זהירות: האתר הישראלי sportonist מציג את עצמו כחנות ספורט אינטרנטית, שמוכרת בגדים וציוד ספורט בהפצה לכל חלקי הארץ במחירים משתלמים, אך מדובר בהונאה שכל מטרתה היא לחייב אתכם בכסף – שלא תראו חזרה.

ישראלים שנפגעו מהאתר שיתפו בקבוצת הפייסבוק "בטוחים אונליין" וכן בפוסטים אחרים ברשת כי כאשר הזמינו מהאתר, סכום הקנייה 'קפץ' למעלה בעת ההזמנה (ממאות לאלפי שקלים) והמוצר מעולם לא הגיע. קודם לכן, הם התכתבו עם נציגי "החנות" במספר טלפון ישראלי בוואטסאפ, מה שגרם להם לא לחשוד.

ענת בן ארצי-קראוס נעקצה לפני כחודש בסכום של 2,233 שקלים, כאשר הזמינה נעלי סניקרס, שעל פי האתר היו אמורים לעלות 203 שקלים בלבד. "חיפשתי את הנעל הספציפית הזו הרבה זמן באינטרנט, עד שבאחד החיפושים עלתה לי המודעה שלהם. 'דגו' אותי כמו שצריך", היא מספרת ל-mako.

לאחר שפרסמה את העקיצה בפייסבוק, עוד 6 אנשים שנפגעו מהאתר יצרו איתה קשר. היא גם פנתה לחברת האשראי שלה. "מדהים אותי שהם לא עוצרים את האפשרות להעביר כספים לגוף הזה שברור שאינו חוקי. הם טוענים שאני זו שצריכה לתבוע את מי שלקח לי את הכסף, כי להם אין צד בדבר, הסברתי להם שגם הם צד, כיוון שהם אפשרו לסכומים שלא אישרתי לרדת לי מהחשבון".

לדבריה, "יש להם שיטה ברורה של תקיעת המערכת כביכול, באמצע התהליך, ואז שליחת כמה הודעות לאישור, עם סכומים דומים אך מנופחים. הבעיה אצלי הייתה שבאמת לא אישרתי את התהליך עד סופו, ובכל זאת הכסף ירד. זה ממש מפחיד כי זה אומר שאיכשהו הם מצליחים לעקוף את עניין האישור".

בן ארצי קראוס מסבירה: "בחברת האשראי טוענים שכיוון שהסליקה נעשית בחו"ל, לונדון, בארץ לא ניתן להוציא חסימה מול פייסנד. כנראה שייקחו עוד 3 חודשים, עד שאראה את הכסף, אם בכלל. זה תהליך מסובך וארוך. השורה התחתונה היא להזהיר אנשים מביצוע עסקאות שמכניסות גורם שלישי - כמו פייסנד. אם העסקה לא מתבצעת מול בית העסק, רוב הסיכויים שמדובר בהונאה ומומלץ לברוח ממנה".

גם יוסי מרציאנו הזמין נעליים מהאתר בסכום של 312 שקלים וחויב בסכום של 3,744 שקלים. הוא הגיש תלונה במשטרה, וגם התכתב עם נציגי חברת PAYSEND LONDON, שאליהם הועבר התשלום. "במשטרה כרגיל אומרים שיטפלו בזה, ובפייסנד סתם אומרים דברים ונראה כאילו יש להם תשובות מוכנות מראש, ואין באמת מה לעשות בעניין", הוא אומר. פייסנד כתבו למרציאנו, במענה לפנייתו במייל, שהם מצטערים על ההונאה שעבר, אך אין באפשרותם לבטל את העסקה שבוצעה באמצעות הכרטיס שלו, כי אין להם גישה לחשבון הבנק או הכרטיס של מקבל הכספים. הם רק יכולים לחסום את כרטיס השולח ואת כרטיס המקבל במערכת שלהם.

חשוב לציין, שבהתכתבות שלו עם הנוכלים, מרציאנו בעצם מסר להם את הקוד שהוא קיבל מחברת האשראי (שנשלח כדי לאמת את זהותו), כביכול כדי להשלים את העסקה. הנוכלים בעצם אומרים לו שהם אלו ששלחו לו את הקוד – ומבקשים שיכתוב להם את הקוד בן 5 הספרות. לאחר שראה שחויב בסכום גבוה פי 10 ממה שהזמין, מרציאנו הבין במהרה את העוקץ, כתב בוואטסאפ לנוכלים, שהתעלמו ממנו - עד שחסמו אותו.

חוקר הסייבר מאור דיין בדק את אתר sportonist, ולדבריו מדובר בגלגול חדש של אתר הונאה שעלה בשנה שעברה בשם פאנצ'יק, שנסגר בעקבות אזהרות לציבור. "מבדיקה שערכנו נראה כי מדובר באותה קבוצת תקיפה שראינו בעבר. הקבוצה עושה שימוש במספרי טלפון ישראלים, וצורת ההתבטאות היא של  ישראלים", הוא אומר. כתובת החנות היא כביכול ברחוב היצירה 12 ברמלה, אך אחד הגולשים שהזמין מהאתר ונעקץ, הלך פיזית למקום ומצא שאין שום חנות כזאת.

כיצד נלקחים פרטי האשראי שלכם?

לדברי דיין, האתר הזה פשוט מכיל טופס להכנסת כרטיס אשראי, שמשתמשים מכניסים בעת "הקנייה". "זה לא דרך חברת סליקה מוכרת. העניין הוא שזה נותן למפעילי האתר את פרטי האשראי באופן מלא, כולל 3 ספרות ות"ז, ואז הם משתמשים בכרטיס וסולקים אותו".

משיחות עם קורבנות הנעקצים, עולה דפוס הפעולה – לאחר שהנוכלים מחייבים כביכול את הסכום הנמוך עבור המוצר, הם משתמשים בפרטי האשראי כדי להעביר אליהם סכום כסף גבוה באתר העברת הכספים PAYSEND. זה השלב שבו חברת האשראי שולחת ללקוחות שלה קוד כדי לבצע את אישור ההעברה, כנראה מתוך חשד שמדובר בעסקה שלא נעשית על ידם. הנוכלים מבקשים בוואטסאפ מהלקוחות את הקוד הסודי – שתקף לכמה דקות בלבד – וכך הם מעבירים את הכסף. אחרי שהכסף עבר בצורה כזאת, כביכול לגיטימית, חברות האשראי יכולות להחזיר את הכספים, רק אם הוגשה תלונה למשטרה - וגם זה לא בטוח. קצת כמו שאם העברתם בטעות כסף למישהו בביט – אין דרך חזרה.

אתר נוסף שזוהה כהונאת אשראי, ככל הנראה של אותה קבוצה ישראלית, הוא אתר שמתיימר למכור לכם בשמים בשם "בשמים איי אל". גם שם ההזמנה תחייב אתכם ביותר כסף ממה שתכננתם, והמשלוח לעולם לא יגיע.

איך אפשר לדעת שאתר קניות הוא בטוח לרכישה?

מיי ברוקס-קמפלר, מומחית סייבר, מסבירה: "על מנת לבצע רכישות בטוחות ברשת, מומלץ בכל כניסה לאתר קניות חדש, לבדוק את האתר - האם יש לו עמודי אינסטגרם ו/או פייסבוק פעילים? ממתי הם פעילים? כמה זמן האתר באוויר? בקשו המלצות בקבוצות רכישה, ומוזמנים כמובן להתייעץ גם בקהילת 'בטוחים אונליין'. בכל מקרה חשוב לזכור שבאינטרנט אין מתנות חינם ואם משהו טוב מכדי להיות אמיתי, הוא לא אמיתי".

מאתר sportonist טרם התקבלה תגובה.