משבר השבבים עוד לא הגיע לשיא חומרתו: מנכ"ל אינטל פט גלסינגר העריך שהמצב ימשיך להידרדר במחצית השנייה של 2021, ורק אז יתחיל להראות סימני שיפור. "אני לא מצפה שהתעשייה תחזור למחזור בריא עד שנת 2023. עבור לא מעט תעשיות, המצב ידרדר לפני שהמגמה תתהפך", כך פורסם בסוכנות הידיעות בלומברג. 

מגפת הקורונה פגעה בשרשראות הייצור בכל התחומים, העלתה את הביקוש למחשבים אישיים ושינתה לחלוטין את שוק העבודה – ובהתאם, הובילה לזינוק דרמטי בביקוש לשבבים. היציאה מהמגפה בעולם המערבי נתנה דחיפה נוספת לביקוש, וגם מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין העמיקה את המשבר. יצרניות השבבים הגדולות לא הצליחו להתמודד עם המצב שנוצר, ותעשיות רבות כמו תעשיית הרכב ומוצרי האלקטרוניקה ספגו פגיעה קשה.

אינטל, יצרנית ומפתחת השבבים הגדולה בעולם, רשמה את השפל הגדול בתולדותיה בקיץ 2020 כשהודיעה על דחייה משמעותית בייצור שבבי 7 ננומטר. המשבר היה כה גדול, שבעולם אף עלו דיווחים על כך שאינטל שוקלת להעביר את הייצור לקבלני משנה. כעת נראה שהיא התאוששה, וגלסינגר הדגיש שהמפעלים בבעלותה של אינטל סייעו לה להתמודד טוב יותר עם המשבר ביחס לחברות אחרות.

לטווח הארוך, גלסינגר מעריך שתעשיית השבבים הולכת לצמיחה משמעותית – כשלדבריו, הביקוש ימשיך לעלות בעקבות המעבר לכלי רכב חשמליים, החדירה של רשתות הדור החמישי (5G) והמשך ההתרחבות של שוק הבינה המלאכותית.

האיום הגדול: סין

תחום השבבים נכנס למיינסטרים התודעתי רק בשנה האחרונה. בעבר, מלחמת הסחר בין המעצמות לא עניינה אף אחד בישראל – אך המחסור במוצרי צריכה כמו פלייסטיישן 5, קונסולת המשחקים שהושקה לפני שבעה חודשים ועדיין סובלת במחסור במלאי, העלה את המודעות גם בקרב הצרכנים הפשוטים.

כיום, ארה"ב היא המובילה העולמית בפיתוח שבבים עם ענקיות כמו אינטל, AMD, אנבידיה וקוואלקום. דרום קוריאה, בת בריתה של ארה"ב, נחשבת למובילה בתחום הזיכרונות. בתחום הייצור, לעומת זאת, המערב איבד את הבכורה מזמן. ארה"ב אחראית רק לכ-12 אחוזים מהייצור העולמי, לעומת 37 אחוזים בשנת 1990. כיום, TSMC הטאיוואנית היא יצרנית השבבים המובילה, עם שווי שוק של כ-550 מיליארד דולר ונתח שוק גבוה מ-50 אחוזים; בין לקוחותיה הן אפל וקוואלקום. בשלוש השנים הקרובות היא תשקיע 100 מיליארד דולר בהרחבת פעילותה.

אך האיום הגדול ניצב מצדה של סין. כיום היא אחראית לייצור של 5 אחוזים בלבד מהשבבים, ירידה של אחוז אחד ביחס לשנת 2020, אך קיים החשש שהיא תשתלט על חברות השבבים הטאיוואניות. אם זה לא מספיק, האוטוקרטיה הקומוניסטית שואפת במשך שנים להפוך לעצמאית בתחום, שאיפה שמתחזקת לאור העובדה שבשנת 2020 היא ייבאה שבבים בשווי 350 מיליארד דולר. כחלק מהמאמצים, בשנה האחרונה נרשמו אלפי חברות חדשות בתחום במדינה, ועד סוף השנה הנוכחית תחל בנייתם של 19 מפעלים חדשים.  

בניסיון לבלום את סין, הסנאט האמריקני אישר לאחרונה תוכנית ענק בהיקף של 52 מיליארד דולר, שמטרתה להחזיר את יצרניות השבבים לארה"ב. זאת, לצד מספר מהלכים שמטרתם להמשיך לחסום את הגישה של סין לטכנולוגיות מתקדמות – ובכך להשאיר לה רק שבבים מיושנים למדי. בתוך כך, בחודש מרץ האחרון הכריזה אינטל על תוכנית לבניית שני מפעלים חדשים באריזונה בהיקף של 20 מיליארד דולר, וגם TSMC מתכננת מפעל בעלות של 12 מיליארד דולר במדינה המדברית.

במקביל, גם מדינות אחרות במערב מגבירות את מאמציהן: דרום קוריאה מתכננת להשקיע 450 מיליארד דולר כדי להפוך למעצמת שבבים, לצד הטבות מס רחבות היקף; והאיחוד האירופי, שאחראי לפחות מ-10 אחוזים מתפוקת השבבים, מבקש להעלות את נתח השוק ל-20 אחוז בשנת 2030.