בימים האחרונים מוצפת הרשת במידע כוזב, לפיו מבצע מסע ההרג במרכז הקניות בונדי שבסידני, הוא סטודנט יהודי מקומי בשם בן כהן. המשטרה באוסטרליה אומנם אישרה אתמול את שמו של הדוקר, ג'ואל קאוצ'י בן ה-40, שרצח שישה בני אדם, אלא ששמו של כהן הופץ בסוף השבוע האחרון ברשתות, בין היתר באמצעות חשבונות שמסייעים בהפצת קונספירציות.

ארגון "פייק ריפורטר" פרסם היום (שני) ב-X (טוויטר לשעבר) שרשור מקיף על האופן שבו הופץ שמו של כהן, בין השאר על ידי חשבונות פרו-רוסיים. כפי שדווח, כשעתיים וחצי לאחר שקאוצ'י (שטרם זוהה בזמן זה על ידי הרשויות) נכנס חמוש בסכין למרכז הקניות, חשבון קטן עם 37 עוקבים בלבד פרסם כי הדוקר הוא אדם בשם בנג'מין כהן, וציין כי "רק יהודי ידקור תינוק".

כ-20 דקות לאחר מכן שמו של כהן כ"יהודי קיצוני" עלה בחשבון אחר, עם פחות מ-90 עוקבים, ודקות לאחר מכן, חשבון אחר כבר הדהד את הטענה והוסיף כי כהן הוא הרוצח – לפי מקורות משפטיים. ב"פייק ריפורטר" ציינו כי חוקרי רשת משערים שהחשבון הקטן שהפיץ מידע כוזב, שיחק תפקיד בהפצת תעמולה בהיקף נרחב, מה שהוביל חלק מהמשתמשים לטעון שהפיגוע בוצע על ידי מוסלמי, ואת אחרים להאשים את כהן.

סימאונה בויקוב, משפיען תומך פוטין שפועל תחת השם Aussie Cossack, האיץ את תיאוריית הפייק על כהן כשצייץ בשבת צילום מסך מפרופיל הלינקדאין של כהן. "כהן? באמת? ולחשוב שכל כך הרבה ניסו להאשים מוסלמים", כתב בציניות בציוץ שהפך ויראלי. בויקוב, שלפי דיווחים מסתתר בקונסוליה הרוסית שבסידני, טען שהעוקבים שלו זיהו את כהן מהתיעוד שפורסם מזירת האירוע.

אלא שלחשבונות עם עשרות עוקבים בודדים שהדהדו את השקר הצטרפו אחרים, גדולים יותר. גם חשבון הטוויטר של משפיענית הרשת מאראם סוסלי, תומכת חמאס ומפיצת קונספירציות שפועלת תחת החשבון Syrian girl, הצטרף לבויקוב. "אם זה נכון זה יסביר למה חשבתי שהוא נראה ישראלי", צייצה.

הדיווחים הראשונים אחרי האירוע בסידני, שלא הוגדר כאירוע טרור, סימנו תחילה את קאוצ'י כג'יהאדיסט, ללא ביסוס. זהותו אושרה כאמור רק אתמול על ידי המשטרה אלא שבינתיים, זכה המידע השקרי על כהן למיליוני צפיות, והגיע גם לאתרי חדשות קטנים שמפיצים את הנרטיב גם מחוץ לרשתות. עד כה, אוזכר שמו של כהן כבר למעלה מ-70 אלף פעמים ב-X.