עובדי המכס בנמל התעופה בן גוריון סיכלו בשבוע האחרון הכנסת משלוחים גדולים של 3,500 טלפונים סלולריים מסוג אייפון 6, LG G3, סמסונג S5 ו-S4 ונוקיה לומיה. הסיבה? הטלפונים הוצהרו על ידי היבואנים כ"מוחדשים" - כלומר, כאלה שהחוזרו לחנות על ידי הלקוח או מעבדת התיקונים לאחר שעברו שימוש כלשהו, אך לא הוכנסו בהם חלקים לא מקוריים. בפועל, חוקרי המכס גילו כי הסמארטפונים שנתפסו לא היו חדשים ולא מחודשים - אלא כללו חלקים לא מקוריים, חלקם במצב רע מאוד.

אייפונים במכס (צילום: דוברות המכס)
צילום: דוברות המכס

היבואנים, שתכננו למכור את הסמארטפונים ללקוחות ישראלים, הצהירו במכס שמדובר בטלפונים חדשים שנקנו בהונג קונג או ארה"ב, אך בעליהם החזירו אותם בתוך שבועיים. לפי החשד, היבואנים ציפו להגדיל כך את הרווח שלהם מאחר שקנו את הסמארטפונים במחיר מוזל - אך תכננו למכור אותם במחיר מלא. במכס מעריכים ששוויים הכולל של הטלפונים נאמד בכחמישה מיליון שקל.

לרוע מזלם של היבואנים, במכס עלו על תרגיל העוקץ והטלפונים נשלחו לבדיקות במעבדות מורשות. מבדיקות אלה עלה כי לא רק שבסמאטרפונים הותקנו רכיבים לא מקוריים, אלא שבחלקם אף התגלו סימני קורוזיה. בנוסף, הם לא כללו את המדבקה המיוחדת שמציינת שמדובר בסמאטרפון "מוחדש"  - התנאי שמשרד התקשורת הציב כדי לייבוא מכשירים מסוג זה לישראל. 

אייפונים במכס (צילום: דוברות המכס)
צילום: דוברות המכס

"טלפונים סלולריים כאלה נמכרים לצרכנים בישראל באריזתם המקורית ולא ניתן לזהות כלל כי הוחלפו בהם חלקים" אומרים גורמים במכס, ומוסיפים כי יתכן שבשיטה זו אלפי צרכנים כבר נפלו בפח לאחר שרכשו את המכשירים האלה במחיר מלא בחנויות קטנות ומפוקפקות.

"מדובר בתופעה חמורה מאוד. ניסיונות של יבואנים להכניס לישראל אלפי סמאטרפונים שהוחלפו בהם חלפים בניגוד להיתר משרד התקשורת ונועדה לגרוף רווח קל תוך הטעיית הצרכן", טוען מנהל המכס, יוסי בן ישי. לדבריו, נפתחה חקירה נגד היבואנים והאכיפה בתחום תוגברה וכי המעורבים יוטפלו בכל חומרת הדין.

יצויין, כי באחרונה משרד התקשורת התיר למספר יבואנים להביא ארצה טלפונים 'מחודשים', אך גורם במכס מציין כי אלה, "ניצלו את זה כדי להונות לקוחות ולגרוף רווחים קלים לכיסיהם".