החקיקה המשפטית מטלטלת את העם, וכך גם את האנציקלופדיה השיתופית ויקיפדיה. אמש בוויקיפדיה הסתיימה הצבעה על אחד הערכים השנויים במחלוקת ביותר שלה, "רפורמת לוין", שאף היה חסום לעריכה למשך יותר מחודש בעקבות שינויים תכופים שערכו בו.

ההצבעה הייתה על שמו של הערך, והיא נערכה בשבוע האחרון, בין 12-19.8. העורכים בוויקיפדיה הצביעו בין 12 שמות אפשריים שהוצעו, כאשר השם החדש שנבחר לערך הוא "הרפורמה המשפטית בישראל (2023)". בהצבעה השתתפו 145 אנשים, ועוד 19 אנשים ללא זכות הצבעה הביעו את דעתם.

רפורמת לוין, ויקיפדיה (צילום: wikipedia)
רפורמת לוין, ויקיפדיה | צילום: wikipedia

נזכיר, שההצבעה לא הייתה פתוחה לכולם - רק משתמשים שנרשמו לפחות 30 ימים לפני פתיחת ההצבעה, ביצעו לפחות 100 עריכות באתר במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה ואינם עורכים בתשלום, היו רשאים להצביע בה, כלומר רק עורכים פעילים מאוד.

העורכים יכלו לבחור ביותר משם אחד, אבל היו צריכים לדרג את ההעדפות שלהם. בסופו של דבר השם "הרפורמה המשפטית בישראל" ניצח כל אפשרות אחרת, כאשר השם שהגיע למקום השני, בפער קטן, היה "המהפכה המשפטית". למקום השלישי הגיע השם "התוכנית להחלשת מערכת המשפט בישראל".

אגב, אפילו על המספרים הסופיים יש ויכוח בדף השיחה. משתמש אחד, שהוא ביורוקרט של ויקיפדיה, סיכם כי הרפורמה המשפטית ניצחה את המהפכה המשפטית בתוצאה – 68-66, ומשתמש אחר כתב בסיכום שמדובר בניצחון של 65-70.

לדברי אחד העורכים באתר, ההצבעה הזאת נפלה על חודו של קול – 68-67. "בשעה האחרונה הצטרפו בדיוק מספר העורכים שצריך כדי לנצח בהפרש של קול אחד. זה די מוזר, ובהתחשב בעובדה שזאת תבנית כמעט קבוע, שחוזרת בהצבעות רבות, זה עוד יותר מוזר", הוא אומר.

רוב השמות משקפים עמדה פוליטית, מסווית או שלא. אחד העורכים כתב בדף השיחה של הערך "המהפכה המשפטית" כי מדובר ב"שם לא ניטרלי בעליל. קובע ללא שום בסיס שמדובר בלא מפחות ממהפכה". מישהו אחר כתב: "נפוץ אולי בהתנחלות קפלן, לא בעם. שלא לדבר שמוטה להפליא".

בדף השיחה של "הרפורמה המשפטית בישראל" כתב אחד העורכים המתנגדים לשם: "המילה "רפורמה" אכן מציינת שינוי רוחבי גדול, אך היא לא מספיק חזקה כדי לתאר שינוי מהותי ועמוק של כללי המשחק, שלדעת רוב מוחץ של המומחים בתחום זה המצב שמהלכי החקיקה יובילו אליו".

לא מדובר בערך היחיד הפוליטי שנערכה לגביו הצבעה לאחרונה בוויקיפדיה. כך, בתחילת אוגוסט הסתיימה הצבעה לגבי השאלה האם למחוק את הערך "תיאוריית הקשר לתפירת תיקים בישראל", כאשר 54.6% מהעורכים היו בעד מחיקה, בעוד שנדרש לכך רוב של 55%, ולכן הערך לא נמחק.

ערך נוסף שקיים בוויקיפדיה האנגלית והיה בעבר בעברית ונמחק הוא "אלימות מתנחלים". ההצבעה האם לשחזר את הערך הסתיימה במאי והוחלט שלא להחזיר את הערך – 54% היו בעד שחזור, כאשר עבור שחזור יש צורך ברוב מיוחס של 60% מהקולות.