בימים האחרונים החלו להתפרסם ברשתות החברתיות פוסטים ממומנים אודות חברות המאפשרות למלא טפסי חיש גד דרך הסמארטפון והמחשב, אותם פוסטים מפנים לאתרים שבהם ניתן "לגרד" כרטיס חישגד וקל לזהות שלמרות הדומיינים השונים של האתרים מדובר באתרים זהים אחד לשני. בין החברות נמצאת חברת scratch המציעה "לגרד" כרטיסי חיש גד של מפעל הפיס מהטלפון הנייד או המחשב הביתי באמצעות מכונה ייעודית שתציג ללקוח, בזמן אמת, את הכרטיס המקורי אותו רכש. החברה קיבלה את הזיכיון הישראלי למערכת, שהליך פיתוחה נמשך מספר שנים במדינות סין, אוקראינה וישראל. חברה נוספת שמציעה את אותו שירות היא win-win.

יש לציין, כי לחברות האלו אין קשר למפעל הפיס, אשר יש לו היתר מהמדינה למכור הגרלות ומשחקים רק בביתנים ובדוכנים ולא באינטרנט. מפעל הפיס והמועצה להסדר ההימורים בספורט הינם הגופים הרשמיים היחידים בישראל שמפעילים הימורים חוקיים. עם זאת פעילותן היא חוקית.

ישנן חברות שמציעות היום למלא לוטו דרך האינטרנט, בהן לוטונט (שנגדה עתר מפעל הפיס בעבר והפסיד), לוטו שלי, לוטו דיל, אך גם להן אין קשר למפעל הפיס.

איך זה בעצם עובד? הטכנולוגיה משדרת הנחיות למכונה מלבנית שחורה בה הורכבו אלמנטים מכניים שונים.  לתוך המכונה מוכנסת חבילת כרטיסי חישגד ועם רכישת הכרטיס, מקדמת המכונה את הכרטיס הראשון בחבילה. בשלב זה שולחת המכונה באמצעות מצלמה המותקנת עליה צילום הכרטיס הישר לנייד או למחשב הלקוח. בצילום מופיע המספר הסידורי של הכרטיס המקורי שנרכש. הלקוח יכול לגרד עם האצבע או עכבר המחשב. במידה ויש זכייה, המערכת יודעת לזהות גם את הסכום המדויק וניתן למשוך את הכסף או להמשיך לשחק.

השימוש במערכת באמצעות אתר שמיועד לגיל 18 ומעלה וזמין 24 שעות ביממה, וחברת scratch מעמידה מוקד שירות לקוחות לכל פניה או בירור. בשלב זה, ניתן יהיה לבחור מתוך חמישה כרטיסי מפעל הפיס ובהמשך יורחב המגוון.

ואיך תקבלו את הכסף?

מ-scratch נמסר כי "במקרה של זכייה, עד 10,000 שקל, החברה מעמידה את הכסף לרשות הזוכה שיכול לבקש העברה בנקאית. במידה וסכום הזכייה גבוה מ-10,000 שקל, כפי שקרה בשבוע שעבר, הלקוח הגיע למשרדי החברה, לקח את הכרטיס הזוכה ופדה את זכייתו במפעל הפיס. החברה למעשה מנגישה את אותם כרטיסי גירוד הקיימים בדוכנים לגירוד דרך הנייד. הרווחים עוברים למדינה, בדיוק באותו סכום שאדם רוכש כרטיס בדוכן".

ממפעל הפיס נמסר בתגובה: "מפעל הפיס לא מפעיל משחקים והגרלות ברשת האינטרנט כמתחייב בהיתר שניתן לו על ידי משרד האוצר. כפועל יוצא מכך, קמו לאורך השנים גופים פרטיים שמנצלים את הפרצה בחוק ו'מתלבשים' על מוצרי הפיס ללא שום פיקוח ובקרה. בין הגופים הללו לבין מפעל הפיס אין שום קשר והמפעל אף הגיש עתירה נגד אחת החברות האלה לבית המשפט. את מוצרי הפיס ניתן לרכוש אך ורק על ידי זכייני מפעל הפיס בביתנים ובדוכנים".