אתמול נערך הגמר של האקתון פורום מיכל סלה וגוגל, Safe@Home, שמיועד למציאת פתרונות טכנולוגיים לנושא של אלימות במשפחה, בבית הנשיא בירושלים.

התחרות נערכת זו השנה הרביעית סביב יום ההולדת של מיכל סלה ז"ל, שנרצחה על ידי בן זוגה אלירן מלול באוקטובר 2019. בהאקתון השתתפו 223 איש, שפיתחו את המיזמים המתחרים ב-46 צוותים, מחציתם הובלו על ידי שורדות אלימות במשפחה.

הזוכים בהאקתון פורום מיכל סלה (צילום: דוברות פורום מיכל סלה)
הזוכים בהאקתון פורום מיכל סלה: מימין, טל, מיאדה ודרור | צילום: דוברות פורום מיכל סלה

אלו הזוכים בהאקתון של פורום מיכל סלה: 

מקום ראשון: Whispers - מיאדה בדארנה

המיזם נועד לסייע להעלאת המודעות לאלימות במשפחה בתוך החברה הערבית, במטרה למנוע את הרצח הבא. בחברה הערבית לעיתים נעשה נרמול לסיטואציות אלימות בזוגיות, בנוסף ישנה רתיעה מהרשויות, בושה אישית ומשפחתית ופחד מחרם משפחתי. המיזם מקדם שיח פתוח בתוך החברה הסגורה והנגשת כלים למתן סיוע ותמיכה במקרי אלימות.

whispers הוא צ'אט אנושי אנונימי ומוצפן בטלגרם, אשר פופולרית במגזר הערבי, דרכו האישה תקבל תמיכה וסיוע מאנשי מקצוע וממתנדבות שעברו הכשרה. חזונו העתידי מתמקד בהרחבת הפונקציונאליות במטרה למקסם בטחונה של הפונה ולתת מענה לסכנות גם בזמן אמת.

מי שעומדים מאחורי הפיתוח הזוכה הם עובדי סנטינל וואן, הפועלים בהתנדבות במסגרת תוכנית Community Impact של פורום הנשים של החברה בישראל. ביום של ההאקתון הוצמד לבדארנה צוות פיתוח ועיצוב מטעם החברה, יחדיו הם אפיינו את הפרויקט, מה המטרות ואיך ניתן להשיג אותן. בסוף גם נולד מוצר עובד.

מקום שני: Timeout - טל אגרנט

אפליקציה אישית לניהול כעסים ולמניעת התפרצויות זעם המיועדת לגברים אלימים הנמצאים בטיפול, וגם לציבור הרחב. הכלי למעשה הוא תרגום טכנולוגי של כלי קיים ומצליח בתחום הטיפול בגברים אלימים, במסגרתו המטופל לומד לזהות מצב לפני התפרצות, לעצור ולהתרחק.

מקום שלישי - Swipe2Safety - דרור ברנשטיין

אפליקציה עם ממשק משחקי פשוט ומוכר (דומה לטינדר) המציגה שאלות המשקפות תמרורי האזהר"ה בזוגיות (משפטים, תמונות, וידיאו וכדומה). האישה תענה על ידי סווייפ ימינה או שמאלה. אלגוריתם בינה מלאכותית (recommendation system) יגיב עם תכנים אשר יאפשרו שיקוף, תיקוף, בניית סיפור אישי והכוונה ליציאה בבטחה מהקשר.

שלושת המיזמים הזוכים קיבלו פרסים בסך 50 אלף שקל לפיתוח המיזם, כמו גם, בין היתר, ייעוץ משפטי חינם והשתתפות בתוכנית ההמשך בת 3.5 חודשים של פורום מיכל סלה ו-Google For Startups. בין השופטים נמנו מנכ"ל גוגל ישראל, ברק רגב, מנכ"לית פורום מיכל סלה, לילי בן עמי, מנכ"לית מטא, עדי סופר תאני, שרת הסביבה, עידית סילמן, ח"כ איימן עודה, ח"כ פנינה תמנו שטה ועוד.

"מיכל לא ידעה שנשקפת סכנה לחייה"

"קהל נכבד, כולנו יודעות ויודעים שגם ברגע הזה, בזמן שאני מדבר בפניכם יש את אלו שחיות עדיין באימה, חיות בצל, מושפלות ומוכות. אחת מהנשים הללו, שהקרקע נשמטה תחת רגליהן – הייתה מיכל סלה - אישה צעירה שהקדישה את חייה לטיפול ולהכלת האחר; אך בשעת מצוקתה הקשה ביותר, לא היה לצערנו מי שיושיט לה יד", אמר נשיא המדינה, יצחק הרצוג, במהלך טקס הענקת הזוכים.

"האחריות היא עלינו, על כולנו, לעשות הכל שלא נראה עוד מקרים כאלה בחברה שלנו לא משנה מאיזה מצב, מאיזו חברה או תת חברה בתוך החברה, אלימות נגד נשים היא בעיה לאומית שמחייבת התמודדות לאומית, ואני קורא לכל הנוגעים בדבר והאחראים לכך– להציב יעדים לאומיים לצמצום האלימות במשפחה, כתוכנית עבודה של ממש. אלה דיני נפשות. אנחנו חייבים לעשות הכול כדי שנשים ירגישו בטוחות ומוגנות. כל אישה, בכל מקום ובכל זמן".

האקתון פורום מיכל סלה (צילום: דוברות פורום מיכל סלה)
מימין: ברק רגב, מנכ"ל גוגל, יצחק הרצוג, מיאדה בדארנה ולילי בן עמי | צילום: דוברות פורום מיכל סלה

"אחותי הקטנה מיכל רצתה להתגרש מאלירן. היא לא ידעה שנשקפת סכנה לחייה. גם אנחנו לא ידענו. הטכנולוגיה מאפשרת לנו לנבא התנהגות ולהתריע מפני סכנה. בעשרים השנים האחרונות פותחו טכנולוגיות מתקדמות לניבוי ולהצלת חיים בתחומים אחרים, כמו מניעת תאונות דרכים, מניעת טרור או בתחום הרפואה והקיימות", אמרה לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה.

"בשלוש השנים האחרונות קיימנו ארבעה האקתונים ובהם הצלחנו לרתום 4,468 מפתחים, יזמים, בכירים ומומחים, למעורבות פעילה בפיתוח ובניית פתרונות טכנולוגים להצלת הנרצחת הבאה. מרגש לראות את היזמים הצעירים לצד הבכירים והמומחים מהדיסציפלינות השונות, אשר נרתמו אל צבא ההגנה של מיכל. הערב התקדמנו בצעד נוסף במסע החיים בדרך אל היעד של אפס נרצחות בשנה".