מחאת ההייטקיסטים, 13.2 (צילום: פרטי)
מחאת ההייטקיסטים, 13.2 | צילום: פרטי

לקראת השביתה והמחאה היום (שני) בירושלים על התוכנית לשינוי מערכת המשפט, גדי טונס, אחד ממובילי מחאת ההייטקיסטים, סמנכ"ל פרויקטים ולקוחות בחברת Idomoo, פנה אתמול למאות חברות הייטק ובדק האם יאפשרו לעובדיהן לשבות. 335 חברות אמרו כי יאפשרו לעובדיהן לשבות, כאשר חלקן ציינו כי לא יורידו על כך יום חופש או אפילו יארגנו אוטובוס לירושלים. בין החברות שמאפשרות יום חופש לעובדים המפגינים על חשבונן נמצאות vcita, Tyto Care ,Toya ,Titan Branding ,Sapienship ועוד.

"רק 2 אמרו לי לא במפורש, והיו כמה חברות בינלאומיות שהיו על הגדר", אומר טונס. "היו גם חברות בינלאומיות כמו סיילפורס, שאמרו שאין להן בעיה שהעובדים יצאו להפגין. הן הבינו שבאקלים פוליטי כזה צריך להביע עמדה ולא להיות טפלון".

מחאת ההייטקיסטים, 13.2 (צילום: פרטי)
מחאת ההייטקיסטים, 13.2 | צילום: פרטי

"היום חופש זה לא מה שמשנה", מוסיף טונס. "מה שמשנה זה לשדר לעובדים ולמדינה שבלי דמוקרטיה אין הייטק, ומי שאומר אחרת - יבדוק כמה חברות הייטק יש באיראן. זה המקום שהולכים אליו. אם ההפיכה המשטרית הזאת תמשיך, המדינה הזאת תתרוקן מחברות הייטק. אף אחד לא ירצה להשקיע באיראן 2".

השיחה עם טונס נערכת כשהוא בירושלים, ליד הצומת של משרד החוץ. "יש פה המונים. נוהרים פה אנשים בכמויות. באנו ברכבת, אי אפשר היה לנשום ברכבת מרוב צפיפות. תודה למירי רגב שבכוונה לא תגברה את הרכבות. ראיתי שפורסם שהיא נתנה הנחיה כזאת. אני בטוח שנשארו אלפי מפגינים שם, כי הם פשוט ויתרו והלכו הביתה, וככה נמנעה זכותם הדמוקרטית להביע מחאה", אומר טונס. "אנשים מבוגרים שלא יכולים להידחס".

דווח על עשרות חברות שהוציאו את הכספים שלהן מישראל. יש עוד חברות שאנחנו לא יודעים עליהן?

"בטוח שלא כל החברות יצאו בהצהרות, אלא היה שיחות פנימיות בינן לבין המשקיעים. המשקיעים העבירו מסר שהם לא יכולים להישאר באקלים פוליטי כזה, שמחר השופט שממונה הוא אחיין של מישהו ויכול לעשות מה שהוא רוצה, יכול לחלט את כל הכסף שלהן יום אחד. האקלים העסקי לא ישרוד ככה. ברור שיש מהלכים מאחורי הקלעים, המספר הוא גדול ממה שכולנו יודעים עליו".

גדי טונס, מחאת ההייטקיסטים (צילום: באדיבות המצולם)
גדי טונס, מחאת ההייטקיסטים | צילום: באדיבות המצולם

עד כמה למהלכים כאלה תהיה השפעה לדעתך?

"25 אחוז מההכנסה של המדינה הזאת הם מיסים של אנשי הייטק. הכסף של היוניקורנים וכל מי שעשה אקזיט, הכול הולך למיסים ולתת קצבאות גם לשכבות החלשות. כולם מרוויחים מזה, וכולם יפסידו, אם זה לא יהיה פה. אף אחד לא עושה בכוונה, בסוף זה חברות עסקיות, ואף אחד לא רוצה להיות תלוי בחסדי שופטים שמוטים פוליטית ומקורבים של מי שבחר אותם".

איך אתה מגיב לביקורת על מחאת ההייטקיסטים שאומרים שהמשרד הפך לסביבה פוליטית?

"לא מדובר פה על ימין ושמאל, אלא על שינוי משמעותי של חוקי המשחק. הפיכה משטרית זה לא עניין פוליטי, אנחנו לא אומרים כן ביבי או לא ביבי. לא משנים את חוק המשחק בלי הסכמה רחבה. שינויים משמעותיים שעושים באופן חד צדדי זה הפיכה. מי שלא מבין את זה, שיעשה שיעורי בית בהיסטוריה וילמד על מדינות שהלכו באותו כיוון - פשיסטי ודיקטטורי. הבטיחו לעם שיהיה הכול טוב, אבל לקחו את הזכויות לאט לאט או במהירות. כשהיו שבויים בידי הדיקטטורה, כבר לא היה מה לעשות וזה נמשך שנים ארוכות. הפרדת הרשויות היא הבסיס לדמוקרטיה".