ברזיליה, בירת ברזיל, ראתה אתמול מראות שכמותם לא ראתה מעולם, כשתומכי הנשיא לשעבר בולסונרו הסתערו על הפרלמנט, בית המשפט וארמון הנשיאות בדרישה לשנות את תוצאות הבחירות האחרונות שבהן הפסיד. למעלה מ-400 בני אדם נעצרו עד כה במהומות. בדומה לניסיון ההפיכה בגבעת הקפיטול לפני שנתיים, גם כאן ההתקוממות העממית תודלקה ע״י רשתות חברתיות.

הוושינגטון פוסט מדווח כי חוקרי רשת מדווחים כבר שבועות על התארגנות עממית בניסיון לעצור את תוצאות הבחירות. מארגנים בטלגרם פירסמו תאריכים, שעות ומסלולים לכלי תחבורה שהסיעו מוחים לברזיליה ממחוזות שונים ברחבי המדינה. ״אנחנו צריכים 2 מיליון אנשים בברזיליה״, קרא פוסט אחד.

בשבועות שלפני ההשבעה של נשיאה החדש של ברזיל, לואיז אינסיו לולה דה סילבה, הרשתות החברתיות התמלאו בדיסאינפורנציה לגבי טוהר הבחירות. בטיקטוק, החוקרים מצאו כי חמישה מתוך כל שמונה סרטונים שכללו את המילה הפורטוגזית לפתקי הצבעה כללו גם תיאורים איך הם שונו או נגנבו. החוקרים גם מצאו שחיפוש של המילה בפייסבוק או באינסטגרם הוביל ישירות לקבוצות של מכחישי תוצאות הבחירות.
בטלגרם הופץ וידיאו שקורא לרצוח את ילדיהם של מי שתומכים בנשיא לולה.

עקפו את החוק

בטוויטר, תומכים של בולסונרו, להם מאות אלפי עוקבים, המשיכו כל העת לפמפם תאוריות קונספירציה כיצד נגנבו הבחירות. ההתנפלות על מבני השלטון בברזיליה נעשתה בתיאום של קבוצות שונות, אך ללא תיאום ישיר הנראה לעין מהנשיא לשעבר בולסונרו, שנמצא נכון לעכשיו בפלורידה. כמה משותפיו הגדולים והקולניים ביותר ממשיכים לפרסם תכנים ברשתות החברתיות שמנסים להתרחק מהשוואות לניסיון של תומכי טראמפ לעצור את אישור ההצבעה בגבעת הקפיטול בינואר 2021.

בברזיל יש חוק האוסר על פרסום תכנים בעלי אופי ״אנטי דמוקרטי״, כך שמי שקורא לעצור את תוצאות הבחירות ברשתות החברתיות יכול להיעצר על סמך הפרסום שלו ברשת. למרות זאת, תומכיו של בולסונרו מצאו כאמור דרכים לעקוף את החוק.

בעלי טוויטר אילון מאסק טען כי "ייתכן״ שטוויטר נתנה יתרון למועמדים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית בברזיל, ובכך השפיעה על תוצאות הבחירות. מאסק, שפגש בעבר את הנשיא הקודם בולסונרו, לא סיפק הוכחות לטענתו. הלילה כבר צייץ כי הוא מבקש מתושבי ברזיל לפתור את המשבר ללא אלימות.