"זה לא היה מצעד הגאווה, זה היה מצעד הזוועה"
"אנשים עושים שם תחרות מי השרמוטה הכי גדולה בעיר"
"הם קנו ביושר ובזכות את השנאה והגועל"
"מטמאים את המדינה".

תגובות אלה ותגובות משמיצות ואלימות אחרות התפרסמו החל מסוף השבוע בעמודי פייסבוק שונים, לאחר מצעד הגאווה שהתקיים בירושלים. דו"ח השנאה של קרן ברל כצנלסון מעלה כי בסופ"ש האחרון חלה עלייה של 88% באלימות ודברי נאצה כנגד אוכלוסיית הלהט"ב. גם היקף ממוצע השיחות הגזעניות מידי שעה עלה ועומד על 354 שיחות גזעניות בשעה.

קרן ברל כצנלסון פועלת במרחב הציבורי לעידוד ולקידום ערכים של שוויון, ערבות הדדית, צדק חברתי, דמוקרטיה פעילה ועוד, ומהווה מוקד לפעילות רעיונית, לחשיבה, לעשייה חברתית וקהילתית ולהעצמת פעילות ופעילים חברתיים. דו"ח השנאה הוא פלטפורמה טכנולוגית לניטור השיח האלים בזמן אמת, מקורותיו והקהלים אליו השיח האלים מופנה.

אלא שהאלימות ברשת, על פי הקרן, מופנית כלפי אוכלוסיות נוספות. בסוף השבוע חלה גם עלייה של 55% באלימות כלפי האוכלוסייה החרדית, לפי הקרן, שבודקת את הנתונים הללו בזמן אמת. "כל הזמן יש להם מחשבות מיניות סוטות. כל פיסת עור חשופה מעוררת את מחשבתם המעוותת", נכתב בתגובה אחת, "קבוצה חשוכה אך נחושה גוררת מדינה שלמה למחוזות דאע"ש פינת טאליבן" ו-"גברים ברמה התפתחותית של נער בן 15".

"אנחנו, כצרכני תקשורת, צורכים את מה שאנחנו רואים בפיד", מסבירה ענת רוזיליו העומדת בראש פרויקט דו"ח השנאה של קרן ברל כצנלסון, "אחרי הרצח של שירה בנקי אני אהיה בשוק אם אנשים יהללו את הרצח, אבל במבט על אנחנו רואים ש-4,000 אנשים מהללים את הרוצח".

רוזיליו מסבירה עוד כי "זה לא שיש אלימות שפורקים ברשת, ואז היא לא ברחוב. אנשים כן נפגעים ומאוימים. המרחב הציבורי הוא לא רק פיזי. אלימות במרחב המקוון משפיעה על אלימות במרחב הפיזי. אנחנו שמים מראה ומנסים לחשוב מה אפשר לעשות עם זה". לדבריה, גם אם יש אמירות שלא נחשבות להסתה מבחינת החוק, השיח שנוצר מאוד מאיים, ובני נוער שנחשפים אליו מרגישים לא בטוחים. "אנחנו רוצים להשיג מודעות הרבה יותר גבוהה לשיח מכבד", היא אומרת.

ומי אשם?

בתוך בליל התגובות הזה, רוזיוליו אומרת שהמטרה היא לא להילחם אחד-אחד בטוקבקים האלימים או גסי הרוח. "יש פה עניין של תרבות, ואתה מקבל לגטימציה להתנהג בצורה מסויימת. הבעיה היא מהראש. יש פה נבחרי ציבור שנוח להם להסית, כי זה שם אותנו נגד אנשים אחרים", היא אומרת.

"בסופו של דבר, אנשים יכולים להתבטא באיזו צורה שהם רוצים, ותמיד יהיה שיח אלים. אבל השיח האלים בארץ הוא מטורף. מדובר ב-350,000 קריאות אלימות בחודש, וזה יוצר תרבות אלימה. להגיד 'מהיום אסור לכתוב בן זונה' - זה לא יעבוד. זה מוביל לכך שראש העיר לא יצעד במצעד הגאווה. האצבע המאשימה שלנו היא כלפי אלה שיש להם כוח לשנות את השיח".

"הרבה אנשים ילחמו להפרדת דת ומדינה, אבל לא תראה אצלם קריאות נגד חרדים", היא אומרת על התגובות נגד החרדים, "אבל יש קבוצה של אנטי-דת. זה כבר לא עניין אידיאולוגי של דת נגד מדינה, אלא גזענות נגד דתיים".