המנדט של נתניהו יפקע הלילה בחצות  (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

Tweetboard פרסם את דו"ח משפיעני הטוויטר שלו לרבעון השני של 2022, רגע לפני מערכת הבחירות החמישית שצפויה להיערך ב-1.11.2022, שמלמד על דומיננטיות כמעט מוחלטת של פוליטיקאים וצייצנים מהצד הימני של המפה. בעשירייה הראשונה של המשפיענים ישנם שישה פוליטיקאים – חמישה מהם ימנים – בנימין נתניהו, עמיחי שיקלי, נפתלי בנט, גלית דיסטל אטבריאן (שיורדת מקום אחד מ-3 ל-4) ואיתמר בן גביר. בנוסף, שלושה עיתונאים פוליטיים שמזוהים או מזדהים עם הימין – ינון מגל, איילה חסון ועמית סגל. את המקום העשירי סוגר יבגני זרובינסקי, שמביע גם עמדות ימניות. למעשה, היחיד מהשמאל-מרכז בעשירייה הראשונה הוא ראש הממשלה יאיר לפיד, שנמצא במקום התשיעי.

את המקום הראשון כובש גם הפעם, ראש הממשלה לשעבר ויו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, עם 2 מיליון עוקבים ו-966 אלף לייקים. ינון מגל שומר על המקום השני ולמקום השלישי עולה איילה חסון, שבתקופה הזאת התבלטה עם התחקירים בנושא השיפוץ של בית בנט ברעננה.

היחס דומה בעשירייה השנייה (תשעה אנשי ימין מול בן כספית – שמגדיר את עצמו כימני, אגב) והשלישית (תשעה מול רשף שי). מעניין לראות שצייצנים אשר נתפסים כאושיות רשת כמו חיים לווינסון וגדי טאוב נמצאים רק בעשירייה הרביעית.

ההתחזקות הבולטת של הפוליטיקאים היא של איתמר בן גביר, שקפץ מהמקום ה-16 למקום ה-8 ודחק את בצלאל סמוטריץ' מהעשירייה, ושל עמיחי שיקלי שעלה מהמקום ה-12 ל-5.

גם בדירוג כלי התקשורת החזקים בטוויטר בולטים כלי התקשורת הימנים – במקום הראשון גלי ישראל, בשני – ערוץ 14, במקום השלישי – כאן, במקום הרביעי – N12 ובחמישי ערוץ הכנסת. מכאן אפשר ללמוד גם על הפער בין טוויטר לעולם האמיתי, שם גלי ישראל נמצאת רק במקום השביעי בין התחנות האזוריות על פי סקר TGI, וערוץ 14 משיג רייטינג חד ספרתי בשעות הפריים טיים.

הדוח מפרסם גם את המשתמשים עם הציוצים הכי מעניינים – כלומר משתמשים שאין להם הרבה עוקבים, אבל הציוצים שלהם הופכים לוויראליים. מדובר ברשימה שכוללת 5 גברים ו-5 נשים, כשבראשם עומדת עו"ד טלי גוטליב. אחריה נמצא אביחי שלי, שכותב ציוצים ויראליים בנושא העיוורון שלו, מאיר פרייס, בעלה של ד"ר שרון אלרעי-פרייס, נוי בר, יועצת תקשורת ובת זוגו לשעבר של אבנר נתניהו ואת החמישייה סוגר כתב כלכליסט, תומר גנון, שעורר סערה עם תחקיר פגסוס ו-NSO.

דירוג נוסף מעניין הוא של המשתמשים עם יחס תגובות "שלילי", הכוונה לצייצנים שכותבים ומקבלים מספר לייקים מועט והמון תגובות, מה שמעיד בדרך כלל על חוסר אהדה ותגובות שליליות שתוקפות את המצייץ. במשך כשנה עמדה עידית סילמן בראש הרשימה הזאת, אבל מאז חודש אפריל, שבו הודיעה שהיא פורשת מהקואליציה, היא נעלמה מהדירוג הזה (מצד ימין הפסיקו לתקוף אותה), וכעת את המקום הראשון תופסת דנה ויס (עוד לפני ביקורו של ביידן), ולאחריה צבי האוזר וניר אורבך, שהיה עליהם לחץ גדול, בעיקר על אורבך, לפרוש מהממשלה. במקום הרביעי נמצאת ג'ידא רינאוי זועבי ממרצ, שהפילה את הממשלה, ו-4 ח"כים מיש עתיד (עידן רול, בועז טופורבסקי, קארין אלהרר ואורנה ברביבאי).

מאחורי הדירוג, שקיים כשנתיים, עומד יזם ההייטק וסמנכ"ל מחקר ופיתוח, ליאור מלנבוים. "אפשר לראות בדירוג הזה שכל הפוליטיקאים עלו – גם לפיד וגם בנט, שהיה בדירוג הקודם במקום ה-13 וקפץ ל-6. זה קרה על חשבון העיתונאים – בדירוג הקודם היו לנו בעשירייה הראשונה עיתונאים כמו שמעון ריקלין ויעקב ברדוגו", אומר מלנבוים ל-mako. "אני מעריך שהדומיננטיות של הפוליטיקאים תישמר, בעיקר לקראת הפריימריז במפלגות שיקרה בקרוב".

מגמה נוספת שאותה הוא מציין שזהות האנשים שעשו לייקים בעבר לנפתלי בנט ומתן כהנא התחלפה כמעט לגמרי, מה שמעיד על כך שהקהל שלהם עזב והתחלף. "אולי 5-10 אחוז מהאנשים שעשו לבנט לייק לפני הקמת הממשלה נשארו אחר כך. כל השאר זה אנשים אחרים לגמרי. הקהל שלו עבר למפלגות הימין שנמצאות באופוזיציה", הוא אומר.

אילו תגובות אתה מקבל על הדוח?

"כשאני מוציא את הדוח, התגובה האוטומטית שאני מקבל - הדוח לא מדויק, זה הכול בוטים של הימין. למרות שאנחנו מראים שיש שליטה לימין בטוויטר, כבר שנה שלמה שאנחנו רואים שהשמאל יורד והימין עולה בטוויטר. אחת הסיבות, שגם הסברתי אותה סביב הדוח הקודם, היא שיותר קל לצייץ מהאופוזיציה. כולם פונים אליי, גם פוליטיקאים, ושואלים 'למה אני לא שם'".

למה כולם חושבים שמדובר בבוטים?

"כל הזמן מראים את בנימין נתניהו. אומרים: 'יש לו 2 מיליון עוקבים ורק 3,000 לייקים לציוצים'. אני מסביר שכמות העוקבים לא משקפת – יש בטוויטר המון יוזרים רדומים, סגורים. בגלל זה הדוח שלי קיים - הוא מציג את המעורבות, האנגייג'מנט האמיתי. לכמות עוקבים יש 0 משמעות, וזה מתחבר לכך שאילון מאסק ויתר על הרכישה של טוויטר. אי אפשר להוכיח איזה יוזר הוא בוט, אנשים עם משאבים הרבה גדולים משלי לא מצליחים.

באשר לטענות על בוטים קנויים מהודו, זה עוד אחד מהקשקושים הגדולים. ברבעון הזה בנט פרסם תמונה משפחתית, קיבל 30 אלף לייקים, בעיקר מהודו, אבל הוא לא קנה אותם. כמו שביבי לא קונה אותם. ההודים הם הרבה אנשים, ואם הם נתקלים בתמונה יפה של ראש ממשלת ישראל, הם פשוט עושים לה לייק. מספיק שכמה הודים עשו ציוץ מחדש. קשה לי להאמין שמישהו רכש אותם".

האם אפשר לגזור משהו מהדוח לגבי הבחירות המתקרבות?

"אני לא יכול להגיד כמה זה ישפיע על המנדט ה-61, אני לא יודע. אלו מספרים קטנים ואני לא מתיימר להיות נביא. לקראת הפריימריז אנחנו נכין דוחות על הפוליטיקאים שמתמודדים בכל מפלגה".