ישבתי על ספה במשרדי חברת הסאונד הוותיקה Waves והאזנתי לשיר Is This Love של בוב מארלי, מלפטופ שהיה מונח על השולחן מולי. כשהזזתי את הראש שמאלה, שמעתי את השיר חזק יותר באוזן ימין. כשהבטתי ימינה, השיר נשמע חזק יותר באוזן שמאל. כאילו אני מאזין לשיר מרמקולים שנמצאים מולי, והאוזן שלי יודעת לזהות מאיפה הצליל מגיע. השיר, אגב, היה בגירסה רגילה לחלוטין.

הלאה, עברנו לצפיה בסצינה ממסע בין כוכבים. גם באמצעות אוזניות. הפעם הסאונד אמור לצאת לפחות ב-5 רמקולים שנמצאים סביבי, שניים מאחורי, מימין ומשמאל - ושלושה לפני - מימין, משמאל ובמרכז. כשמאזינים לסרט באוזניות רגילות ועל מסך זעיר שומעים רק משמאל וצימין, ויוצרי הסרט מתבאסים מכך שהעבודה הקשה שלהם – להבהיל אותי פתאום גם מאחור – הלכה לפח.

בהדגמה של Waves זה לא קרה - שמעתי רחשים, צלילים וקולות מכיוונים שונים. כשהזזתי את הראש, שמעתי הבדלים בעצמת השמע, לפי הכיוון שאליו הפנתי את הראש. כשהפנתי את הראש לצד שמאל לגמרי, הצלילים שאמורים לבקוע מהרמקולים האחוריים נשמעו חזק יותר באוזן שמאל שלי, והצלילים שמגיעים מלפנים נשמעו חזק באוזן ימין - ממש כאילו הייתי באולם קולנוע או קולנוע ביתי.

כל הדבר הזה קורה באמצעות Nx - חיישן קטן ואלחוטי שאותו מחברים לכל אוזניות קשת. החיישן, שפותח על ידי Waves ועוצב על ידי חברת תמוז (Tamooz), הודיע למחשב או לסמארטפון לאן הראש שלי פונה במרחב, והאפליקציה של Waves התאימה את הצליל לאוזניות.

אין תמונה
עדיין זוכר את התנועות. שון ספרלינג

מתחבר לכל זוג אוזניות קשת

מדובר בחיישן שמבוסס על סוללה בודדת בגודל AAA שמתלבשת על האוזניות באמצעות גומיה ולמחשב או לסמארטפון באמצעות בלוטות'. הסוללה, מבטיחים לנו, תספק אנרגיה למשך 40 שעות עבודה נטו לפני שיהיה צריך להחליף אותה.

את האוזניות מחברים כרגיל למחשב או לסמארטפון - לא עושים בה שום שינוי, לא פותחים אותה ולא מחברים את הכבל שלה לשום דבר אחר. הדור הנוכחי של המוצר מתאים לכל אוזניות קשת שקיימות. פשוט מניחים על הקשת וסוגרים את הגומיה. אלא שהדור הנוכחי של החיישן מתאים רק לאוזניות קשת, ולא לאוזניות שנכנסות לאוזן. זה אולי יהיה בעתיד, וכנראה גם אוזניות שהחיישן מובנה בתוכן ואינו חיצוני.

המוצר הזה נמכר כעת בקמפיין מימון קהל שיסתיים ביום ראשון, וכמעט הגיע ליעד של 200,000 דולר. בשביל לקנות חיישן כזה ולקבל את האפקליציה הנלווית תצטרכו לשלם 84 דולר כולל דמי משלוח, שהם כ-320 שקלים, שהם כרבע ממחיר של מאוזניות קשת בסיסיות טובות. כלומר, לא מדובר בגאדג'ט זול ופשוט לחובבים.

מי צריך את זה?

בחוויה האישית, שנמשכה רק כ-10 דקות בשלב הזה, עד שנקבל יחידות לניסוי ארוך יותר, זה לא יותר טוב מהאזנה רגילה, אבל גם לא פחות מהנה. זה פשוט מוזר. פתאום שומעים רק באוזן אחת, או שומעים יותר חזק, במיוחד כאשר מאזינים למוזיקה ומזיזים את הראש, כפי שנעשה במציאות - תוך כדי הליכה. בצפיה בסרט, תנועות גסות ימינה ושמאלה הן לא טבעיות, אנחנו רוצים להתרכז בסרט עם הראש קדימה. התנועות עדינות שעשיתי לא באמת העבירו את האפקט שמקבלים מרמקולים שמקיפים אותנו בקולנוע או בבית. כך שזה לא תרם לחוויה.

הפוטנציאל הנוסף של ה-Nx הוא במציאות מדומה. לחברה יש משחק סקוואש וירטואלי שמדגים את היכולת הזאת. הכדור שזז במרחב יישמע חזק או חלש בהתאם לכיוון ולמרחק שלו מאיתנו, בזמן אמת. כך באמת נוכל לעקוב עם הראש אחרי הצליל ולמצוא את הכדור (או מפלצת או כל אובייקט אחר במציאות מדומה), במקביל לכך שנטייל באזורים שונים במרחב הווירטואלי. 

ב-Tamooz וב-Waves מודעים לכך שהמוצר מכוון יותר לקהל המקצועי - מוזיקאים וטכנאים באולפני הקלטות. אך עם זאת טוענים שהוא ישפר משמעותית את החוויה, והם מודים בכך שהיא דורשת הסתגלות. על פי המפתחים, האוזניות יעזרו לנו להאזין לסרטים ולמוזיקה בדיוק כפי שהאומנים רצו, הם ידמו מצב שבו אנחנו נמצאים בהופעה או בחדר עשיר ברמקולים ולא סתם יחלקו את הצליל לשמאל וימין.