הורה סאדאת, יוטיוברית מאפגניסטן שהעלתה לרשת סרטונים קלילים על החיים במדינה, מתה מוות מסתורי בשבוע שעבר. במהלך השנים היא שיתפה ברשת על חייה, גם לאחר שהטאליבן עלה לשלטון ב-2021, היא לא פחדה והמשיכה לייצר תוכן עבור עשרות אלפי המנויים שלה – למרות הניסיונות של השלטון למחוק את הנשים מהחיים הציבוריים.

לאחרונה החשבונות ברשתות החברתיות של סאדאת הפסיקו לעלות תכנים, ועל פי החשד היא הורעלה למוות באירוע פרטי בקאבול. בטאליבן טענו כי עצרו שני אנשים בחשד למעורבות במותה. למרות שהמניע להרעלה אינו ברור, למותה הייתה השפעה ישירה על משפיעניות רשת אחרות שעדיין פעילות באפגניסטן.

יוטיובריות סיפרו בעילום שם ברדיו המקומי שהן חוששות לחייהן, והפסיקו להעלות תכנים לרשת: "כל אישה שעובדת בתקשורת, פעילה בחברה האזרחית או מופיעה ברשתות החברתיות מתמודדת עם איומים קיצוניים", אמרה יוטיוברית שביקשה להישאר אנונימית. היא סיפרה שהיא כבר לא מצטלמת בפומבי ומעלה רק סרטונים שהיא יוצרת בבית. גם בהם, היא לא חושפת את פניה. "מרוב פחד אני אפילו לא מספרת לשכנים שאני מנהלת ערוץ יוטיוב", סיפרה.

משפיעניות רשת באפגניסטן  (צילום: רשתות חברתיות)
צילום: רשתות חברתיות

רבים מהפעילים ברשתות החברתיות נמנעים מלעסוק בפוליטיקה או לבקר את הטאליבן, ומעט מאוד נשים ממשיכות לתפעל את הרשתות החברתיות. במקום לעסוק בנושאים הנפיצים, המשפיענים במדינה מתמקדים בהצגת תרבות אפגניסטן ובתכנים א-פוליטיים.

יוטיוברית נוספת בקאבול, אומרת שמותה של סאדאת הפיץ פחד רב בקרב נשים אפגניות. "אני מבועתת, מתה מפחד", סיפרה בריאיון. כמה פעילי זכויות נשים באפגניסטן האשימו את הטאליבן במותה של סאדאת, אף שכרגע אין ראיות לכך. בשבוע שעבר התכנסו חברות התנועה להעצמת נשים במדינה ליד קברה של סאדאת והביעו דאגה מ"הרג ממוקד של נשים בולטות". חלימה חכימי, אחת מחברות התנועה, סיפרה: "בעלייה לקבר אנחנו רוצות לחלוק את הצער שלנו עם משפחתה וחבריה, ובעיקר שהקהילה הבינלאומית תעניש את מי שעומד מאחורי הרציחות הממוקדות והמסתוריות של נשים".

בחודש ינואר, מורסל נבידזאדה, חברה לשעבר בבית המחוקקים, נורתה למוות יחד עם שומר ראש כאשר חמושים לא מזוהים פרצו לביתה בקאבול. גם המניעים להריגתה עדיין לא ברורים. מאז עלה הטאליבן לשלטון הוא אסר על נשים לעסוק בתפקידים ציבוריים ולרכוש השכלה, ואף פירק את המשרד לענייני נשים ואת הוועדה העצמאית לזכויות אדם באפגניסטן. "המסר שמקבלות נשים ונערות במדינה הוא הוא שאם את מתמודדת עם אלימות או איומים, ממשל הטליבאן לא יציע לך שום עזרה – את לבד", אמרה הת'ר בר, מנהלת בארגון זכויות אדם.