מהוליווד לחזית ההסברה הישראלית: רייצ'ל קסטנר (27) עזבה קריירה מצליחה בהפקה בהוליווד, עלתה ארצה ומאז המלחמה הפכה לאחד הקולות המובילים בהסברה הישראלית בתקשורת הבינלאומית והרשתות החברתיות. עם תוכן שמשתפים סלבס כמו איימי שומר, ג'ק בלאק ושרה סילברמן, הסרטונים שלה הגיע כבר ליותר מ-3 מיליון חשבונות ברחבי העולם.

היא גדלה בבית ציוני בניו יורק, במשפחה ניצולת שואה. "גדלתי עם הסיפורים שלהם על השואה ועל היהדות. זה היה בית ציוני דתי, אבל פתוח", היא מספרת בראיון ל-mako. לאחר שהשלימה תארים ביחסים בינלאומיים בהתמחות במזרח התיכון ובמדיה, היא עבדה כמפיקה ולקחה חלק בהפקות בהוליווד ובברודווי, במה שהיא מכנה בידור קלאסי. במקביל, התחילה לעבוד גם במדיה הדיגיטלית והרשתות החברתיות. "הפקתי פודקאסטים והתחלתי לעבוד עם משפיענים. הכול התחיל מסיפורים של ניצולי שואה, כי אלו הסיפורים עליהם גדלתי. בהמשך עבדתי על תכנים שעוסקים גם ביהדות, גיוון ומדינת ישראל".

לפני כארבע שנים היא עלתה לישראל יחד עם בן זוגה הישראלי. "ידענו שאפשר לחיות בארה"ב ולהיות שמחים, אבל הרגשתי שזה חשוב שאנסה לחיות בישראל. כשעברתי לכאן זו לא הייתה ממש עלייה, כי הייתה לי קריירה מעולה ותמיד חשבתי שאעבוד בהוליווד. הרעיון של לגור בישראל היה אז רחוק ממני, אבל משהו בלב שלי גרם לי לרצות לבוא ולנסות. באתי בהתחלה לשנה אחת אבל מעולם לא עזבתי. אני אוהבת לגור כאן", היא אומרת.

כשהקורונה הגיעה לישראל, היא נכנסה לתחום ההייטק הישראלי והפכה ליועצת Story telling ליזמים. בתפקיד זה היא סייעה ליזמים לספר את הסיפור של החברה שלהם במטרה לגייס כסף, ובהמשך עבדה גם בחברת הייטק בתחום הבריאות. בשאר הזמן הפנוי שלה, המשיכה להפיק פרויקטים ברשתות החברתיות. "הפקתי פרויקטים שראו מיליוני אנשים. עשיתי סיורים למשפיענים וסלבס כשהגיעו לישראל. דוגמה אחת היא סדרה על השואה, התוכן הכי נצפה שעוסק בשואה שראו 20 מיליון אנשים בטיקטוק", היא אומרת. קסטנר בין היתר חתומה גם על ארגון הסיור בארץ ביולי האחרון של נואה שנאפ, כוכב סדרת הנטפליקס "דברים מוזרים", אחריו עוקבים למעלה מ-60 מיליון אנשים.

@montanatucker Day 1 of the HARDEST but most IMPORTANT trip of my life… •Episode 2 is here, and I’m honored to introduce you all to Zak, my guide who helped educate me more about the Holocaust and my own family’s story. Zak is an expert in Holocaust education, and truly changed my life with his knowledge and guidance. If you ever want to learn more about Zak and J Roots, please check out jroots.org . Episode 3 of How To: Never Forget comes out TOMORROW! #holocaust #education #neverforget #neveragain #jewish #nohate ♬ original sound - Montana Tucker

בדיוק כשהחליטה לקחת הפסקה קצרה מהעבודה המאומצת, החלה מלחמת חרבות ברזל ששינתה הכול. קסטנר החלה לשתף תוכן אותנטי ואישי מההתמודדות שלה במלחמה, ומ-3,000 עוקבים באינסטגרם היא צמחה תוך כחודשיים לכמעט 40 אלף עוקבים, ביניהם גם סלבס בינלאומיים.

"מאז ה-7 באוקטובר התחלתי לשתף תוכן באינסטגרם מהטלפון שלי. בהתחלה צפו בו רק אנשים שהכרתי, אבל יש לי הרבה חברים שעובדים בהוליווד וקהילה מגוונת, ולהם רציתי לשתף מה קרה. סיפרתי על זה שאין לי מקלט וממ"ד, ובכל פעם שרצתי לחדר המדרגות צילמתי סרטון. דיברתי על המחשבות והחששות שלי".

קסטנר, ששומרת שבת, הופתעה לגלות במוצאי השבת מי נחשף לסרטונים שלה. "פתחתי את הטלפון וראיתי שאיימי שומר שיתפה את התוכן שלי. זה היה מטורף. אני לא יודעת בדיוק איך, אבל זה אומר שהדרך בה אני משתפת את המחשבות שלי מגיעה לאנשים", היא אומרת ומתארת, "תוך שבועות התוכן הפך לוויראלי לגמרי. קיבלתי עשרות אלפי שיתופים ואנשים מפורסמים התחילו לעקוב אחריי, כמו איימי שומר, ג׳ק בלאק ואנג'לה מהסדרה 'המשרד'". מאז סלבס רבים שיתפו את התוכן שלה ובחודשים האחרונים 3 מיליון אנשים צפו בו.

המטרה שלה לדבריה, היא לעורר אמפתיה: "אני רוצה לעורר הזדהות במקום שנאה. אני פשוט מראה איך זה מרגיש להיות כאן בישראל. בכל מספר ימים אני פותחת שאלות ותשובות ועניתי לדעתי כבר על מעל ל-1,000 שאלות. אנשים כותבים לי ממדינות שונות בעולם, מאפריקה עד ברזיל, אירופה וארה"ב, ואפילו מהמזרח התיכון כמו לבנון, תימן וסוריה. מה שהצלחתי לעשות בחודשיים האחרונים זה לבנות חשבון בו אנשים מרגישים בנוח לשאול שאלות, וזה לא תמיד קל. אני כאן כדי לקדם קול חיובי שתומך בשלום מהשטח ומקווה שאנשים יקשיבו ויראו שהשנאה והתוכן הרעיל שהם צופים בו הוא לא טוב להם או לאף אחד אחר".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Rachel Kay‎‏ (@‏‎rachelraykay‎‏)‎‏

ההסברה הפכה מאז לחלק גדול בחיים שלה. "החשבון מאוד אקטיבי וכולם רוצים לשמוע על המלחמה. כולם עוקבים אחרי כדי לקבל עדכונים ולשאול שאלות, להבין איך העתיד יראה, איך אפשר לקדם שלום, איך אפשר לספר סיפורים טובים יותר. זה נהיה מאוד משמעותי עבורי", היא משתפת.

היא מקבלת לא מעט הודעות ושאלות מפתיעות כמו "כמו לא ידעתי שיש אנשים שחורים בישראל", "האם אנשים יכולים להיות נוצרים בישראל?", "האם חמאס היא תנועת התנגדות?", "את חושבת שיהודים בארה״ב בטוחים עכשיו?", "למה את מתכוונת כשאת אומרת שחמאס משתמש באנשים כמגן אנושי?" ועוד. "לנו זה כל כך ברור, אבל הם לא רואים את זה", קסטנר אומרת.

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Rachel Kay‎‏ (@‏‎rachelraykay‎‏)‎‏

בכל שבוע היא מתראיינת גם לכלי התקשורת הגדולים בעולם. "קישרתי בין קיבוצים בעוטף לחדשות בארה"ב ועשיתי גם ראיונות בעצמי. בכל יום שבת בערב, במשך שבועות, אני מתראיינת ב-MSB BC למשל. יש מבחינתם משהו בלשמוע מה קורה מאמריקאי בישראל. אמריקאים רוצים לשמוע את החוויה האמריקאית, כי זה מקרב אותם", היא אומרת. "כשהם באים לראיין אזרח הם לא שואלים קשות כמו מה הצבא יעשה בהמשך, זו לא הנקודה. הם שואלים שאלות על איך זה מרגיש להיות פה כרגע, אם אני מודאגת, ומה אני רוצה שהאמריקאים ידעו. החלק המפחיד הוא לשים את הפנים שלך בפני מיליוני אנשים בחדשות כי יכולים למצוא אותך. היו אנשים שראו אותי בחדשות וכתבו לי לפעמים דברים לא נעימים. עדיין, אני מבינה ש-Story telling זו הדרך היחידה לגרום לאנשים להרגיש משהו".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Rachel Kay‎‏ (@‏‎rachelraykay‎‏)‎‏

יחד עם זאת, היא מתמודדת עם לא מעט שנאה והודעות נאצה. "בהתחלה ניסיתי לקרוא כמה שיותר הודעות, אבל עכשיו אני יודעת שאני צריכה להגן על הבריאות הנפשית שלי. קיבלתי איומי מוות, הכחשות שואה, אנשים שאומרים 'את וכל המשפחה צריכים למות', 'אני אשרוף את הבית שלך', 'מקווה שיאנסו אותך' או 'זה מגיע לך כי את גרה שם' ו-'את לבנה אמריקאית, למה את גרה שם בכלל'. כתבו לי דברים מזעזעים", היא משתפת. "בגלל שאני עובדת עם משפיענים וסלבס בשנים האחרונות, הם נתנו לי טיפים על איך לחסום הודעות כאלו. היום למשל אם בהודעה יש את המילה אונס אני לא אראה אותה. זה חשוב, כי זה קשה להתעורר בבוקר ולקרוא איומי מוות".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Rachel Kay‎‏ (@‏‎rachelraykay‎‏)‎‏

את מאמינה שיש לך באמת יכולת להשפיע ולשכנע אנשים?

"יש הרבה אנטי-ישראלים שלא מאיימים עליי, הם רק שואלים שאלות אז אני מנסה לדבר איתם ומאמינה שאני מצליחה להשפיע. יש למשל בחורה מלבנון שעוקבת אחרי מאז תחילת המלחמה. בהתחלה ההודעות היו מאוד מרושעות, אבל היא עדיין עקבה ושאלה שאלות אז המשכתי לענות והייתה התקדמות. אני לא חושבת ששיניתי את הדעה שלה, אבל היא אמרה לי שיש לה אמפתיה בדרך שלא הייתה לה בעבר", אומרת קסטנר ומדגישה, "זה לא שיום אחד אתה אנטי-ישראלי ופתאום פרו-ישראלי, אבל כשאתה מדבר עם אדם בישראל שאומר 'אני לא שונא אותך, זה פשוט מה שאני עובר כרגע', יכולה להתעורר אמפתיה".

היום היא מרגישה שליחות אדירה. "העובדה שהגעתי לאנשים הללו מדהימה. אני מאוד קרובה לסבא שלי, הוא אחד מהחברים הכי טובים שלי. הוא אמר לי לפני 6 חודשים שהחלום שלו עבורי זה להיות שליחה לישראל. לא היה לי רצון כזה בעבר, אני לא רוצה לעבוד בפוליטיקה, אבל עבורי לספר את הסיפור היהודי בדרך שיוצרת יותר אמפתיה, זה להגשים את החלום שלו", היא אומרת.

"זו לא רק אני. כל העולים החדשים בישראל מוצאים את הדרך שלהם לתרום. בשבילי התרומה היא דרך תקשורת, סיפור סיפורים ורשתות חברתיות, אבל יש עולים ש-24/7 תורמים בצבא, בהייטק, בתרומות, בפוליטיקה ועוד. אני רק אחת מיני עולים רבים שמנסים לנצל את היכולות שלהם לטובת הלחימה. אני פה רק 4 שנים, כל המשפחה שלי בארה"ב, אבל פה אני רוצה להיות ואני רוצה לתת את החלק שלי כדי להפוך את העתיד לטוב יותר".