במוקד השיח הציבורי השבוע עמדה השאלה האם ובאיזה היקף פרצה משטרת ישראל לטלפונים הסלולריים של אישי ציבור, פעילים חברתיים, עיתונאים ואנשי עסקים באמצעות תוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO.

בתחקיר שפורסם ב"כלכליסט" נטען כי המשטרה פרצה ל-26 טלפונים, בין השאר לבנו של ראש הממשלה לשעבר נתניהו, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר שי באב"ד, איש העסקים רמי לוי, מעורבים בתיק 4000 בהם איריס אלוביץ' ושלמה פילבר, ראשת עירייה נתניה מרים פיירברג ועוד. עם זאת, ממצאי הבדיקה הראשונית שנעשתה מעידים כי המשטרה ניסתה לפרוץ לשלושה מכשירים בלבד והצליחה רק במקרה אחד.

בראיון בלעדי לפודקאסט UNHOLY של יונית לוי וג'ונתן פרידלנד, התייחס מנכ"ל ומייסד NSO, שלו חוליו, לתחקיר המטלטל. "הנושא נמצא בחקירה. אנחנו סומכים על הרשויות שחוקרות את זה ומחכים לתוצאות. אנחנו לא מפעילים את הכלים האלה בעצמנו, אין לנו גישה אליהם ואנחנו לא חשופים בשום שלב לרשימת היעדים, לכן איני יכול להתייחס לכך. אני כן יכול להגיד שכאזרח, אני מקווה שההאשמות החמורות האלה יתגלו כלא נכונות. ישראל היא דמוקרטיה. אני רוצה להאמין שכל דבר שהמשטרה עושה, נעשה תחת החקיקה והרגולציה המתאימה".

NSO, פגסוס, סייבר, אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"לא חשופים בשום שלב לרשימת היעדים". NSO | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לטענת חוליו, NSO נוקטת צעדים מרחיקי לכת כדי להבטיח שגורמי אכיפת החוק לא ינצלו לרעה את הטכנולוגיה המתקדמת ויפנו אותה כנגד אזרחים תמימים: "יש לנו מתג השמדה עצמית. אם מישהו עושה שימוש לרעה בתוכנה, או אם אנחנו חושדים בשימוש לרעה שכזה, יש לנו היכולת להשבית את המערכת מרחוק. בעבר, השבתנו שבע מערכות כאלה. המנגנון השני הוא לוגים ששומרים במערכת את כל הרישומים של משתמשי היעד. עם אישור מארגוני אכיפת החוק, אנחנו יכולים להוציא מתוך הלוגים האלה את מספרי הטלפון שהיוו יעד".

לדברי מנכ"ל NSO, החברה מפעילה מנגנוני סינון קפדניים כדי להבטיח שהטכנולוגיה לא תיפול לידיים הלא נכונות: "לפני שאנחנו מוכרים את המערכת ללקוח אנחנו מפעילים מנגנון רחב כדי לקבוע האם הוא ראוי להיות לקוח שלנו בכלל. במשך השנים סירבנו לעשות עסקים עם יותר מ-90 מדינות. אחרי בדיקת נאותות אנחנו בוחרים למי לספק את המערכות האלה, ואותן מדינות מחוייבות לפי ההסכם להשתמש במערכות אך ורק כדי למנוע פשע או טרור ובהתאם לחוק. המשתמשים מקבלים את הטכנולוגיה הזאת אחרי רגולציה, הסכמים והתחייבויות. אם הם בוחרים לעשות שימוש לרעה במערכת, זה נחשב להפרה של ההסכם והאמון שיש לנו איתם. במקרים כאלה אנחנו מסיימים את ההסכם איתם ו'הורגים' את המערכת עם מתג ההשמדה".

_OBJ

מסתובבת תיאוריה שלפיה מי שמדליפים לעיתונאים סיפורים על החברה הם עובדי NSO בעצמם, כדי לשלוח מסר: אם אנחנו נופלים, כולם ייפלו ביחד איתנו.
"בולשיט. אנחנו גאים במה שאנחנו עושים ומעולם לא הדלפנו שום סיפור לאף אחד. היחסים עם הלקוחות שלנו מבוססים על אמון. אלה יחסים רגישים מאוד. אם אנחנו נלך ונדליף סיפורים, לא יהיה לנו עסק".

יש יותר ויותר דיווחים בכל העולם על ממשלות, גם דמוקרטיות, שלא עומדות בפיתוי ופורצות גם לטלפונים של אזרחים שאינם טרוריסטים או פדופילים. יכול להיות שלתוכנה הזו יש יותר מדי כוח?
"תראו מה קרה בישראל. התקשורת פרסמה ש-26 אנשים טורגטו על ידי המשטרה, אבל נעשתה בדיקה והתברר שרק בן אדם אחד טורגט ושזה נעשה תחת צו של שופט. הרבה מהפרסומים מבוססים על שמועות והם שגויים לגמרי. בישראל כשהמשטרה הכחישה אף אחד לא האמין לה, אז ברור שלנו כחברה פרטית אף אחד לא יאמין. הטכנולוגיה שלנו ממוקדת מטרה, אנחנו מוכרים אותה למספר טריטוריות מצומצם. ב-12 שנים של פעילות היו לנו 2-4% של שימוש לרעה בתוכנה, אבל תחשבו על ה-98% הטוב שנעשה. זה קצת צבוע שאין בעיה למכור למדינות F-35, טילים וטכנולוגיות שהורגות אנשים, אבל זה לא בסדר לספק להן כלים שמונעים טרור ופשעים".

אחד מאותם 2-4% מקרים הוביל לרצח האכזרי של העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י. בטח תכחיש זאת.
"אלה טענות שגויות. לא השתמשו בכלי שלנו על ג'מאל ח'אשוקג'י או מי מבני משפחתו. הצגנו הוכחות שח'אשוקג'י לא טורגט מעולם בידי כלים של NSO או הטכנולוגיה שלה".

אחד הטיעונים שלכם הוא: אתם אולי לא אוהבים אותנו, אבל בלעדינו, האלטרנטיבה היא שסין ורוסיה הן שיפעילו תוכנות כאלה.
"בדיוק. אתם מכירים תחום שנוצר בו ואקום? אם NSO יפסיק להתקיים אבל כל הדברים האלה יימשכו, זה יוכיח את הנקודה שלנו שלא כל מה שאומרים על NSO נכון. למה מלכתחילה צריך טכנולוגיה כמו של NSO? אנשים לא מבינים עד כמה זה קשה לאסוף מודיעין בימנו. עד שנת 2007 סוכנויות ביון וארגוני אכיפת החוק היו הולכים עם צו לחברות הסלולר, היו מאזינים לטלפונים וקוראים הודעות SMS ולא עשו מזה סיפור. בשנת 2007 אפל השיקה את האייפון הראשון שלה שהיה מוצפן. היום לכל אחד יש הצפנה מקצה לקצה. פדופילים, פושעים וטרוריסטים משתמשים בפלטפורמות האלה ואין פתרון אחר בעולם שיעזור לאסוף את המודיעין יקר הערך הזה".

"UNHOLY" הוא פודקאסט שבועי מבית קשת ו-N12 העוסק בפוליטיקה, תרבות, חברה וסוגיות אקטואליות אחרות על סדר היום הישראלי והעולמי. יונית לוי וג'ונתן פרידלנד, עיתונאי בכיר בעיתון הבריטי המוביל "הגרדיאן", נפגשים פעם בשבוע לשיחה אישית על אירועי הימים האחרונים ומארחים מרואיינים מובילים, ובהם למשל פרופסור יובל נח הררי, יועציו של אובמה לשעבר בן רודס ודייויד אכסלרוד, והעיתונאים הבכירים ג'ייק טאפר וקארה סווישר.