מרביתם של צעירים יוצאי אתיופיה הוא בלתי נגיש, בגלל פערים חברתיים וכלכליים, שמונעים מהם להגיע ללימודים המתאימים ולהשתלב בתחום. זאת, למרות שמדובר בענף בו חסרים אלפי עובדים מדי שנה.  

עמותת טק קריירה הוקמה בשנת 2002 כדי להעניק לצעירים יוצאי אתיופיה בעלי מוטיבציה את הידע והכישורים כדי לעבוד בהייטק וכדי לקדם מוביליות כלכלית וחברתית. השכר ההתחלתי של בוגרי טק קריירה הוא קרוב לממוצע בישראל, ולאחר שנתיים ישנם בוגרים שמכפילים את שכרם.

ב-20 שנות פעילות של העמותה, כ-1,000 צעירים יוצאי אתיופיה עברו כ-50 קורסים מקצועיים בכמה מן התחומים המבוקשים ביותר בתעשיית ההייטק. למעלה מ-950 מהם השתלבו בתעסוקה הולמת בהייטק, רובם ככולם הראשונים במשפחתם ובקהילתם לעשות זאת.

יעקב נגוסה, בן 36, גדל ברחובות, ואחרי הצבא טס לארה"ב לעבוד בעגלות, שם התחיל לחשוב מה הוא רוצה לעשות כשיחזור. "כשחזרתי, הכרתי אנשים שהיו בוגרי טק קריירה, וכבר עבדו והתפרנסו ברמה שלא חשבתי שגם אני אוכל להגיע אליה", הוא מספר ל-mako. "עד אז, גם אם חלמתי על עבודה עם שכר טוב, רכב ותנאים שכאלו, לא ידעתי איך מגיעים לזה בכלל, והם הוכיחו לי שזה אפשרי בהחלט, חלום שאפשר להגשים. לא ידעתי כל כך מה זה הייטק, ובטח לא חשבתי שאני יכול לעבוד בתחום הזה".

בעקבות ההמלצות, נגוסה הצטרף לקורס תקשורת נתונים בטק קריירה, שנערך אז בפעם הראשונה, במכללת IITC, כחלק מפרויקט בשיתוף מומחי חברת סיסקו. לאחר שסיים, הוא עבד בחברת בינת 7 שנים, מתוכן שימש כראש צוות 4 שנים. הוא המשיך לאחר מכן ללימודי תואר ראשון במנהל עסקים עם התמחות מערכות מידע, והיום הוא עובד ב-IronSource בתפקיד DevOps Engineer.

על הקורס הוא אומר: "לא האמנתי שתוך שמונה חודשים החיים שלי ישתנו מקצה לקצה". בין ההישגים המקצועיים שלו הוא מציין: "בבית חולים ברזילי שדרגתי את כל הרשת יחד עם הצוות שלי. השדרוג היה מעבר מתשתית ישנה ולא שרידה לתשתית מהירה ושרידה. בשב"ס עשיתי עם הצוות פרויקט שדרוג של תשתיות כלל ארצי, ובמשטרת ישראל עשיתי פרויקט מאוד גדול של ציוד הליבה כחלק מפרויקט 'מצלמה לכל שוטר'. בנוסף, טיפלתי בתקלות תקשורת שונות בבסיסים צבאיים ומסווגים".

יעקב נגוסה (צילום: באדיבות המצולם)
יעקב נגוסה | צילום: באדיבות המצולם

אתה חושב שכבן העדה האתיופית קשה לך יותר?

נגוסה: "כשאתה גדל באזור מסוים, אין לך מה לראות ולשאוף. החברים שלי היו מקור להשראה. תמיד ידעתי שאני רוצה ללמוד. אנחנו, אני וחברים שלי, דור ראשון פה בארץ. ההורים שלי נולדו שם. ההורים שלנו עובדים בעבודות פשוטות, אנחנו דור ראשון שאמור להשתלב בחברה הישראלית כמו שצריך, וכאשר אתה לא יודע מה האופציות שנכונות לך - אתה יכול לבזבז את הזמן שלך בעבודות מזדמנות, במקום לדעת שגם עולם ההייטק חשוף בפנייך. אני עשיתי את הקורס ב-2011. בעקבותיי, שתי האחיות שלי עובדות בהייטק. אחי משרת בחיל התקשוב. ברגע שיש דמות לחיקוי ודמות משפיעה, אז זה מקל. בסוף צריך שאחד יפלס את הדרך, ואחרים יבינו שזה אפשרי". אגב, גם אשתו של נגוסה היא הייטקיסטית ועובדת בראפיד.

לא פעם הוא חוזר במהלך השיחה ואומר. "בואי נשנה את התפיסה, נמאס לפרסם רק סיפור הצלחה של מישהו שהיה רועה צאן ואז הוא מצליח. יש פה דור חדש שמשנה דברים, ויש פה תרומה לעדה האתיופית ולחברה  הישראלית".

איך אתה עוזר היום לצעירים מהעדה האתיופית שרוצים להשתלב בהייטק?

"אני תמיד מפרסם בקבוצות וואטסאפ משפחתיות ובפייסבוק, ומדבר עם חבר'ה אחרי צבא על המסלולים השונים בטק קריירה. לפני כל קורס תקשורת נתונים, אני משתתף במיטאפ ומסביר על הקורס כדי שיוכלו לקבל החלטה נכונה בבחירת הקורס. אני משתמש בקשרים שצברתי בעשור האחרון כדי לעזור בהשמות של הקורסים שאני מלווה, ואחוזי ההשמה בקורסים הללו גבוהים מאוד, מעל 90 אחוז. בקורס האחרון 2 בוגרות שלי חתמו והתחילו לעבוד באמזון.

"הרבה מהתהליך הוא לבנות את הסטודנטים לאורך כל הקורס ולפתח אצלם את תחושת המסוגלות. הרבה מהם מאוד מבריקים, ורק צריכים הכוונה - ומשם כל ההצלחה היא שלהם. אני מאמין שהשינויים הקטנים הללו ייצרו שכבה חזקה של יוצאי הקהילה, שתוביל את הדורות הבאים למקום בו לא נצטרך תוכניות כאלה או אחרות כדי להצליח. גם בתא המשפחתי אני דוחף את האחים שלי לקורסים ומעדכן אותם טכנולוגית".

מיכל נגוסה, בת ה-26, אחותו הצעירה של יעקב, השתתפה בפיילוט של הצבא עם טק קריירה, ועברה קורס של בדיקת תוכנה. כיום היא עובדת כ-DevOps ב-CyberKick. "יעקב הוא האדם הראשון שהאמין בי בתקופת הבגרות, שלדעתי זו התקופה החשובה ביותר. הוא לקח אותי והדריך אותי לאורך כל חיי. בזכות האמונה שלו בי וההדרכה שלו, אני נמצאת במקום שבו שאני היום - מנערה שלא האמינה בעצמה וללא חלומות, לאישה חזקה שכן מאמינה בעצמה עם מטרות גדולות לעתיד", היא מספרת. "אני לא יודעת איפה הייתי היום בלעדיו. הלוואי על כל אחד שיהיה לו אדם כמו יעקב בחיים".

חברת סיסקו ישראל הצטרפה אל נבחרת השותפים של טק קריירה לפני כ-11 שנים, במהלכן הכשירה סטודנטים רבים, שאף השתלבו בקרב שותפיה העסקיים של סיסקו כעובדים מן המניין. עובדי סיסקו מעניקים את ההכשרה לסטודנטים בהתנדבות. בין היתר, יעקב נגוסה עבר את ההסמכה הכי גבוהה של סיסקו, CCIE, בבלגיה - שכללה כמעט שנה אינטנסיבית של לימודים ובחינת מעבדה של 8 שעות.

אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל (צילום: ניב קנטור)
אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל | צילום: ניב קנטור

"אנחנו בסיסקו מאמינים שהשינוי החברתי של כולנו תלוי בכל אחד מאיתנו. סיסקו מעורבת בחייהם של נערות ונערים, סטודנטים, חיילים קרביים ושמחים להיות שותפים אמיתיים לדרך עם קריירה טק. משלב המיונים הקשים שעוברים הסטודנטים, עד אלפי שעות הכשרה שהם עוברים ועד לקבלת התעודה שלהם היום", אומר אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו. "אין מרגש כמו פרי שנקטף אחרי עבודה קשה, אני מאחל לכלל הסטודנטים בהצלחה גדולה ולטק קריירה על שותפות ארוכת השנים".