במהלך משבר הקורונה נהגים רבים, רובם צעירים מצפון הארץ וחיפה, נהגו לנצל את הכבישים שהיו ריקים כדי לעשות תחרויות מרוצים ביניהם או סתם להשתולל ולהתפרע בכבישים.

התופעה המסוכנת הזאת נמשכת, וכך לאחרונה נהג ג'יפ ב.מ.וו ערך מרוץ מכוניות באחד הכבישים הסמוכים לחיפה. אחד המשתתפים בו תיעד את האירוע והעלה לטיקטוק, והסרטון הגיע לסנ"צ לינה שוקירי, ראש ענף תנועה ולשוטרים ביחידת הטיקטוק במשטרת מחוז חוף.

השוטרים החלו לנתח את הסרטון בניסיון להגיע לנהגים שהשתתפו במרוץ וכעבור שבוע של עבודה מעמיקה, כולל שימוש וסיוע ביחידות סייבר ואמצעים טכנולוגיים, הביאו למעצרם של כמה מהמשתתפים בו.

"הם לא הבינו מאיפה באנו להם, הפתענו אותם. הם בהתחלה ניסו להכחיש אבל הצגנו בפניהם את הראיות והם הודו. אחד מהם הבטיח שהוא לא יעשה את זה שוב. פתחנו להם תיקים פליליים, הם קיבלו קנסות ויוגשו כתבי אישום", חשפה סנ"צ שוקירי, "זו תופעה מסוכנת וחמורה שמסכנת לא רק את שלום הציבור וביטחונו אלא גם את הנהגים עצמם, ולכן החלטנו למגר ולעקור אותה מהשורש. זה יכול לגרום לתאונות קטלניות".

שוקירי מספרת כי הם מקבלים תלונות רבות של אזרחים על תחרויות שעורכים הנהגים בחניות בלב המפרץ, בכבישים המובילים ליישובים ובצירים ראשיים. "הגיעו לידינו סרטונים רבים והחלטנו פשוט 'לצוד' את הנהגים. הם משפרים את מהירויות הרכב כשהם מתקינים ציוד חדש ועורכים תחרויות בכבישים", אומרת שוקירי.

לינה שוקירי  (צילום: פרטי)
לינה שוקירי | צילום: פרטי

במשטרה אוספים את הסרטונים מהטיקטוק ובאמצעותם מנתחים את המקומות שבהם נערכים מרוצי המכוניות, כשהנהגים וחבריהם הצופים בהם מהצד לרוב מהמרים על הנהג שיזכה. כך, ובעזרת שימוש בטכנולוגיות חדישות ומעקבים סמויים, נעצרו לאחרונה עשרות נהגים. "אנחנו מבצעים את המעצרים רק אחרי שיש לנו את כל הראיות הדיגיטליות ומהשטח. זו לא עבודה קלה, אבל זה אתגר", מספרת שוקירי.

לדבריה, הפצת הסרטונים בטיקטוק של אותם מירוצי מכוניות משפיעה על הדור הצעיר שמחובר בטבורו לרשת החברתית - הם מושפעים ממה שהם רואים ורוצים ליישם זאת הלכה למעשה בשטח.

"בעקבות איתור הנהגים, רבים נכנסו לחרדות שנגיע אליהם וצמצמו את כמות הסרטונים שהם מפרסמים בטיקטוק, כי הם מפלילים אותם ומסבכים אותם בעבירות תנועה ובקנסות כבדים", מסבירה סנ"צ שוקירי, "אבל בסופו של דבר אנחנו נגיע לכולם".