אינטל צפויה לצאת לגל פיטורים שיכלול אלפי עובדים ויתמקד בין השאר גם בחטיבת השבבים למחשבים אישיים שפעילה מאוד בישראל. על פי מספר דיווחים שכללו אנליסטים ועובדים ברשתות החברתיות, המהלך צפוי לצאת לפועל כבר בחודש יוני, זאת על רקע הביצועים החלשים של החברה בשנה האחרונה, הירידה החדה במכירת מחשבים אישיים, העיכובים בהשקות של מוצרים, והתחרות הגוברת בתחום מעבדי השרתים ומעבדים גרפיים. 

אם צודק האנליסט הבכיר דילן פאטל מחברת המחקר סמי-אנליסיס, הרי שאינטל צפויה לפטר עד 20% מהעובדים המחשוב האישי וחטיבת השרתים והבינה המלאכותית בקרוב מאוד. לפי פאטל, כל אחת מהיחידות צפויה לקצץ בכ-10% את ההוצאות של כל אחת מהן, מה שיוביל גם לפיטורים. עובד מחטיבת המחשבים האישיים של אינטל העלה באופן אנונימי פוסט לאתר "בליינד", המרכז הערכות וביקורות של עובדים על מקום העבודה שלהם, ובו אישר את כוונת אינטל לבצע קיצוצים נוספים בחטיבה. על פי העובד, אינטל מחפשת עובדים שיסכימו לעזוב בתמורה למענק מוגדל או תוכנית פרישה מוקדמת לוותיקים.

לסבב הפיטורים החדש, השלישי במספר של אינטל בשנה האחרונה, פוטנציאל השפעה גם על מחלקות החברה בישראל. חטיבת המחשוב האישי מעסיקה בישראל אלפי עובדים במרכזי פיתוח בחיפה, ירושלים ופתח תקווה, ובין מנהליה הבכירים גם שלומית וייס, המשמשת כמנ"כלית משותפת בחטיבת ההנדסה שלה. גם חטיבת השרתים והבינה המלאכותית של אינטל (DCAI) פעילה בישראל, אם כי בנוכחות מצומצמת יותר, בין השאר באמצעות חברת שבבי הבינה המלאכותית הבאנה לאבס וקבוצת שבבי התקשורת לחוות שרתים (IPU) המונה בישראל כ-450 איש.

קיצוץ של 10 מיליארד בעלויות על 2025

אינטל סובלת מירידה מתמשכת במכירות שבבים ליצרניות מחשבים אישיים, ומתחרות עם AMD שהשיקה לאחרונה סדרה חדשה לשבבי מחשבים אישיים. כל אלה השתקפו בתוצאות החברה: אינטל דיווח לרבעון הראשון על הפסד של 2.8 מיליארד דולר ועל הכנסות של 11.7 מיליארד דולר, ירידה של 36% ביחס לרבעון המקביל, למרות שהצליחה לעלות על ציפיות האנליסטים. את הירידות החדות ביותר במכירות הובילו חטיבת המחשבים האישיים, עם ירידה של 38% במכירות, וחטיבת השרתים והבינה המלאכותית, עם ירידה של 39% בהכנסות.

הפיטורים באינטל נעשים על רקע מאמצי התייעלות עליהם הודיעה החברה כבר בסוף השנה שעברה, במסגרתם תפחית 10 מיליארד דולר בהוצאותיה במשך שלוש שנים. עד כה, העדיפה אינטל - כמו רוב חברות השבבים - שלא לצאת לפיטורים המוניים אלא לקצץ בתשתיות ובפרויקטים מיוחדים: אינטל, כזכור, ביטלה את הקמתו של מרכז פיתוח חדש בחיפה בעלות של 200 מיליון דולר, ביטלה מעבדת קירור באורגון בהיקף של 700 מיליון דולר, וביצעה ארגון מחדש בחטיבת המעבדים הגרפיים, שכלל גם את ביטולו של פרויקט ריאלטו ברידג'.

עד כה התמקדה אינטל בעיקר בקיצוצים בתשתיות - וניסתה למנוע פיטורים ככל האפשר. ביחס לחברות ענק אחרות כמו מטא, מיקרוסופט ואמזון - אינטל שנמצאת בצרות גדולות יותר, פיטרה עובדים בהיקפים נמוכים.

12 אלף עובדים בישראל ועוד כ-2,000 עובדי מובילאיי

אינטל קיצצה בפרויקטים רבים, בהם מעבדת קירור באורגון בשווי של 700 מיליון דולר, מרכז מו"פ בחיפה בשוי של 200 מיליון דולר, ארגנה מחדש את חטיבת המעבדים הגרפיים, ביטלה את המעבד הגרפי ריאלטו ברידג', עיכבה את השבב פאלקון שורס, מכרה את יחידת עיצוב השרתים. צריך לומר שפיטורים בהיקפים דומים לכך לא נראו. אחרי שהציעה תכניות פרישה מרצון לעובדיה, היא החלה בפיטורי אלפים בודדים בעולם באתרים כמו מרכז המו"פ בפולסום, קליפורניה, ובמרכזי החברה באירלנד, אורגון וישראל. בנוסף, השית המנכ"ל על עצמו הפחתה של 25% בשכר ועוד 5% למנהלים הבכירים.

אינטל לא הגדילה את מצבת כח האדם שלה בישראל באופן משמעותי כבר כמה שנים, והוא עומד על כ-12 אלף עובדים, נוסף על עוד כ-2,000 עובדי מובילאיי, הנחשבים כיום לעובדיה של חברה הנסחרת באופן עצמאי. בחודש הבא תפרסם החברה בישראל את דוח האחריות התאגידית השנתי שלה ובו היא תעדכן את מספר העובדים שלה בישראל. מצבת העובדים הגלובלית של החברה, עם זאת, גדלה מ-121,100 איש בסוף שנת 2021, שהיתה שנת שיא עבור החברה ל-131,900 בסוף 2022. כלומר, אינטל המשיכה לגדול גם בשנה שעברה בה התעצם המשבר הפנימי שלה.

התייצבות עתידית? ישנן גם כמה נקודות אור

באינטל סירבו לפרט על המהלך המתוכנן או על הפריסה הגיאוגרפית שלו, ומסרו כי "החברה פועלת במטרה להאיץ את התהליכים האסטרטגים שלה תוך כדי ניווט בסביבה מאקרו כלכלית המאתגרת. אנחנו מתמקדים בזיהוי מקומות בהם ניתן להתייעל במגוון של יוזמות, בכלל זה גם באמצעות הפחתות של כח אדם בתחומים או בתפקידים מסוימים. אנחנו ממשיכים להשקיע בתחומי הליבה שלנו, בכלל זה בפעילות היצור העולמית כדי להבטיח צמיחה ממוצבת היטב לטווח הארוך. מדובר בהחלטות קשות, ואנחנו מחויבים לטפל בעובדים שיושפעו מהן בכבוד".

 

למרות המצב הקשה אליו נקלעה אינטל - שגם סבלה מעיכוב בהשקה של שבבים לשרתים - ישנן כמה נקודות אור בהן נתלית החברה: ראשית, באינטל צופים התייצבות בירידה במכירות וחוזים מכירות בהיקף דומה, אם כי נמוך, גם ברבעון השני של השנה, ובהתאוששות של השוק בחציון השני. שנית, חברת המחקר מרקורי מצאה כי אובדן נתח השוק של אינטל למתחרים בתחומי המחשבים האישיים והשרתים נפסק וכי אינטל, יחד עם AMD - חברה מתחרה אך כזו שעושה שימוש בתשתיות התוכנה של אינטל, X86 - מצליחות להגדיל את נתח השוק הגדול שלהן בתחום השרתים. גלסינגר משדר אופטימיות גם לגבי השקת פסי יצור חדשים בטכנולוגיית "אינטל 4", כלומר שבבים המבוססים על מעגלים חשמליים זעירים בגודל של 7 ננומטר המיוצרים בטכנולוגיית הליתוגרפיה האולטרה סגולית - דבר שיסייע לה להתחרות ביצרנית TSMC הטייואנית.