שנה וחצי לאחר שאפל עשתה צעד דרמטי כדי לשמור על פרטיות הלקוחות שלה, אתמול (ג') קבעה שופטת אמריקאית שעל החברה לבצע צעד לא פחות דרמטי שיפגע בפרטיות בעלי המכשירים מתוצרתה.

השופטת שרי פים מקליפורניה החליטה לאשר תביעה של ה-FBI נגד אפל. הבולשת הפדרלית טענה כי "לאפל יש אמצעים טכניים בלעדיים שיכולים לעזור לממשלה להשלים את החיפוש, אך (החברה) סירבה לספק את הסיוע הזה מרצונה החופשי".

פריצה לאייפון (צילום: אילוסטרציה, getty images)
אילוסטרציה | צילום: אילוסטרציה, getty images

החיפוש המדובר הוא זה שמנסה הארגון לבצע במכשיר האייפון 5C של סייד פארוק, שטבח יחד עם אשתו, תשפין מאליק, 14 אנשים בכנס שערך מקום עבודתו של פארוק ב-2 בדצמבר 2015. מאז מנסות הרשויות למפות את הקשרים של פארוק ואופן ההכנה לטבח. המכשיר שסופק על ידי מקום העבודה של פארוק הוא פיסת מפתח בחקירה, שכן לאחר פריצה לחשבון האייקלאוד שלו התברר שכחודש וחצי לפני המעשה הוא כיבה את הגיבוי, כך שכל הנתונים נשמרו אך ורק על המכשיר, המוגן בסיסמה.

הבולשת כתבה בתביעתה כי היא "לא יכולה להשלים את החיפוש מכיוון שאינה יכולה לגשת לתוכן המוצפן באייפון", ודרשה סיוע מיצרנית המכשיר בפריצה אליו. בעבר הדבר היה אפשרי בקלות יחסית, שכן לאפל היה מעין מפתח שמסוגל לבטל את ההצפנה של המידע על המכשיר. אך החל מגרסה 8 של מערכת ההפעלה, ששוחררה ב-2014, הפסיקה אפל להחזיק מפתחות כאלה, כחלק ממאמץ של חברות הטכנולוגיה הגדולות להראות כי הן אינן מוכנות לשתף פעולה עם ריגול מצד הרשויות בארה"ב.

עתה, כדי לבטל את ההצפנה של המכשיר יידרש תהליך מורכב בהרבה, אך השופטת קים חייבה את אפל לעמוד בו וקראה לו "סיוע טכני סביר". מה שתצטרך אפל לעשות הוא ככל הנראה לכתוב תוכנה חדשה, שניתן להטעין לזיכרון האייפון באמצעות חיבורו למחשב. התוכנה הזו תצטרך להסיר את ההגבלה על מספר הפעמים שניתן לנחש את הסיסמה של האייפון לא נכון לפני שהוא נועל את עצמו ומוחק את כל המידע השמור עליו, לאפשר הזנת סיסמה באמצעות תוכנה חיצונית שמתחברת למכשיר באופן חוטי או אלחוטי ולבטל את ההשהיה בין הזנות סיסמה. המטה ברורה: לאפשר ל-FBI לפרוץ את האייפון על ידי ניסיון כל הסיסמאות האפשריות עד להצלחה בלי הצורך להעסיק אנשים שיקלידו את כל אחת ממיליון הצירופים האפשריים.

לאפל ניתנו 5 ימים להגיב לבקשה בבית המשפט.

בינתיים, פורסם באתר החברה מכתב פתוח מהמנכ"ל, טים קוק, ללקוחות.

"ממשלת ארצות הברית דרשה שאפל תעשה צעד חסר תקדים המאיים על בטחון לקוחותינו", כותב קוק. "אנו מתנגדים להוראה הזו, אשר השלכותיה מגיעות הרבה מעבר למקרה שלפנינו. הרגע הזה הוא קריאה לדיון פומבי, ואנו רוצים שלקוחותינו ואנשים ברחבי המדינה יבינו מה נמצא בסכנה".

בהמשך המכתב הוא מציין שסמארטפונים, ובראשם אייפון, נמצאים בשימוש כמעט של כל אדם ומאחסנים כמויות אדירות של מידע אישי. "כל המידע הזה צריך להיות מוגן מהאקרים ופושעים הרוצים לגשת אליו, לגנוב אותו ולהשתמש בו בלי ידיעתנו ורשותנו", מצהיר קוק. "לקוחות מצפים מאפל ומחברות טכנולוגיה אחרות לעשות כל שביכולתנו להגן על המידע האישי שלהם".

קוק מדגיש כי "נתקפנו תדהמה וזעם מהפעולה הקטלנית בסאן ברנרדינו בדצמבר האחרון. אנו אבלים על החיים שאבדו ועבדנו קשה כדי לתמוך במאמצי הממשלה לפתור את הפשע הנורא הזה. איננו מזדהים עם טרוריסטים". עם זאת, הוא קורא לתוכנה שה-FBI ובית המשפט דורשים מהחברה "משהו שאנו חושבים שמסוכן מדי ליצור אותו". הוא מדגיש כי התוכנה המבוקשת לא קיימת כיום, וכי אם תפותח, עלולה "להגיע לידיים הלא נכונות" ולאפשר לפושעים לפרוץ כל אייפון שנמצא בהישג ידם. גם על הממשלה הוא לא סומך שתתאפק מלהשתמש בכלי הזה ובכלים נוספים שתדרוש על סמך אותו חוק ששימש את ה-FBI לשכנע את השופטת לקבל את דרישתו מאפל.