מאז שנפתחה לשוק הישראלי לפני מספר חודשים, לא מעט ישראלים הפכו ללקוחות נאמנים של אתר הקניות הסיני טמו, המתחרה של עלי אקספרס. אלא שכעת הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית, לראשונה בישראל, כנגד האתר שנמצא בבעלות חברת המסחר האלקטרונית הסינית פינדואודואו (pinduoduo). במסגרת הבקשה, נטען כי האפליקציה כוללת תכונות זדוניות שנועדו לפגוע בפרטיות המשתמשים ולשאוב מהם מידע שלא כדין. 

בשנה האחרונה טמו הפכה לאחת מהאפליקציות הפופולריות ביותר בעולם. כבר חודשים ארוכים שהיא שוהה בראש טבלאות ההורדות בחנויות האפליקציות של גוגל ואפל, והסיבה לכך ברורה. היא מציעה מוצרים במחירים נמוכים להפליא, אבל על הדרך מעלה לא מעט תהיות: האם הסינים משתמשים בסדנאות יזע כדי ליצור את המוצרים? כמה השופינג הזול הזה פוגע בעסקים מקומיים? אבל מעל הכול - מה הסינים יודעים עלינו ומה הם עושים עם המידע הזה?

הבקשה הוגשה על ידי עורכי הדין לידיה מנדלבאום ועמית מנור ממשרד מנור-שמש לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וככל הידוע, לא קיים הליך דומה נוסף בישראל. בהגשת הבקשה, התבססו עורכי הדין על תחקיר מקצועי נרחב שבוצע על-ידי קבוצת חוקרים אובייקטיבית מחברה בשם "מחקרי גריזלי" (Grizzly Research) שחשף כי מדובר באפליקציה מסוכנת ביותר למשתמשיה, הנוטלת מידע רב בניגוד למה שהיא מציגה וללא קבלת הסכמה מדעת. האנליסטים הצהירו על טמו כעל האפליקציה המסוכנת ביותר בתפוצה רחבה - "Most Dangerous App in Wide Circulation", והבהירו כי הם סבורים שיש להסירה מחנויות האפליקציה של אפל וגוגל.

 

עו"ד עמית מנור (צילום: דודי מוסקוביץ)
עו"ד עמית מנור | צילום: דודי מוסקוביץ

בבקשה נכתב כי המצגים של טימו הינם שגויים ומטעים. בפועל, טמו אוספת מידע על משתמשיה כאשר הם סבורים כי המידע אינו נגיש לה ובכך מפרה את פרטיותם ברגל גסה. היא עושה זאת לצרכיה המסחריים, ובפרט לצורך מכירת מידע אודות משתמשיה ובמטרה לאפשר פרסום ממוקד. כל זאת נעשה מתוך אינטרס עסקי צר ובכוונה להשיא רווחיה על חשבון המשתמשים, תוך הפרה בוטה ביותר של זכויותיהם.

בין היתר, טמו נוטלת לעצמה צילומי מסך של מסך המכשיר בו עושה המשתמש שימוש באפליקציה, עוקבת אחר הקשות על לוח מקשים של המכשיר ונוטלת לעצמה מידע זה. היא עוקבת אחר פעולות עכבר ונוטלת לעצמה את המידע, מקבלת מידע מתוך המיקרופון של המכשיר, נוטלת מידע מפעולות 'העתקה והדבקה' של המשתמש בתוך המכשיר שלו, קוראת את ההודעות הפרטיות שבמכשיר המשתמש, מקבלת גישה למצלמה של המכשיר ואף מבצעת שינויים בהגדרות הטלפון על מנת לעקוב אחר הודעות ועדכונים (notifications). 

למרות שלא מעט אפליקציות משתמשות בפרטים שלנו, על פי המחקר קבוצת גריזלי, טמו עושה מעל ומעבר לנורמה ולא מסתפקת בנתונים היבשים. הדוח שלהם מציין שטמו החביאה תוכנות זדוניות שיכולות לקרוא הודעות, מיילים ואפילו להכנס לחשבונות הבנק שלכם אם יש לכם אפליקציה כזאת במכשיר. 

בנוסף, עלו טענות מקרב לא מעט גולשים שטענו שפרטי האשראי שלהם נגנבו בזמן הקנייה והם גילו חיובים קטנים רבים בחשבונות שלהם. פיטר טראן, מומחה סייבר אמריקאי, שהתארח בתוכנית הבוקר של CBS סיפר בעבר על כמה דגלים אדומים: "יש אלפי ספקים בסין שנמצאים בפלטפורמת טימו", מסביר טראן. "אז, נתוני כרטיס האשראי שלכם יכולים להיות בכל מקום בתוך אלפי הספקים האלה, ואתם לא יודעים. את הנתונים האלה אפשר למכור מחדש." 

 

אפליקציית טמו (צילום: Koshiro K, shutterstock)
Vancouver, CANADA - Mar 8 2023 : An US-based online marketplace Temu website seen in an iPhone. Temu, LLC is a subsidiary of China based PDD Holdings Inc., (which also owns Pinduoduo) | צילום: Koshiro K, shutterstock

אם החלטתם בכל זאת לקנות מוצרים בטמו, הנה כמה טיפים שאתם יכולים ליישם כדי להיזהר מתרמיות:

  1. היזהרו ממוצרים שטובים מדי מכדי להיות אמיתיים. לדוגמה, אם אתם נתקלים במכשיר אלקטרוני שמחירו נמוך משמעותית משווי השוק שלו, אבל הוא טוען שיש לו תכונות ברמה הגבוהה ביותר המשתווים למותגים מבוססים, אתם עלולים למצוא את עצמכם עם מכשיר שעשוי מחלקים מזויפים.
  2. מוצרים שאין להם ביקורות, מעט מאוד ביקורות או ביקורות חיוביות מזויפות. מוצר ללא ביקורות או עם משוב דליל צריך להיות דגל אדום. בנוסף, היזהרו מביקורות שנשמעות כלליות או חיוביות מדי ללא פרטים ספציפיים על המוצר. ניתן ליצור ביקורות מזויפות כדי להגביר את אמינות המוצר, אז חפשו תמיד משוב אמיתי ומפורט.
  3. מוכרים בעלי מוניטין גרוע בטימו או באתרים אחרים. לפני ביצוע רכישה, מומלץ לבדוק את הביקורות והדירוג של המוכר. הימנעו מקנייה ממוכרים שיש להם היסטוריה של משובים שליליים, מחלוקות לא פתורות או בעיות דומות המבוססות על משוב לקוחות על טימו.
  4. מוכרים שמבקשים ממכם לשלם מחוץ לפלטפורמת טימו. אחד הדגלים האדומים העיקריים הוא כאשר מוכר מנחה אותכם לבצע תשלומים מחוץ לפלטפורמה. פעולה זו עלולה לחשוף אותכם להונאות מכיוון שאתם מאבדים את ההגנה והערבויות שמציעה טימו.
  5. מוכרים המבקשים מכם למסור מידע אישי שאינו הכרחי להשלמת הרכישה. היזהר אם מוכר מבקש פרטים אישיים שאינם נדרשים בדרך כלל לעסקה, כגון מספר תעודת זהות או אפילו פרטי בנק. שיתוף פרטים כאלה עלול לחשוף אותכם לגניבת זהות או לפעילויות הונאה אחרות.
  6. נסו לא להשתמש באשראי. יש לכם חשבון פייפאל או אפל פיי/גוגל וולט? כדאי לכם להשתמש בו ולא לתת את פרטי האשראי.