כחצי מיליון עסקים קטנים ובינוניים היו קיימים בישראל ערב פרוץ מגפת הקורונה - מתוכם כ-40 אלף לא שרדו את המשבר ונסגרו לצמיתות, לצד רבים אחרים שנקלעו לחובות עמוקים. המגבלות והסגרים אילצו בעלי עסקים רבים למכור את שירותיהם גם דרך הדיגיטל. נכון לשנת 2021, כ-27% מאוכלוסיית העולם קונה מוצרים, שירותים ומידע ברשת; על פי התחזיות, עד שנת 2023 מחזור המסחר האלקטרוני בעולם יגיע ל-6.54 טריליון דולר, שיהוו 22% מכלל המכירות הקמעונאיות בעולם.

אלי גלייבמן (41) מיהוד-מונוסון, וניקול קוקשייב (38), תושבת בת-ים, היו בעלי חברת הפקות אירועים במשך 15 שנה. במגפת הקורונה הם הפסיקו את האירועים שערכו בארץ ובחו"ל וסגרו את המועדון שלהם בתל אביב, פאשן בר. "אנשים נכנסו ללחץ, לא היה מה לעשות. כולם ישבו בבית", מספר גלייבמן ל-mako. "אנחנו אנשים די מוכרים, במיוחד בקהילה הרוסית. התחילו לפנות אלינו, שאלו מה ואיך לעשות. יש לנו משרד דיגיטל שלנו, ואנחנו עושים שירותי מיתוג לעצמאים ולחברות גדולות". כך הם נכנסו לעולם הדיגיטלי והקימו את קוקוס טרייד – פלטפורמה שחיברה בין מעצבי אופנה ולדרופשיפרים - סוחרים באינטרנט המתווכים בין הלקוח לחנות שממנה מגיעים המוצרים.

כעת הם מתכננים להשיק בחודש ינואר את הצעד הבא - FreeCommerce, פלטפורמה עסקית חברתית ליזמים ברחבי העולם, שתאפשר למשתמשים שונים במסחר המקוון – בלוגרים, יצרנים, משווקים בדיגיטל, דרופשיפרים ובעלי חנויות - להתחבר אחד עם השני, ובכך להגדיל את ההכנסות.

הכניסה לאתר היא חינמית, והיזמים צפויים להרוויח עמלה של 10-15 אחוז על כל מכירה שתתבצע באמצעותו. "מבחינתנו זה המקום לכל יזם שמעוניין למכור באונליין, בין אם זה מוצר דיגיטלי או פיזי. הרעיון הוא לתת ידע והבנה ליזם שרוצה להקים עסק - איך לעבוד עם ספקים, איך לבנות את המיתוג, איך לעבוד עם בלוגרים שיפרסמו את המוצר שלך ברשתות החברתיות", מסביר גלייבמן.

איך זה עובד?

לאחר הרשמה, תוכלו לצ'וטט עם אנשים בתחומכם במטרה ליצור שיתופי פעולה ואפילו לחתום על חוזה דיגיטלי. לצד כתבות חינמיות בנושאים שונים הקשורים לשיווק, תוכלו גם לרכוש חבילות מיתוג בסכומים של 150-200 דולר בחודש, כך, למשל, עובדים של פריקומרס ילוו אתכם בוואטסאפ לאורך כל השלבים עד למכירה. לדברי גלייבמן, היום יש להם כ-500 לקוחות משלמים ויותר מ-10 אלפים סוחרים דיגיטליים.

במקביל להקמת העסק, בשנה האחרונה שני היזמים התמודדו עם אירועים אישיים - גלייבמן התמודד באותה התקופה עם סרטן אגרסיבי בחלל הפה – "הוציאו לי חלק מהחך", הוא אומר. קוקשייב מצדה טיפלה באמה בעקבות אירוע מוחי – "הייתי איתה שנה בשיקום בבית חולים רעות, לא יצאתי משם", היא מספרת. ומה הם צופים לעתיד? כרגע האתר הוא באנגלית, והתכנון שלהם הוא להתרחב ולהשיק שפות נוספות - צרפתית, רוסית, עברית: "הכול בשלבים", הם אומרים.