שרון הנדלמן גוטליב (צילום: באדיבות המצולם)
שרון הנדלמן גוטליב | צילום: באדיבות המצולם
אולי יצא לכם לשמוע את המונח פמטק, femtech, קיצור באנגלית ל-female technology, כלומר כל טכנולוגיה שמטיבה ומשפרת את איכות חיה ובריאותה של אישה.

המטרה של פמטק היא לתמוך בשלבי החיים השונים של אישה - משלב הילדות ועד שלב הזקנה, כאשר לכל שלב בחיים יש צרכים ואתגרים שונים שאיתה אישה מתמודדת. המטרה היא לתמוך במגוון רחב של נושאים - פיתוח פלטפורמות, תרופות, מוצרים, מכשירים, פלטפורמות דיגיטליות ועוד.

ביום חמישי הקרוב יוקדש אירוע מיוחד למהפכת הפמטק ביוזמת UNBOX, מרכז היזמות של אוניברסיטת בר אילן. הכנס יעסוק בהזדמנויות ופריצות דרך בתחום בריאות האישה, בהשתתפות מומחים בתחום. המרכז בראשותו של אריאל סלע הוא הראשון בארץ להציע מודל להקמת מיזמים יחד עם חוקרים מתוך אוניברסיטת בר אילן וליווי של החוקרים-יזמים - משלב הרעיון עד לגיוס ההון.

שרון הנדלמן גוטליב היא מנהלת פיתוח עסקי בבריאות בחברת Sompo Digital Lab TLV, שותפה בקהילת הפמטק בישראל. ומנחת האירוע בבר אילן. לדבריה, החברות הגדולות בתחום הפמטק מגיעות מארה"ב, והערכות הן שהשוק של הפמטק יגיע עד 2025 לסכום של כ-60 מיליארד דולר.

"יש אפילו חדי קרן בתחום הפמטק, אבל המספר לא גבוה וגם זה חלק מהאתגר שלנו, כי כרגע מבחינת ההכנסות רוב החברות עדיין קטנות. בישראל יש כ-130 חברות בתחום, ובשנה האחרונה ראינו גיוסים יפים והישגים מעניינים", מספרת הנדלמן גוטליב ל-mako. "כך, למשל חברות שעוסקות בתחום ה-IVF הגיעו לגיוסים מרשימים. אנחנו ממש רואים עניין מתפתח בחברות פמטק שיוצאות מישראל - וחברות ישראליות זוכות בפרסים בינלאומיים בחדשנות בתחום הזה. באופן אישי אני רואה יותר יזמיות אשר לוקחות יוזמה ומתחילות לפתח רעיונות ומוצרים".

את יכולה לתת דוגמה למוצרים שלא מותאמים לנשים?

"ישנם תחומים רבים שעד השנים האחרונות לא קיבלו התייחסות, שלא לדבר על פתרונות. עולם כמו הפסקת הווסת או גיל המעבר הוא תחום שזכה להתעלמות רבת שנים, למרות שהדבר משפיע על 100% מכלל הנשים מעל גיל מסוים. מחלות כרוניות כמו אנדומטריוזיס לא קיבלו התייחסות וזמן גילוי המחלה עמד על 7.5 שנים בממוצע, שזה מספר שהוא לא סביר ולא מקובל. ההתייחסות לכאבים שנשים מקבלות במהלך השנים האלו הוא מסע מפרך, קשה כואב ולעיתים משפיל, בו נשים שומעות תגובות כמו 'את היסטרית, אין לך כלום' ועוד".

אנדומטריוזיס (צילום: Leszek Glasner)
צילום: Leszek Glasner

לדברי הנדלמן גוטליב, הטענה שמדובר בתחום נישתי לא הגיונית, מפני שמדובר ב-50 אחוז מאוכלוסיית העולם. "משקיעים מתחילים להבין את גודל ופוטנציאל השוק, וכן את ההחזר ההשקעה שהינו גבוה יותר בתחום הפמטק. למה משקיעים פחות? יש משפט שאמרה כותבת הספר 'נשים בלתי נראות', קרוליין קריאדו פרז ולפיו 'לא תמיד קל לשכנע אדם שקיים צורך מסוים, אם אין לו בעצמו את אותו צורך, ואכן רוב החוקרים, ממציאים, פיזיקאים ומשקיעים הם בעצמם גברים'", היא אומרת.

"היום אנשים מבינים שיש פה הזדמנות עצומה, ויש רצון להביא לקידום בריאות נשים כי מדובר בהשקעת impact, אימפקט. גורם נוסף שמשפיע על מיעוט ההשקעות הוא היעדר נשים בעמדות מפתח, וגם זה נושא שמשתנה ומתקדם. יש יותר יזמיות, יותר משקיעות ויותר השפעה ציבורית בתחומים רבים, גם בעולמות הבריאות. יחד עם זאת, היזמים עדיין נתקלים בקושי, בטח בתקופה עסקית מאתגרת, לגייס השקעות מתוך החששות, מתוך ניסיון לזהות מה המודל העסקי הנכון ומתוך היעדר מודעות".

למה בעצם צריך להתמקד בבריאות נשים?

"היסטורית נשים היו ממודרות מהכל. הן לא היו חלק ממחקרים קליניים, וההשפעה של זה היא אדירה - התרופות והפיתוחים לא תואמים לצרכים הביולוגיים של האישה. זה כמו ליצור מבחן בטיחות על דמות גבר, ולא להבין שאם הבובה היא בגודל של גבר ממוצע, יש פה סכנה עצומה לנשים, כי הן לא מקבלות את המענה שמותאם למבנה הביולוגי שלהן.

עוד דוגמה מעולם הבריאות הוא עולם התקפי הלב - רבים חושבים שזוהי מחלה של גברים ולא מודעים לכך שזה אחד מגורמי התמותה המשמעותיים גם אצל נשים. התסמינים של נשים יכולים להיות שונים מאשר אצל גברים. לדוגמה, לא כל הנשים ירגישו בלחץ בחזה, הן ירגישו תסמינים אחרים ולא ידעו לזהות שהן באמצע אירוע לבבי. גם המטפלים שלהן עלולים לפספס את אותם תמרורי אזהרה. בכך יש כדור שלג אחד גדול שמוביל להעדר טיפול מיטבי לנשים".

אחת החברות שתשתתף באירוע על הפמטק היא MicMark, אשר הוקמה על ידי פרופסור יורם לוזון, ראש המחלקה למתמטיקה באוניברסיטת בר אילן, ד"ר אבי צור, רופא בכיר במערך לרפואת האם והעובר ומנהל המרכז לחדשנות בבריאות האשה מהמרכז הרפואי שיבא, פרופסור עומרי קורן מהפקולטה לרפואה של בר אילן, ועדי לשם מומחית תזונה ומיקרובים מהפקולטה לרפואה של בר אילן.

אישה בהריון (צילום: unsplash)
אישה בהריון | צילום: unsplash

החברה מפתחת מודלים מתקדמים מבוססי AI, שיאפשרו לאתר אוכלוסיות נשים הנמצאות בסיכון לפתח סיבוכי הריון שונים, כבר בשלבים מוקדמים של ההריון (שבוע 12), באמצעות הרכב המיקרובים בגופן ונתונים נוספים. על בסיס מודלים אלו נבנית פלטפורמה, שתיתן מענה רחב להנגשה והתאמה אישית של שירותים המוצעים לאישה מתחילת ההריון ועד לחופשת הלידה, ותאפשר לה בחירה מושכלת ומבוססת מדע בכל שלב הריוני. ניהול נכון של ההריון תוך הפחתת הסיכון לסיבוכים השונים יביא לשיפור איכות חייה של האם, הילוד והמשפחה כולה.