רוני שיינמן, בת 32, מנהלת צוות פיתוח בחברת הפינטק ארניקס, החליטה שהיא רוצה לאתגר את עצמה ולפתח את עצמה מקצועית בזמן שהיא נמצאת בחופשת לידה עם בנה השני, זיו, בן 3 חודשים. היא החלה לעבוד בארניקס לפני כחמש וחצי שנים בתפקיד qa (בדיקות תוכנה), ומשם התקדמה להיות מפתחת בק-אנד וראש צוות תשתיות בחברה. חופשת הלידה הראשונה שלה עם בתה אופיר, כיום בת שנתיים ו-3 חודשים, הייתה בעיצומה של סגרי הקורונה, אז גם עברה לנתניה, כדי להיות קרובה להוריה ולקבל מהם עזרה.

בחודש שעבר יזמה שיינמן את המיטאפ Mom-Tech, אליו הגיעו 14 אימהות בחופשת לידה עם התינוקות שלהם מחברות הייטק שונות. המיטאפ שעסק בתחום התוכנה, הותאם במיוחד לאימהות עם הרצאות קצרות וחלל גדול שמותאם לאירוח גם של התינוקות.

"בלידה הראשונה שלי היה קורונה והכול היה מאוד משעמם. יכולתי לשבת רוב הזמן בבית ולא לצאת החוצה ולעשות דברים. הפעם הרגשתי צורך לנסות הכול, לראות מה אני יכולה לעשות", מספרת שיינמן בשיחה עם mako. "כל המיטאפים המקצועיים התחילו לחזור, אחרי תקופה ארוכה שהם לא היו. הבעיה איתם שהם בדרך כלל בשעות הערב, שש-שבע במשרדים בתל אביב - לא משהו שאני יכולה ללכת אליו עם תינוק. יש גם מיטאפים של נשים בחופשת לידה, אבל לרוב הם עוסקים ב-soft skills, שילוב של הורות ואימהות ועבודה בהייטק. אני רוצה להתמקצע, ללמוד דברים יותר טכנולוגיים, וזה משהו שהיה לי חסר ולא קיים".

היא פנתה לרז זוארץ, אחראית על מיתוג מעסיק בארניקס, ורתמה אותה לטובת המיטאפ הראשון, שהוקדש להרצאות בנושא פרודקט ודאטה, יחד עם זמן למינגלינג בין הנשים. "הגבלנו את הכמות כדי לשמור על זה מצומצם ואינטימי. למשל, אם היה מצב ש-2 תינוקות בוכים ביחד, הדוברת התאימה את עצמה ועצרה שנייה. בגלל האינטימיות זה היה נעים. נשים תוך כדי הניקו, החליפו והאכילו. זה היה מיטאפ עם תנאים יותר מאתגרים, אבל הוא יצר שיח טוב בין כולם, והיה מאוד מגבש ומאחד", מספרת שיינמן. "התכנון הוא לעשות מפגש מקצועי כזה פעם ברבעון".

מיטאפ Mom-Tech, ארניקס (צילום: רז זוארץ)
מיטאפ Mom-Tech, ארניקס | צילום: רז זוארץ

"יש קושי לשלב טיפול בתינוק ושמירת הידע", מסבירה שיינמן. "כל בן אדם במקצועות האלו צריך להיות מעודכן ולהכיר הרבה טכנולוגיות, להשתתף בכנסים, וזה הקושי - במיוחד בחופשת לידה כשיש פחות שעות שינה ועייפים יותר".

בארניקס, שפיתחה טכנולוגיות AI לתמחור והתאמה אישית של מוצרים בענפי הביטוח והבנקאות, עובדים כ-340 איש, מתוכם 30 אחוז נשים – גם בפיתוח. שיינמן מתכוונת לחזור לעבודתה לקראת סוף החודש, לאחר 15 שבועות של חופשת לידה, אבל היא תעבוד בשלושת החודשים הבאים מהבית בלבד, מה שיקל עליה את החזרה.

אם לא הייתה לך עזרה, את חושבת שהיית מסתדרת?

"אם אמא שלי לא הייתה יכולה לעזור לי, היה לי מאוד קשה לחזור לעבודה - לשים תינוק מאוד קטן במסגרת היה קשה. אני מודה כל יום לאמא שלי שבאה לעזור לי. המחירים של הגנים, במיוחד באזור המרכז, שהם אפילו ללא ימי שישי, מאוד מקשים על חזרה לעבודה של חלק מהנשים. כאן יש לי גמישות מבחינת השעות, ואני לא מרגישה שאני שמפספסת בזה שאני חוזרת לעבודה, כי יש לי זמן להשקיע גם בתינוק וגם להעסיק את עצמי מקצועית, לשמור על המוח עדיין עובד. גם במהלך חופשת הלידה היו כמה כנסים מקצועיים של פיתוח תוכנה שרציתי ללכת אליהם, וארניקס רכשו את הכרטיס עבורי כדי שאוכל ללכת".

מיטאפ Mom-Tech, ארניקס (צילום: רז זוארץ)
מיטאפ Mom-Tech, ארניקס | צילום: רז זוארץ

"אנחנו מאוד קשובים ורגישים לצורך ולרצון של מי שנמצאים בחופשת לידה, עובדת וגם עובד שיוצאים לחופשת לידה לא תמיד רוצים להיות בקשר עם מקום העבודה. חשוב לנו לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם העובדות והעובדים ולתת מענה לצרכים המשתנים ולרעיונות שעולים לאורך כל מסלול הקריירה. במידה ועובדת בחופשת לידה רוצה להיות בקשר, מבקשת לצאת לכנס או ליזום מיטאפ, אנחנו נספק את כל הכלים והמעטפת", אומרת אורנה בלדרמן, סמנכ"לית משאבי אנוש בארניקס.

"לאחרונה הוצאנו מדריך פנימי להורים שמרכז את כל התנאים והזכויות משלב ההודעה על ההריון ועד החזרה לעבודה לאחר חופשת הלידה, כולל התייחסות גם לתנאים הניתנים לבן או בת הזוג. אנחנו מעניקים גם לבני זוג שבועיים חופשת לידה, תמכנו ונמשיך לתמוך במי שנמצא בהליך פונדקאות, גייסנו נשים בהריון, כל תפקיד מבחינתנו פתוח מקצועית ללא הבדל סטטוס או מגדר".