תכירו את וולט של המגזר הערבי: HAAT ("תביא" בערבית) הינה פלטפורמה של הזמנות משלוחי מזון, המתמקדת בערים ללא תשתיות וכתובות מסודרות. כרגע היא פועלת ברחבי הארץ, באזורים כמו סכנין, שפרעם, נצרת, אום אל פאחם ועוד, כשבחודש הקרוב תתרחב לרהט ובאוגוסט תחל לראשונה לפעול במגזר הכללי, כשהעיר שנבחרה לכך היא כרמיאל. בעוד כחודשיים היא צפויה להתחיל לפעול גם במרוקו.

השירות נולד כשד"ר חסן עבאסי המייסד, ד"ר למדעי המחשב בוגר הטכניון, מרצה בטכניון ועובד לשעבר באינטל וגוגל, חזר להתגורר בעיר הולדתו אום אל פאחם, וגילה שבכל הנוגע להזמנת אוכל המדינה התקדמה, אך "אום אל פאחם נשארה מאחור". הוא רצה לראות תפריטים – וגילה שאין כאלו, ביקש לשלם באשראי וגילה ששירות המשלוחים הוא במזומן בלבד, וכשביקש משלוח – גילה שאין כזה והוא צריך למצוא שליח בעצמו. כשבסוף הזמין ממסעדה שכן הגדילה לעשות ולקיים שירות משלוחים, הוא חיפש את השליח רבע שעה לאחר שהגיע ליעד, מאחר שעבאסי גר בבית ללא כתובת ברורה. מהנקודה הזו, הוא הבין שעסקי המשלוחים שאינם בערים מרכזיות צריכים להשתנות. 

אפליקציית HAAT עונה על הפערים שערים ללא תשתית סובלות מהם: האפליקציה מקשרת בין המסעדה, השליח והלקוח, כאשר דרכה מסופקים פתרונות ללקוחות ללא כתובות (בעזרת טכנולוגיית שירותי מיקום מדויקת במיוחד), היא מאפשרת שימוש במזומן ולא רק באשראי, וכן ניהול מערך משלוחים עבור מסעדות ללא תשתיות דיגיטליות. החזון שלהם - לאפשר לכל אחד בארץ ובעולם להזמין אוכל עד פתח ביתו, ללא קשר לאופי העיר בה מתגורר. האאט, שפועלת בשפות עברית, אנגלית וערבית, מכילה גם צ'אט לקוחות ושירות טלפוני. העמלה שהמסעדנים משלמים לאפליקציה נמוכה יחסית ונעה בין 15%-18%.

 

כיצד מתבצע התשלום במזומן?

הלקוח מבצע הזמנה, היא נשלחת למסעדה, ושם מכינים אותה. השליח של האאט יוצא למסעדה עם קופה קטנה, בסביבות 500 שקל, משלם למסעדה את סכום ההזמנה המלא, ואז לוקח את ההזמנה ונוסע אל הלקוח. הלקוח משלם לו בחזרה את מה שהוא שילם למסעדה. לדברי עבאסי, "במידה ולקוח מבריז, אנחנו לוקחים אחריות על ההזמנה ואנחנו מפצים את המסעדה או השליח. אבל זה ממש מינורי, קורה בפחות מחצי אחוז מהעסקאות".

לדברי עבאסי, יש יותר מ-450 אלף משתמשים לאפליקציה, והזמן המשוער להגעת הזמנה הוא בין 30-40 דקות. ניתן לעקוב באפליקציה אחרי ההזמנה – לראות את השליח בלייב כשהוא נוסע, כאשר בכל רגע נתון הלקוח מקבל התראה - מתי התקבלה ההזמנה למסעדה, מתי המסעדה החלה להכין אותה ומתי השליח יוצא אליו.

ומה המנות הכי פופולריות? "בראש נמצא המבורגר, אחר כך פיצריות ואז שווארמה", מספר עבאסי.

ד"ר חסן עבאסי, מנכ"ל ומייסד משותף HAAT (צילום: עומר סמיר)
ד"ר חסן עבאסי, מנכ"ל ומייסד משותף HAAT | צילום: עומר סמיר

HAAT גייסה עד היום 3.7 מליון דולר על ידי משקיעים בולטים, בהם גיגי לוי וייס, מייסד קרן ההשקעות NFX Guild, סר רונלד כהן, מייסד את קרן ההשקעות אייפקס פרטנרס, אייל ולדמן, מייסד חברת מלאנוקס אשר נמכרה לענקית הטכנולוגיה NVIDIA בסכום של למעלה מ-7 מיליארד דולר לפני כשנתיים. בקרוב היא עתידה לגייס סכום נוסף אשר יבטיח את התרחבותה למדינות נוספות.

אפליקציית HAAT כאמור תרחיב את הפעילות שלה לדרום ותתבסס בעיר רהט וסביבותיה לקראת סוף יולי. לקראת אמצע אוגוסט צפויה האפליקציה לפעול בכרמיאל. במקביל, היא נמצאת בשלבים האחרונים להרחבת הפעילות גם לאזור השטחים, ותתחיל בעיר טול כרם, ומשם תתרחב לשכם וראמאללה. בשלב זה השירות לא יופעל בהתנחלויות.

כיום, החברה מעסיקה כ-100 עובדים, 800 שליחים שמעניקים שירותי שליחויות עבור HAAT ומשרתת מעל 900 מסעדות הפזורות ב-17 אזורים ברחבי הארץ.