מייסדי סימפלקס (צילום: סימפלקס)
מימין לשמאל: שחר ברנע, זיו שרגאי ואבי אפללו, מייסדי סימפלקס | צילום: סימפלקס

סימפלקס (Simplex), החברה שהוקמה על ידי שני חברי הילדות שחר ברנע וזיו שרגאי יחד עם אבי אפללו, אשר מספקת פתרונות לתכנון עירוני על ידי מיפוי תלת ממדי, עשתה זינוק משמעותי בקצב הגדילה שלה. מהרכב מצומצם של שלושה עובדים - היזמים שהקימו אותה, היא מונה היום כחמישים, ותחום פעילותה מתרחב למדינות שונות ברחבי העולם. סיפור ההצלחה שלה התחיל כמעט במקרה, אי שם בשנת 2005, בעקבות מאמר שכתבו ברנע ושרגאי במסגרת הדוקטורט שלהם בטכניון. "השתתפנו בכנס הכי גדול של ראייה ממוחשבת. התקיימה תחרות בין אוניברסיטאות שונות שארגנו אנשים ממיקרוסופט, שהתמקדה בטיפול בצילומים רבים שצולמו בתוך עיר כדי להשיג מידע גיאוגרפי", מסביר שרגאי בראיון ל-mako.

"נרשמנו לתחרות ולא חשבנו שנגיע רחוק, אבל לאט לאט עברנו שלב ועוד שלב, עד שהגענו לגמר שנערך בבייג'ין. לשם הגיעו חמש הקבוצות המובילות מאירופה ומארצות הברית, ולבסוף לקחנו מקום שלישי. ידענו אחרי התחרות שהדבר הזה צריך להפוך להיות מוצר בתוך חברה שהיא מצליחה ובחרנו לא ללכת עם החברות הגדולות כמו רפאל, שעקבה אחרי התחרות שם, אלא החלטנו להצטרף לסטארטאפ אחר בתור המובילים הטכנולוגיים שלו", הוא מוסיף.

איך זה עובד בדיוק?

המיפוי התלת ממדי של סימפלקס מופק בעזרת מערכת מצלמות מתקדמת, שמורכבת על גבי מטוס קל. "בעצם אנחנו מצלמים בצורה מאוד ייחודית שטחים מאוד גדולים מהאוויר, ברזולוציה מאוד גבוהה ובזמן טיסה מאוד קצר. על זה אנחנו מפעילים את אותה אלגוריתמיקה, שהשתכללה יותר עם השנים, ומייצרים מידע תלת ממדי של שטחים גדולים, בעיקר עירוניים", מסביר ברנע. בין היתרונות המשמעותיים של מערכת המצלמות כפי שהוא מציין, הינם שהיא הקטנה ביותר בקטגוריה של צילומי האוויר ושניתן להרכיבה על כל סוג של מטוס קל.

במשך שמונה השנים הראשונות שלה, סימפלקס לא גייסה כסף וגדלה באופן אורגני, תוך התבססות על הפרויקטים שניהלה. בחודש מאי מייסדיה יציינו עשור להקמתה, כשהפיתוח המהפכני שלהם הבשיל לפני שלוש שנים והצליח להביא ל"מהפכת התלת ממד" בישראל, כפי שמסביר אפללו: "העברנו מעל שישים עיריות לעבוד עם המערכת השלנו, שלפני זה כמעט אף אחת לא עבדה עם דאטה כזה. אנחנו עובדים גם עם חברות פרטיות, יזמים, אדריכלים וחברות תקשורת וכרגע יש מעל 500 גופים שנעזרים בנו".

מאתרים גם חריגות בנייה

בעוד הפיתוח החדשני אינו מוכוון לאיתור חריגות בנייה, רזולוציית הצילומים שסימפלקס מספקת, שהיא הגבוהה בעולם, מאפשרת להבחין בכל פרט קטן. "זה דומה למה שרחפנים מסוגלים לעשות, אבל על ערים שלמות או על מדינה שלמה. זו רזולוציה המאפשרת לראות כמעט כל פרט בעיר ברמת כל אובייקט של מטרים בודדים. אפשר לרדת לרמת הרחוב, מלמעלה, מהצד, מלמטה, לראות 360 מעלות כל דבר כאילו מרחפים באיזה גובה שרוצים מעל רחובות העיר ומסתכלים מה שרוצים מכל כיוון, וברור שזה יכול להראות גם אם מישהו סגר מרפסת בלי אישור", מסביר אפללו.

לדבריו, מעבר לכך שטכנולוגיית החברה נגישה לשוק המקצועי, גם כלל הציבור יכול לעשות בה שימוש: "כל אחד יכול למשל להסתכל על בית שהוא רוצה לקנות ולראות מה הוא רואה מכל קומה. במקום ללכת לדירה עצמה, הוא יכול לראות את זה מתוך המערכת. זה גם מונע מצב שבו יזם ימכור דירה ויספר סיפור שהנוף פתוח ואחרי כמה זמן יהיה בניין אחר ממול. מעבר לזה, יש לנו יכולות למדוד דברים כמו כמה זמן השמש מייצרת קרינה על אותו אזור ומתי יש צל, ובהתאם לאיזה עונה".

לא רק בישראל

סימפלקס פועלת ברחבי העולם עוד לפני פיתוחה התלת ממדי, כשהפרויקט הראשון שלה היה בצ'ילה, במסגרתו צולמו שטחים נרחבים של יערות במטרה לאתר מחלות, יובש וכריתה בלתי חוקית, בדומה לפרויקטים שמתנהלים בישראל עד היום עם קק"ל. בשנים האחרונות היא ממשיכה להתפתח עם הטכנולוגיה החדשה שלה ברחבי העולם.

"אנחנו עובדים בסין, באפריקה בארצות הברית, בדרום אמריקה ובעוד הרבה מאוד מקומות בעולם", מסביר אפללו. "עם המערכת החדשה והתלת ממד אנחנו מתרכזים בשלושה שווקים מרכזיים – העיקרי הוא בארצות הברית, השני באיטליה שיש לנו שם שיתוף פעולה עם חברה גדולה שהולכת להפיץ את המוצר שלנו לכמאתיים רשויות בתוך חמש שנים והשלישי הוא ביפן, שיש שם פוטנציאל מאוד גדול ויש לנו כבר שותף מקומי", הוא מוסיף.