אין פרילנסר שלא יודע את זה. העצמאות לא תמיד קלה, צריך לדאוג לכל כך הרבה דברים: רואה חשבון, טפסים וחשבוניות, מערכת CRM, ענן, חשבון בנק עסקי, לגייס לקוחות ולפעמים אפילו עובדים. כשצעירים מחפשים לשלב עבודה עם חיים, נראה כי עולם התעסוקה צועד לעבר פרילאנס, כאשר ההערכות מדברות על כך ש-47% מכוח העבודה העולמי הוא פרילנסר.

גור גוט, בן 31, אבא לשניים מגבעתיים, ייסד את הסטארטאפ – Vlancer. היום (שלישי) הוא משתתף בוועידת העסקים בלונדון, The London business summit, שם מועמד לפרס סטארטאפ השנה, וידבר על "דור ה-V", הדור שרגיל לכך שהכול וירטואלי.  

האתר Vlancer, נועד לרכז לפרילנסרים את מה שהם צריכים במקום אחד וגם לחבר אותם עם מעסיקים, ופעיל כרגע באנגליה, שם הוא משתף פעולה עם חברת ביטוח און-ליין, סטארטאפ משפטי וכן עם הבנק הדיגיטלי ANNA.

גוט עצמו הוא פרילנסר כבר כמה שנים בתחום התוכן הוויזואלי, האנימציה ופתרונות קריאטיביים ללקוחות. "אני עובד עם הרבה פרילנסרים ברחבי העולם, ומכיר היטב את סביבת העבודה שלהם, הצרכים שלהם, היתרונות והחסרונות של העבודה שלא כשכיר. הקורונה הכניסה לשוק הזה עוד ועוד פרילנסרים, והיום מספרם בעולם הוא למעלה מ-1.56 מיליארד. רק פה, בארץ, יש למעלה מ-700,000 פרילנסרים בישראל", הוא מספר ל-mako.

הוא התוודע לראשונה לעולם הזה כשלמד באוניברסיטת רייכמן בהרצליה. "בתוך פחות מחודשיים העסיקו אותי בתור עוזר הוראה שאחראי על חדרי העריכה בבית הספר לתקשורת, שם גם הכרתי את ליהי אשתי. יום אחד פונה אליי מכר ליד הקפיטריה, ושואל אותי אם אני יודע לעשות אנימציה. משהו בי קפץ וישר אמרתי כן, למרות שבאותו הזמן לא ידעתי איך עושים אז זה או בקושי צפיתי בסרטונים כאלו. התייעצתי עם קרוב משפחה שאמר לי: 'מה הבעיה, תגייס פרילנסר'".

"ביום שישי אחר הצהריים העליתי מודעה באתר מרקטפלייס המחבר פרילנסרים, שם התאהבתי ביכולת ובעוצמה שיש למודעת דרושים אחת. משם התחלתי ללמוד את כל הנושא של פרילנסרים, מה האפשרויות המוצעות בשוק, מי השחקנים המובילים, איזו מדינה היא יותר מקצועית ואיזו יותר זולה לעבודה.

"שנתיים וחצי מאז אותו פרסום מודעה ראשון העסקתי, להערכתי, כ-1,500 פרילנסרים מכל העולם במגוון פרויקטים. נרשמתי לכל האתרים כדי להשיג עבודות גם עבור עצמי וגם עבור חיפוש פרילנסרים לפי כישורים, ובין כל האתרים היה אתר ישראלי קטן בשם Vlancer. הוא היה עם 5 סוגי מקצועות שונים באותו זמן, והחלטתי לרכוש אותו".

Vlancer, גור גוט (צילום: פרטי)
Vlancer, גור גוט | צילום: פרטי

מה הצרכים והקשיים של הפרילנסרים?

"פרילנסרים מרגישים לעיתים קרובות תלושים, לא שייכים למקום קונקרטי. יש בדידות בלעבוד כפרילנסר, בטח אם עובדים מהבית. זה אחד הדברים שעמדו לנגד עינינו כשהחלטנו להקים קהילה של פרילנסרים מאותה מדינה, ולא אתר שמציע עבודה לכל העולם ואין בו שום ייחודיות או מקום לביטוי עצמי.

"בנוסף, מלבד פרנסה מה שמטריד פרילנסרים הוא 'להישאר במשחק', כלומר להיות רלוונטי בשוק בהם הם פעילים. אם אתה גרפיקאי אתה חייב להתקדם עם התוכנות, עורכי דין צריכים להתעדכן בפסיקות חדשות ועוד.

יש גם בכלל קושי לקבל סיוע והכוונה - לפתוח תיק בפעם הראשונה, איזה בנק לבחור. בנוסף, כעצמאי, אין החזרים על כוסות קפה בפגישות, אין 'אבא ואמא' שיודעים לסייע, אלא פשוט צריך לצלול למים ולנסות לא לטעות".

איך בעצם עובדת המערכת של Vlancer באנגליה?
"לכל פרילנסר שנרשם במנוי חודשי של 20 פאונד, יש את מערכת הניהול שלו - דסקטופ שכולל כל מה שהוא צריך לנהל את העסק, כמו ייעוץ משפטי, חשבוניות, בנק ללא עמלות ועוד. במקביל, יש גם מרקטפלייס שבו כל פרילנסר מפרסם ומציג את הפרופיל שלו, תחומי ההתמחות שלו - יש לנו קרוב ל-800 קטגוריות - שכר מבוקש וכמובן הפרטים שלו. מול ההיצע יש את אזור הביקוש, בו מתפרסמות המשרות והצעות הפרויקטים החדשות. באנגליה היו לנו בחודש הראשון שווי עסקאות לפרילנסרים של למעלה מחצי מיליון פאונד (2.5 מיליון שקל)".

מדוע התחלת דווקא באנגליה ולא בארץ?

"כישראלי, השוק הישראלי מאד מעניין אותי, פעלנו והפעלנו את המערכת בשלב הבטא בשוק המקומי, הייתה לנו היענות מדהימה, המלצות, לקוחות, אבל גם המון בעיות שאנחנו חייבים טכנולוגית לסדר. בנוסף, הבעיה בישראל שהיא מקום שלא מעודד יזמים, אלא במקרים רבים מדכא אותם. לאחר שיחות עם גורמים שונים שלא הביעו אמון בעליית מעמד הפרילנסרים והעבודה מהבית, וזאת למרות מה שראינו בקורונה, החלטתי לצאת החוצה.

"באנגליה המצב הפוך לגמרי. שם מחבקים אותנו, ולראייה שיתופי הפעולה שיצרנו שם עם גופים אסטרטגיים כמו הבנק הדיגיטלי, פירמת עורכי דין מובילה, שירותי חשבונאות וראיית חשבון, ממחישות כמה הם מאמינים ברעיון ומעוניינים לרוץ קדימה".