האם הסטארט אפ ג'ונקו מבוסס על תרמית? תשעה חודשים בלבד אחרי שהסטארט אפ הישראלי ג'ונקו (joonko) גייס 25 מיליון דולר, המנכ"לית והמייסדת עילית רז התפטרה באופן מיידי וכמעט כל 45 עובדי החברה זומנו לשימוע לפני פיטורים על רקע חשד שרז זייפה לקוחות בפני דירקטוריון החברה והציגה מצג שווא לגבי הכנסותיה.

"המנכ"לית התגלתה כמי שפעלה בצורה בוטה ולא אתית ונהגה במרמה באופן שהזיק לחברה ולבעלי מניותיה", נמסר מהדירקטוריון. "היא עומתה עם ממצאי הבדיקה והחליטה לעזוב. אנחנו בוחנים את היקף האירוע". לדברי אדם המקורב לחברה, "אני כבר שנים בתחום ולא ראיתי דבר כזה". רז לא הגיבה לאף טענה או בקשה לתגובה.

בשבועות האחרונים עוד דיווחה החברה על התרחבות השורות ומאמצי גיוס הון נוספים. אלא שבמקביל, החלו בדירקטוריון החברה לחשוד שמשהו לא מסתדר. במשך תקופה ביקש הדירקטוריון מהמנכ"לית דוחות סטנדרטיים על החברה, ולא הצליח לקבל ממנה תשובות מספקות. לאור זאת, לפני שבוע הוחלט לעמת אותה עם סימני השאלה, ואז הודתה שחלק מהלקוחות אותם הציגה אינם קיימים ומדובר בזיוף - מה שמעלה חשד ממשי לפלילים. לדברי מקור בחברה, יש עדיין כמה מיליוני דולרים בקופה וגם לקוחות אמיתיים, גם אם מעטים. צוות קטן נשאר בחברה כדי לזהות אותם ולראות האם ניתן להציל משהו מג'ונקו.

"לאחרונה נודע לחברה על הצהרות מוטעות בדיווח הכספי של החברה", נמסר מהדירקטוריון. "באופן ספציפי, מועצת המנהלים ושאר נושאי המשרה בחברה איבדו אמון ביכולתה של המנכ"לית לעמוד בדרישות חוזרות לפיתוח ולתמוך בפונקציה פיננסית פנימית כחלק מהבשלת החברה ועסקיה".

לדברי מקור בחברה, יש עדיין כמה מיליוני דולרים בקופה וגם לקוחות אמיתיים, גם אם מעטים. צוות קטן נשאר בחברה כדי לזהות אותם ולראות האם ניתן להציל משהו מג'ונקו.

ג'ונקו הוקמה על ידי עילית רז ושני שותפים נוספים כדי לבנות מערכת שמזהה ומתריעה על אפלייה בארגונים. הם גייסו ב-2017 כ-15 מיליון דולר אך כעבור שלוש שנים שבהן לא הצליחו לחדור לשוק, שני השותפים הנוספים עזבו את החברה. רז נותרה לבדה ועשתה פיבוט לפלטפורמה שמקדמת תעסוקה של עובדים מאוכלוסיות בתת ייצוג, על ידי שיתוף בין חברות של קורות חיים של מועמדים איכותיים שהגיעו לשלבים מתקדמים בתהליכי הגיוס, אך לא גוייסו לתפקיד.

בספטמבר שנה שעברה גייסה החברה 25 מיליון דולר נוספים בהובלת קרן Insight Partners ובהשתתפות המשקיעים הקיימים Vertex Ventures ו-Kapor Capital. מקרן אינסייט שהובילה את הסבב האחרון נמסר: "אינסייט גאה להיות שותף תומך ליזמים במסע הצמיחה שלהם ויש לה מחוייבות לסטנדרטים האתיים הגבוהים ביותר. לקרן אין סובלנות להתנהגות פסולה, מטעה או בלתי חוקית בחברות הפורטפוליו שלה".