הפורנו הראשון שלך? (צילום: Jaimie Duplass, Istock)
למה שגבר עיוור יוריד סרט פורנוגרפי? | צילום: Jaimie Duplass, Istock

הבהלה של חברות תוכן אמריקאיות סביב נושא ההורדות הלא חוקיות בתוכנות שיתוף קבצים מעבירה אותן לעיתים על דעתן. בהתחלה זאת היתה קשישה בת 70 שהואשמה בהורדה והפצה של סרט פורנוגרפי, ועכשיו נחשף מקרה חדש ומוזר עוד יותר.

אדם עיוור מלידה המתגורר בסנטה קלרה בקליפורניה, ארה"ב קיבל לתיבת הדואר שלו כתב תביעה ובו הוא מואשם בהורדה לא חוקית של סרט פורנו. זאת, על אף העובדה שפיזית הוא לא מסוגל לראות סרטים.

"למען האמת זה מעט מגוחך. אני לא מסוגל לראות סרטים. הילדים שלי אמנם רואים סרטים אבל הם בני 4 ו-6 והם לא צופים בפורנו. לפחות כך אני מקווה", הוא סיפר לאתר Seattleweekly.

אותו אדם המזוהה כאלמוני 2057 בכתב התביעה, מואשם על ידי חברת Imperial Enterprises, Inc כי הוריד את סרט הפורנו Tokyo Cougar Creampies בבוקר של ה-27 בינואר השנה באמצעות תוכנת ביט טורנט ועליו לעמוד למשפט או לשלם פיצוי מוסכם של כמה אלפי דולרים תמורת סגירת התיק.

את הגורם למקרה מייחס אלמוני 2057 העובד כמומחה אבטחת מידע לטעות שעשה כאשר השאיר את האינטרנט האלחוטי בבית פתוח בלי סיסמה: "לא היה לי זמן להגדיר את הרשת האלחוטית בדירה הישנה שלי. עבדתי 18 שעות ביום ופשוט אמרתי לאישתי שתקנה נתב בבסט ביי. היא קנתה והגדירה אותו בברירת המחדל באמצעות לחיצה על 'המשך' עד לסיום ההתקנה. גרנו בבניין יוקרה והנחנו שאין לנו ממה לדאוג", הוא הוסיף.

יש לציין כי לא מדובר במקרה חריג ובארה"ב מנהלות חברות ההפקה ציד מכשפות נגד משתמשי תוכנות שיתוף הקבצים הגורמות להם נזק כספי אדיר.

על פי נתונים שמפרסמת קרן החזית האלקטרונית (EFF)  מתחילת שנת 2010 ועד היום הוגשו 194,345כתבי תביעה ב296 תיקים שונים, כולם בגין הורדה לא חוקית בתוכנת ביט טורנט כאשר בין התובעים אפשר למצוא חברות הפקה מובילות בהוליווד לצד כאלו המפיקות סרטים פורנוגרפיים.

מחקרים נוספים שערכו הכלכלן סטיבן סיווק והברית לסרטים וטלוויזיה עצמאיים (IFTA) חושפים כי תעשיית הקולנוע מפסידה מעל ששה מיליארד דולרים כל שנה בגין הפרת זכויות דיגיטליות וכי התגמולים והזכויות של ההפקות הפרטיות נחתכו בחצי במהלך החמש שנים האחרונות.

אחת הטענות כלפי חברות ההפקה היא שהן מנהלות את התביעות הללו מתוך בצע כסף ולא שיקולים אידיאולוגיים היות והפיצוי שהן דורשות במרבית המקרים יוצא זול יותר מעלות הוצאות המשפט הכוללות טיסות, שכר טירחת עו"ד ואובדן ימי עבודה, ולנאשם בפועל אין ברירה חוץ מלשלם אותו.

נכון או לא, במקרה של האלמוני העיוור מספר 2057 הסתיימה התביעה בכך שהוא שילם פיצוי תמורת סגירת התיק גם בגלל שהוא לא רצה שהמעסיק שלו ידע מזה וגם בגלל כדאיות כלכלית. "המסקנה מהמקרה ברורה: אל תשאירו את האינטרנט האלחוטי שלכם חשוף. זה יכול להיגמר בתשלום של כמה אלפי דולרים", הוא סיכם.   

>> האקרים פרו-פלסטינים תוקפים דפי פייסבוק ישראליים 

>> גם: האח הגדול עוקב אחריכם: גוגל סטריט וויו מגיע לישראל