תדהמה בעמק הסיליקון: סם אטלמן, המנכ"ל והמייסד של חברת OpenAI ומי שאחראי לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים בעולם הטכנולוגיה בשנים האחרונות, פוטר מהחברה. זמן קצר לאחר הודעת הפיטורים נודע כי לצד אלטמן עוזב את החברה גם הנשיא שלה גרג ברוקמן, שהודיע שהוא מתפטר בעקבות המהלך. לפי הערכות, שורה של בכירים ב-OpenAI צפויים לעזוב אותה בימים הקרובים. כבר עתה שלושה מהמדענים הבכירים ביותר בחברה הודיעו על התפטרותם.

מיהו סאם אלטמן, נביא מהפכת הבינה המלאכותית?
בכירי תעשיית ה-AI מזהירים: "מסוכנת כמו מלחמה גרעינית"
אילון מאסק הקים חברה מתחרה ל-OpenAI
המומחים שנשכרו כדי "לשבור" את ChatGPT
"יש מירוץ חימוש בתחום ה-AI, גם צה"ל על המפה זו"

הדחתו של אלטמן, שנודע כפנים של OpenAI ושל ההתפוצצות שחווה בשנה החולפת תחום הבינה המלאכותית כולו, היא צעד חריג בעולם הטכנולוגיה. OpenAI אחראית למוצרים שהזניקו את תחום הבינה המלאכותית לתודעה הציבורית בשנה-שנתיים האחרונות, ובראשם הצ'טבוט החכם ChatGPT וכן מחולל התמונות Dall-E.

בהודעה שבה דיווחה OpenAI על פיטוריו של אלטמן הואשם המנכ"ל המודח בהסתרת מידע מהדירקטוריון: "עזיבתו של סאם אלטמן מגיעה בעקבות תהליך בדיקה מפורט שערך דירקטוריון החברה, שביא למסקנה כי הוא [אלטמן] לא תמיד היה גלוי לב בתקשורת שלו עם הדירקטוריון, באופן שפגע ביכולותו לבצע את מחויבויותיו. לדירקטוריון אין יותר אמון ביכולות שלו להמשיך להנהיג את OpenAI", הודיעה החברה בפרסום בבלוג שלה.

אלטמן כתב בטוויטר כי אהב את זמנו בחברה וציין כי יהיה לו עוד לומר בנושא בהמשך.

מה דחף להדחת אלטמן?

הסיבות לשינויים הניהוליים מרחיקי הלכת ב-OpenAI עדיין לא לחלוטין ברורים. לפי בלומברג, להדחתו של אלטמן קדמו התנגשויות בינו ובין חברי דירקטוריון החברה ובמיוחד הישראלי לשעבר איליה סוצקבר, מייסד משותף של החברה והמדען הראשי שלה. חילוקי הדעות נסבו בעיר על המהירות בה יש לפתח את הטכנולוגיה המתוחכמת שבה עסקה החברה, הידועה כבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) - טכנולוגיה שמאפשרת למחשבים ליצור מידע חדש על בסיס סריקת בסיסי מידע קיימים.

הצדדים היו חולקים בשאלה כיצד יש למסחר את הטכנולוגיה ליצירת הכנסות ועד כמה צריך לצמצם את מידת הנזק הפוטנציאלי שלה לציבור, מדווחת בלומברג.

אתר ה-Information מדווח כי מיד לאחר הפרסום על הדחת אלטמן קיימה OpenAI שיחה בנוכחות כלל העובדים בה נשאל סוצקבר האם מדובר ב"פוטש" או "השתלטות עוינת". לפי הדיווח, סוצקבר השיב כי הוא יכול להבין מדוע המהלך נראה כך אך אינו מסכים עם הגישה הזו. לדבריו, ההדחה היא פעולה של דירקטוריון שממלא את תפקידו כדי לוודא שהמוצר ש-OenAI מפתחת הוא כזה ש"האנושות כולה תרוויח ממנו".

מנכ"ל OpenAI סם אלטמן בפגישה עם הנשיא יצחק הרצוג (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
אלטמן ונשיא המדינה יצחק הרצוג. הפך לפנים של מהפכת ה-AI בעולם | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

נדיר לראות חברות שמפטרות את המייסד-מנכ"ל שלהן, ודאי כזה שהפך לא רק לפנים של החברה עצמה אלא של כל התחום שבו היא עוסקת. לפי חלק מהדיווחים, אלטמן ניהל ללא ידיעת דירקטוריון OpenAI מספר מיזמים, חלקם ללא מטרות רווח,וכל זאת מתוך החברה. דיווחים כורכים את הפיטורים בחשש שאלטמן התקדם מהר מדי עם פיתוח כלי ה-AI המתקדמים של החברה, מבלי לתת את הדעת לבעיות הקשורות לבטיחות המשתמשים.

דיווחים אחרים מצביעים על פגישה שהתקיימה לאחרונה בין אלטמן לבין ג׳וני אייב, המעצב האגדי של חברת אפל ומי שאחראי לעיצוב האיקוני של האייפוד והאייפון. לפי הערכות, אייב ואלטמן עובדים על מכשיר פיזי מבוסס AI שיהיה "האייפון הבא". לא ברור אם העבודה הזו נעשתה במסגרת OpenAI או שיתוף פעולה חיצוני. במקביל השקיע אלטמן בפיתוח מוצר פיזיז מבוסס AI אחר בשם "היומיין" (Humane), שמשתמש בטכנולוגיה של OpenAI והוקם בידי קבוצה של יוצאי אפל.

מה החשיבות של OpenAI?

המוצר שדחף את OpenAI לתודעה הציבורית הוא הצ'טבוט ChatGPT ששחררה לשימוש הציבור לפני כשנה. הצ'טבוט טלטל את עולם הטכנולוגיה וכן את דמיונם של בעולם כולו, הודות ליכולתו לקבל פקודות בממש שיחה פשוט, ולייצר על בסיסת תשובות ולמלא משימות הודות למודל השפה המתקדם שפיתחה החברה. המוצר הוגדר בידי מומחים כ"פריצת הדרך הטכנולוגית המשמעותית ביותר שראינו בשנים האחרונות", ודחף מתחרים כגוגל ואילון מאסק לפתח עבורו חיקויים ותשובות משלהן.

chatgpt (צילום: Rolf van Root/unsplash)
ChatGPT. דחף את תחום הבינה המלאכותית לתודעת הציבור | צילום: Rolf van Root/unsplash

הצ'טבוט היה למוצר שהגיע ל-100 מיליון משתמשים בחודש בזמן הקצר ביותר עד אז. הוא אף עמד ברקע עסקת ענק בין OpenAI למיקרוסופט, שחתמה על עסקת השקעה ושיתוף פעולה עם החברה של אטלמן, שהעניקה לענקית מרדמונד 49% מהאחזקות. במיקרוסופט אומרים כי לא ידעו על המהלך להדחת אלטמן מכס המנכ"ל. ב-Axios דווח כי מיקרוסופט עודכנה בהדחת אלטמן מתפקיד מנכ"ל OpenAI דקות ספורות לפני פרסום המהלך.

מאז הצגת ChatGPT ועל הרקע הפופולריות שלה זכה, יצא אלטמן לסיבוב עולמי מתוקשר ונפגש עם פוליטיקאים ברחבי העולם. במסגרת המסע הוא אף הגיע לישראל ושוחח עם עיתונאים ואנשי מחקר, וכן עם נשיא המדינה.

סוצקבר אלטמן (צילום: רויטרס)
סוצקבר ואלטמן בהרצאה משותפת בתל אביב, השנה | צילום: רויטרס