מאז תחילת המלחמה הרשתות החברתיות התמלאו באין-סוף הצעות לשידוכים. פוסטים על מילואימניקים, נשים וגברים, שמחפשים אהבה זוכים לאלפי תגובות ושיתופים, ונראה שהתופעה הזו רק הולכת וצוברת תאוצה. האם הפוסטים שהפכו לוויראליים כבר התרגמו לדייטים וזוגיות בפועל? ולמה בכלל כולנו פתאום מחפשים קשר זוגי?

"למילואימניק המקסים הזה קוראים יהודה לפיאן והוא בן 36. אה, והוא רוצה להתחתן השנה. ועכשיו אתם מבינים איך אני נכנס לתמונה. ולמרות שאנחנו לא מכירים ולמרות שאף פעם לא עשיתי דבר כזה, לחוצי חתונה חייבים לעזור זה לזה. זה כתוב בקוד הגברי שלנו. אני יודע, אני כתבתי אותו. אז למרות המילואים האיש המהמם הזה החליט שהשנה הוא מתחת לחופה ומקים משפחה, והדבר היחיד שחסר זה בת זוג, שזה לא קריטי אבל לא מזיק שיהיה. אז יהודה מנגן על פסנתר ומפוחית (הכי להביא לאמא), אוהב לשחות בים גם בחורף, בלי כיפה אבל מחובר למסורת, ירושלמי בלב אבל תל אביב בכתובת, חולה על כל ספורט שיש בו כדור, מטייל ומאוד קשור לאחיינים ולמשפחה שלו", נכתב בפוסט ויראלי בפייסבוק, אחד מיני רבים בהם אנשים מנסים לשדך בנות זוג למילואימניקים.

מי שפרסם את הפוסט הוא הסופר עומר ברק, מחבר רב המכר "לחוץ חתונה" שעובד לסרט "עוד סיפור אחד" ובעל פרופיל מוכר ברשתות החברתיות. הוא שמע על לפיאן מחברים משותפים, והרצון שלו להתחתן עוד השנה, הדומה לגיבור הספר והסרט שלו, נגע לליבו. "כשהבנתי שהמילואים שלו פגעו לו במסעותיו להתחתן ולמצוא כלה עוד השנה, התנדבתי לעזור", ברק מספר ל-mako.

בימים אלו לפיאן משרת במילואים ברצועת עזה: "הוא שייך ל'צוות ריינר', שמבצע כניסות ליליות של הכנסת שיירות אספקה ללוחמים בעזה, ומקווה שאולי איפשהו בפייסבוק מסתתרת האחת", אומר ברק. "ואם תוכלו לשתף ולתייג ולעזור לאיש הזה למצוא אהבת אמת להקים איתה משפחה, נראה לי שמבחינה קארמתית אתם מסודרים לכל החיים. יאללה, פייסבוק, בוא נראה מה אתה יודע לעשות בשביל בחור שמחפש אהבה".

את ההצלחה של הפוסט שהגיע כבר לאלפי לייקים ושיתופים, ברק לא יכול היה לצפות. "קיבלתי אלפי הודעות, האינבוקס שלי קורס. התיבה שלי כוללת כרגע אלפי הודעות מנשים שמבקשות שאני אפנה אליו. הוא קיבל אלפי פניות. באמת, איש לא צפה את מה שקורה עם הפוסט הזה עכשיו. אז כן. הפוסט הצליח. קצת יותר ממה שחשבנו. זה אפילו לא הלייקים או השיתופים, אלא העובדה שלא עוברות שתי דקות בלי שאני מקבל הודעה", אומר ברק וצוחק, "אני לא רוצה לחשוב מה עובר עליו. לדעתי הוא כיבה את הטלפון. או שכר עוזרת".

הם האמינו בהתחלה שיגיעו עשרות פניות, אך כרגע ההערכה היא שהם עומדים על מעל 5,000 פניות. לפיאן בימים אלו נמצא כאמור בעיצומה של הלחימה בעזה ואינו זמין כדי לענות לאלפי הפניות, אך אפשר רק לתאר כמה נשים מחכות לו שיחזור, בתקווה שאכן יתחתן השנה כמו שחלם.

"בסופו של דבר אנחנו עם שאוהב לעזור ועם שאוהב אהבה", מוסיף ברק, "נדמה לי שעכשיו, בתקופה הזאת, אנחנו גם עם שמחפש קצת חדשות טובות ואור באפלה. לא סתם אומרים 'עשה אהבה, לא מלחמה', ואת המלחמה אי אפשר לעצור, אז אולי אנחנו פשוט נעשה פטנט ישראלי ונעשה את שניהם ביחד. אולי אנחנו פשוט מחפשים כרגע את הסוף הטוב. עם שלם התגייס כדי להפיץ אהבה. אני חושב שזה לא רק רומנטי, אלא גם ממש מדהים ומחמם את הלב".

"מלא בנות עפות על זה"

פוסטים דומים לא מפסיקים להופיע ברשתות החברתיות השונות. בטיקטוק התגלה ז'אנר שלם של סרטונים בהם מתועדים לוחמים ולוחמות בשטח כשהם מספרים על עצמם, ועל איזה בן זוג הם מחפשים. "הנשים רוצות כל הזמן מילואימניקים. אז אולי הגברים רוצים מילואימניקית?", תהה אלכס שולץ (35) מחיפה, יוצר תוכן בטיקטוק ובאינסטגרם, בסרטון בו ראיין בשטח לוחמת מג"ב. "אני קארין, בת 23, מפתח תקווה. אני מחפשת בחור רציני. מה שיבוא יתקבל בברכה", היא ענתה בצחוק.

@alex.shults יש פה רציניים? #זוגיות #שידוכים #רווקה #אלכסשולץ ♬ צליל מקורי - אלכס שולץ

"לרוב אני מראיין אנשים והם מספרים על עצמם וצוחקים, והפעם אני במילואים בהנדסה קרבית בעזה. גם לפני שנכנסנו וגם בין לבין אני מראיין אנשים, הם מוסרים מסר לאזרחים ולבית עם צחוקים ובדיחות", מספר שולץ, "בתחילת המילואים מישהי העלתה סרטון, תייגה אותי ואמרה: 'אלכס יש מלא מילואימניקים, אתה חייב לעשות סרטונים שנכיר אותם'. לקחתי את מה שקהל העוקבים שלי ביקש והעליתי את המילואימניקים. כל אחד סיפר על עצמו, את מי רוצה לפגוש ומה הוא מחפש".

הוא מקבל מאז אין-ספור הודעות מנשים שרק מחכות לסרטונים הללו. "מלא בנות עפות על זה ושולחות לי הודעות כמו 'לא אלכס, אני רוצה גם גרושים, 30 פלוס 40 פלוס, דתיים, דרוזים', כל הגוונים והצבעים, רוצים את כולם. יצאו פה יותר מדי שידוכים. אני על כל בן אדם מקבל מאה פניות. היה למשל חייל שיצא לאפטר ויצא לשני דייטים באותו הערב. מהסרטונים שלי יוצאים דברים וזה מרגש וכיף ובנות עפות על זה, אז אני ממשיך. כרגע אני פחות פעיל כי אני לא הרבה עם הטלפון בשטח", הוא אומר.

יחד עם זאת, הלייקים הרבים לא תמיד מביאים להצלחות. טל יפת (35), גרושה +1 מהשרון ועובדת בהדרכה, פרסמה פוסט שזכה לחמשת אלפים לייקים בקבוצת "מאמצחיק", בו ניסתה למצוא שידוך, אולם היא מספרת כי היא עדיין רווקה. "הסטטוס שלי זהה. מכל הלייקים היה גבר אחד, אבל הוא לא היה רלוונטי עבורי. אנשים עושים לייק, אבל צריך שיתופים כדי שהרשת תגדל הלאה. ניסיתי לצאת בזמן המלחמה אבל זה לא צלח. הגברים במילואים, בלי טלפון, זמינות, תקשורת ולוח יציאות. אז כמה שנרצה חיבוק מחייל, זה לא כל כך פשוט כרגע", היא משתפת.

טל יפת (צילום: פרטי)
טל יפת | צילום: פרטי

"יש לי את 'האומץ' לפרסם את האישה שאני, אז מדי פעם אני מפרסמת, כי כן, זה זורק את הרשת רחב יותר. בסך הכול צריך לתפוס דג אחד. חבל שנשים מתביישות בתכלס. אני לא חושבת שסוף הסיפור שלי הגיע, אמשיך לפרסם ולהתפלל עד שהבחור יגיע בעזרת ה'".

"לא חשבתי שסטורי להיכרות ילך לכיוון כזה"

לעיתים מפוסט שידוכים אחד ניתן להגיע לתוצאות אחרות וחיוביות לא פחות. רעות אופק (36), מרצה, מייסדת ומנכ"לית "עמותת אופק - הבית לנפגעות ונפגעי אלימות במשפחה", עוקבת כבר תקופה אחרי הבלוגרית באינסטגרם ויוצאת חתונה ממבט ראשון, מור רדמי. לפני כשבועיים רדמי עדכנה על פעילות חדשה בסטורי שלה להיכרויות, ואמרה שאם יש מישהי שמעוניינת שתכתוב לה.

"אני רווקה שמעוניינת בזוגיות וטרם מצאתי את האחד, אז כתבתי לה שאשמח לנסות. מור העלתה את הפרטים שלי, תמונה שלי ותיוג בסטורי שלה וזו הייתה הצלחה גדולה, הרבה הרבה מעבר למה שחשבתי שיכול לקרות, למרות שזו לא הייתה הצלחה זוגית", מספרת אופק, "קיבלתי הודעות מגברים מאוד נחמדים, אחד מתוק במיוחד, אבל שום דבר לא הבשיל לדייט. ולמרות שהצלחה בהשגת המטרה, היכרות, לא הייתה, עדיין הייתה הצלחה - ובעיניי גדולה יותר".

בזכות הסטורי על אופק, נשים נפגעות אלימות שעקבו אחרי רדמי החליטו לפנות לעזרה. "נשים מוכות פנו וביקשו עזרה, ונשים שהיה להן חשד שבת משפחה, שכנה או חברה נמצאת בזוגיות אלימה פנו וביקשו לדעת אם מה שהן רואות אלו סימנים המעידים על זוגיות אלימה, וביקשו לדעת איך אפשר לסייע. כולן אמרו שהן פונות אליי, כי ראו בסטורי של מור את העיסוק שלי, ואחרי שלא הצליחו לקבל סיוע מארגונים אחרים, הן כעת מנסות דרכי", מספרת אופק.

"שוחחתי איתן אישית טלפונית להבנת מצבן ומיפוי הצרכים שלהן, כל אחת ומה שהיא צריכה כדי לצאת ממעגל האלימות בצורה בטוחה. הצרכים היו שונים ונפלה בחלקנו זכות גדולה שהצלחנו לסייע. לא חשבתי שסטורי להיכרות ילך לכיוון כזה, אבל אני מודה למור על העשייה שלה באופן כללי בהסברה עבור המדינה והעם בימים אלו, מודה לה על היוזמה היפה להיכרויות בסטורי ומודה על הזכות שנפלה בחלקנו לסייע".

"לשמור על תחושת נורמליות למרות נסיבות המלחמה"

התחושה היא שמאז המלחמה הרווקים והרווקות בישראל מחפשים יותר ויותר אהבה, אך הדבר כעת מגובה גם בנתונים. נתונים שאספה פלטפורמת ההיכרויות OkCupid באמצעות שאלות ההתאמה שלה, עליהן ענו מעל 1,000 משתמשים ומשתמשות בישראל, מעלים תובנות מעניינות לגבי דפוסי דייטינג ויחסים. כך למשל, קרוב ל-45% מהרווקים ורווקות רוצים למצוא זוגיות ארוכת טווח. לשאלה "האם המצב שינה את המטרות שלך לעתיד?" 44% (מתוכם - 41% גברים ו-51% נשים) ענו כי הפוקוס העיקרי שלהם עכשיו הוא למצוא פרטנר לטווח הארוך, בזמן ש-38% ענו כי הדגש העיקרי שלהם עכשיו הוא על יחסים קצרי טווח ו-18% ענו כי הם כבר לא בטוחים מהם המטרות שלהם בעקבות הלחימה (מתוכם 19% גברים ו-15% נשים).

על אף המצב המורכב, רוב הנשאלים דיווחו שהם עדיין פתוחים לקיים דייטים, תוך נקיטת זהירות: 72% מהנשים בעד לקיים דייטים לעומת 58% מהגברים. כמה מקיימים דייטים בפועל? 37% מהגברים דיווחו שהם יצאו או יוצאים לדייט, לעומת רק 20% מהנשים.

על השאלה "מהן התכונות החשובות ביותר בבן/בת זוג בעתות מלחמה?", ישנו רוב מוחץ ל-"הבנה ואמפתיה" (77%). אחריהן, התכונות "חוסן ויציבות" עם 20%. ולבסוף "התאמה באמונות פוליטיות" עם 3% בלבד.

למה בכלל בזמן מלחמה לאנשים יש יותר צורך באהבה? למה כולם כותבים פוסטים, מעלים ומשתפים על עצמם בתקווה למצוא שידוך? לדברי לימור בנדל, יועצת זוגית ומינית, בזמן מלחמה תופעת השידוכים ברשתות החברתיות גוברת מכמה סיבות.

"גברים ונשים מחפשים תמיכה רגשית. בתקופות מלחמה בהן יש חוסר ודאות והמון רגשות שקשה מאוד להתמודד איתם לבד כמו לחץ, מתח וחרדה, אנשים מחפשים לרוב תמיכה רגשית וחיבור כדי לעבד רגשית עם מישהו קרוב את מה שהם חווים. מציאת אהבה וחברות יכולה לספק תחושה של נוחות ויציבות בזמנים קשים, כשאין ביטחון בחוץ, זוגיות מהווה משענת וביטחון מתוך הבית. אהבה וחברות יכולות לשמש מקור לכוח וחוסן בזמנים קשים. התקווה למצוא התאמה ולחוות אהבה יכולה להניע אנשים לסבול את אתגרי המלחמה ולחתור לעתיד מזהיר יותר", היא אומרת.

לימור בנדל  (צילום: דנה אופיר)
צילום: דנה אופיר

לאהבה יש גם יכולת לאפשר הסחת דעת מהמציאות. "עיסוק בפעילויות שידוכים ברשתות חברתיות מאפשר לאנשים להסיט את תשומת לבם באופן זמני מהמציאות הקשה של מלחמה ולהתמקד במשהו חיובי ומלא תקווה. זוגיות זה אהבה, חיבור וביחד, וכשאת מנתבת את האנרגיות שלך במקום לחדשות לחיפוש זוגיות, את מתחברת לתדר של אופטימיות ותקווה מאשר לחץ ומתח מול החדשות", אומרת בנדל.

"מלחמות עלולות לגרום לפרידה פיזית מאנשים אהובים כמו חטופים, הרוגים ונרצחים. מלחמה יכולה להביא גם לבידוד חברתי בגלל שאנחנו נשארים יותר בבית. בנסיבות כאלה, אנשים עשויים לפנות לרשתות חברתיות כאמצעי להתחבר לאחרים ולהילחם בתחושות הבדידות".

הרשתות החברתיות הפכו למקום המושלם בימים אלו עבור אותם רווקים ורווקות. "רשת חברתית, כשמה כן היא, נותנת לנו מצע חברתי שיגרום לנו לתחושת שייכות וביחד, גם אם היא לעיתים שקרית. אם אפרסם פוסט הכרות מלא אנשים ינסו לסייע לי למצוא אהבה וארגיש שייך חברתית".

השידוך ברשתות החברתיות מאפשר לדבריה לאנשים למצוא שותפים פוטנציאליים שמבינים את החוויות שהם עוברים ויכולים לספק תמיכה אמפתית. "החוויה של חיים במלחמה יכולה ליצור קשר ייחודי בין אנשים שעברו נסיבות דומות. כולנו חווינו טראומה לאומית ויש בינינו משהו שמאחד אותנו. זה מאפשר גם יצירת תחושת נורמליות - עיסוק בפעילויות שידוכים ברשתות החברתיות מאפשר ליחידים לשמור על תחושת נורמליות והמשכיות בחייהם, למרות נסיבות המלחמה המאתגרות", היא מסבירה.

האהבה נותנת לנו גם תקווה לעתיד: "חיפוש אהבה וזוגיות באמצעות רשתות חברתיות היא דרך להאמין באפשרות לחיים מאושרים ומספקים מעבר לסכסוך המדיני הקיים. ברשתות החברתיות יש המון זוגות מאוד אוהבים. זה טרנדי לשים תמונות של אהבה, חיבור וקשר בזמן מלחמה כדי לתת תקווה ואופטימיות".