על רקע הירידות הנמשכות בבורסה והחשש מכניסה למיתון, הפיטורים בחברות ההייטק, בארה"ב ובעולם, מתרחבים ומתעצמים. כך, בחודש יוני 2022 פוטרו יותר מ-800 עובדים בחברות טק ישראליות, ובחודש יולי הצטרפו עד כה 600 מפוטרים נוספים.

חשוב לזכור, כי לא כולם ממהרים לפטר, אך חברות רבות מצמצמות או האטו את קצב הגיוסים. על פי גלובס, השיעור הממוצע של צמצום המשרות עמד על 38%, כאשר סטארטאפים כמו גונג (מינוס 71%), פאבריק (מינוס 76%), הייבוב (מינוס 65%) וביג פנדה (מינוס 57%) היו בין אלו שהובילו את רשימת המקצצים בפרסומי המשרות בלינקדאין.

רק לפני כשנתיים חברת ביזאבו (Bizzabo) הישראלית גייסה 138 מיליון דולר, ובשבוע האחרון היא פיטרה כ-30% מעובדיה (120 מתוך 400). עומרי, בן 30, מספר: "עבדתי בחברת ביזאבו כבודק תוכנה (QA) במשך 10 חודשים. פוטרתי בשבוע שעבר כחלק מגל פיטורים נרחב בו 30% עובדי החברה פוטרו ועוד 50% בסייט בקייב, אוקראינה". עומרי מספר שהוא מחפש עבודה וכבר קבע מספר פגישות. "ההרגשה שלי מהחיפושים היא שישנן משרות רבות בשוק לתפקיד שלי, ושאני סבור שלא ייקח זמן רב עד שאחתום בחברה אחרת".

לדבריו, "עיקר האנשים שניזוקו לדעתי הם מחברות סטארטאפ קטנות עד בינוניות. לצערי, אני מכיר הרבה אנשים שפוטרו בזמן האחרון. מי שלא הכרחי לתחזוקה של המוצר, פשוט יצא החוצה. רק אנשי מפתח נשארו. כל אנשי ה-QA, העיצוב, בין אם הם מתחילים או בכירים, פוטרו מהחברה. צוותים שלמים נמחקו".

בועז כץ, אלון אלרואי וערן בן-שושן מייסדי ביזבו (צילום: Bizzabo)
בועז כץ, אלון אלרואי וערן בן-שושן מייסדי ביזבו | צילום: Bizzabo

מדוע לפי דעתך פוטרת?

"אני מניח שזה קשור למשקיעים ולצמצום הוצאות, הם קפצו קצת מעבר לפופיק. מבינים שהשוק הזה משתנה, צומח וגדל. במקרה שלי, מצד אחד זה כן היה מפתיע, לא היו סממנים שיכולתי לזהות ולהגיד שאני לפני פיטורים, אבל מצד שני, חברות מקצצות בצורה משמעותית ואפילו עושות מעין פרסה, סיבוב אחורה, כדי לחזור בהן מאותם גיוסים המוניים שעשו שנה לפני כן. אנחנו העובדים מרגישים קצת כמו קוף אחרי בני אדם, אנשים רואים שחברה אחת מבצעת קיצוצים, ואז חברה אחרת מוצלחת עושה זאת גם. יש כאן איזה טרנד מסוים - חברות מחקות חברות אחרות".

גם קובי, בן 38 מהמרכז, פוטר לאחרונה. "עבדתי בחברה ביטחונית בתחום הטלקום. התחלתי לעבוד שם לפני מספר חודשים וביוני קיבלתי מכתב שמסביר כי בעקבות שיקולים כלכליים ועסקיים, החברה מבצעת צמצום כוח אדם, כמובן שלא הייתי היחיד. החברה פיטרה עשרה אחוז מכוח האדם, שזה בערך 180 עובדים. היו מספר חטיבות שנסגרו לגמרי, וכל עובדי החטיבה פוטרו, ללא קשר לוותק שלהם בחברה. רוב העובדים פוטרו על סמך הוותק שלהם (מהצעיר לוותיק). אני הגעתי אחרון ולכן יצאתי ראשון".

האם קשה למצוא עבודה חדשה?

"לא פשוט למצוא מקום עבודה בתקופה הזו. מחיפוש בלינקדאין ובאתרי חיפוש משרות, ניכר כי ההיצע לא גדול ונראה כי הבועה שהייתה די התפוצצה. לפני חצי שנה בערך השוק השתגע והציעו לאנשים משכורות גבוהות מאוד ומענקי חתימה מפתים - הכול על מנת להשיג מהנדסים ומתכנתים איכותיים בכל מחיר. היום, לאחר המשבר הכלכלי העולמי שמושפע גם מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה, וגם מתקופת הפוסט קורונה, המניות קרסו ולא נותרה ברירה לחברות רבות אלא לפטר, על מנת להראות כי יש להן זכות קיום".

"השכר לא ירד, אלא אפילו עלה"

חברות השמה טוענות שיש עדיין ביקוש לעובדים, אך הדרך למציאת עבודה מאתגרת יותר. "יש הקפאה של חלק מהמשרות" אומרת שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס, חברת השמה להייטק, ומסבירה: "כרגע יש אצלנו 2,600 משרות פתוחות, ואנחנו מאיישים 260 השמות בחודש. יש כאלו שרוצים לזוז כי הם מבינים שמי שמגייס היום הוא יותר יציב מהחברה בה הם עובדים, ויש כאלו שרוצים להשהות עד שיתבהרו העננים".

האם יש ירידה במשכורות לנוכח המשבר בהייטק?

"אין בכלל ירידה בשכר, והוא אפילו עלה ב-2 אחוזים במאי ויוני, לעומת חודשים אחורה. בחודש יוני משכורת ממוצעת לתכניתן בעל ניסיון עמדה על 35.9 אלף שקל בחודש. עדין לכל תכניתן טוב יש לפחות 6 הצעות שכר, הביקוש עדיין גבוה, המשרות עדין דחופות ואין הרבה כוכבים, אז השכר בכלל לא יורד".

"חברות שעצרו גיוסים הן סטארטפים, שאין להם מספיק אוויר לשנה קדימה ורוצים לדחות את גיוס הכספים שלהם, וגם חברות אמריקאיות שתמיד נלחצות מירידות בבורסה" מסבירה וקס ומוסיפה: "אני רואה שיש תיקון של עיוות שהיה בשוק. אני בעד להעריך בחזרה חברות בהתאם למודל העסקי והרווחיות שלהן ולא על בסיס צמיחה בלבד. חשוב להגיד שאני פחות בעד 'פיטורי ראווה' של חברות, שיש להן תזרים מטורף של מזומנים ומפטרות 10 אחוז מהאנשים כדי להראות לקרנות שהן מתייעלות".

שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס חברת השמה להייטק
שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס חברת השמה להייטק

אלו משרות עדיין הכי מבוקשות?

"עדיין משרות פיתוח, ארכיטקטורה, DEVOPS וניהול פיתוח הכי דחופות".

מה הן החברות שאנשים נרתעים מהן יותר עכשיו ומחפשים לעזוב?

"אנשים נרתעים מתחום הבלוקציין, מתרחקים כמו מאש".

גם חברת iTalent, חברת גיוס טכנולוגי להייטק, אומרת כי יש אצלם מספר הצעות עבודה מיידיות. "יש אצלנו מאות משרות פתוחות, אבל מזהים ירידה של כ-20% בהיקף המשרות. במחלקת הבכירים הירידה מינורית - דווקא עכשיו יש הזדמנויות לגיוס תפקידים ייחודיים או הד הנטינג של אנשים ספציפיים", אומרת דנה בש שלח, מייסדת ומנכ"לית שותפה. "בסך הכול אנחנו מבצעים עשרות השמות בחודש".

באשר לשאלה האם מועמדים ממשיכים לעבור מתפקיד לתפקיד בשביל לשפר תנאים, כפי שהתאפיינה השנה האחרונה, אומרת בש שלח ש"משחק הכיסאות עדיין קיים, אבל היום יש יותר מיקוד על נושא היציבות, ולכן ישנה הפחתה מסוימת באחוז ההיענות לעבור. במקרה זה, הדרך שלנו להתמודד כחברה שפונה באופן יזום למועמדים היא לפנות ליותר מועמדים לכל משרה וכן לשים בפרונט נתונים, כמו גיוס כסף, היקפי מכירות ועוד. בנוסף, אנחנו מוצאים דרכים ייחודיות להגביר מענה של מועמדים בתקופה הזו, כולל דברים שלא היינו עושים לפני שנה, כמו יצירת שיח ישיר בין דמויות בכירות בהנהלה לבין המועמדים כבר במפגש הראשון".

דנה בש שלח, מייסדת שותפה ומנכ"לית חברת iTalent (צילום: אלה פאוסט, יחסי ציבור)
דנה בש שלח, מייסדת שותפה ומנכ"לית חברת iTalent | צילום: אלה פאוסט, יחסי ציבור

האם את רואה ירידה במשכורות לנוכח המשבר בהייטק?

"יש ירידה מסוימת בחלק מהמקומות. אולי בכ-10%, אבל לא משהו קיצוני, מפני עדיין חסרים המון מהנדסים טובים ולכן חברות חייבות להישאר אטרקטיביות".

על מנת לעזור למפוטרים, זיפרקרוטר, חברת הטכנולוגיה המפתחת את מנוע חיפוש העבודה הצומח ביותר בצפון אמריקה, מארגנת אירוע למפוטרי הטק ב-21.7. האירוע מיועד למי שאיבד את מקום עבודתו ורוצה להתרענן בכל הקשור לחיפוש, כיצד לדייק את קורות החיים ולעבור את "מבחן המכונה", איך להעביר את הסיפור שלך בראיונות ואיפה מוצאים היום משרות.