בתי הספר הציבוריים בסיאטל תובעים את חברות הטכנולוגיה שמאחורי טיקטוק, פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב וסנאפצ'אט, ומאשימים אותן ביצירת "משבר בריאותי נפשי בקרב צעירי אמריקה". התביעה בת 91 העמודים שהוגשה לבית המשפט המחוזי בארה"ב קובעת כי ענקיות הטכנולוגיה מנצלות את האופי הממכר של המדיה החברתית, מה שמוביל לחרדה גוברת, דיכאון ומחשבות על פגיעה עצמית.

"החברות הנאשמות צמחו כתוצאה מבחירות שעשו כדי להפעיל את הפלטפורמות שלהן בדרכים המנצלות את הפסיכולוגיה והנוירופיזיולוגיה של המשתמשים כדי שיבלו בהן יותר ויותר זמן", נכתב בכתב התביעה. "הן ניצלו בהצלחה את מוחותיהם הפגיעים של בני נוער, והביאו עשרות מיליוני תלמידים בכל המדינה לשימוש מופרז ולרעה ברשתות החברתיות של הנאשמים".

התוכן המזיק ברשתות כולל בין היתר דיאטות קיצוניות, עידוד פגיעה עצמית ועוד. כל אלו הובילו לעלייה של 30 אחוז בין 2009 ל-2019 במספר התלמידים שדיווחו שהם מרגישים "כל כך עצובים וחסרי תקווה שבמשך שבועיים או יותר הם הפסיקו לעשות את הפעילויות הרגילות שלהם".

הרשתות החברתיות, על פי התביעה, מביאות לירידה בביצועים של התלמידים: "יש להם פחות סיכוי ללמוד בבית הספר, ויותר סיכוי להשתמש בסמים וחומרים אחרים, והדבר משפיע ישירות על יכולתם של בתי הספר הציבוריים בסיאטל למלא את המשימה החינוכית שלהם".

רשתות חברתיות  (אילוסטרציה: Antlii, shutterstock)
אילוסטרציה: Antlii, shutterstock

סעיף 230 של חוק הגינות התקשורת בארה"ב קובע שפלטפורמות מקוונות אינן אחראיות לתוכן שמתפרסם על ידי צדדים שלישיים. עם זאת, בתביעה נטען כי ההוראה אינה מגינה הרשתות החברתיות בנוגע להמלצה, הפצה וקידום תוכן "שגורם לנזק".

בגוגל מסרו בתגובה ל-Axios: "השקענו רבות ביצירת חוויות בטוחות לילדים בכל הפלטפורמות שלנו והכנסנו הגנות חזקות ותכונות ייעודיות כדי לדאוג לרווחתם. לדוגמה, דרך Family Link, אנו מספקים להורים את היכולת להגביל את זמן המסך של הילדים ולחסום סוגים ספציפיים של תוכן במכשירים בפיקוח".

תלמידים, בית ספר, טלפונים (צילום: DisobeyArt, shutterstock)
תלמידים, בית ספר, טלפונים | צילום: DisobeyArt, shutterstock

"פיתחנו יותר מ-30 כלים לתמיכה בבני נוער ומשפחות, כולל כלי פיקוח המאפשרים להורים להגביל את משך הזמן שבני הנוער שלהם מבלים באינסטגרם, וטכנולוגיית אימות גיל שעוזרת לבני נוער לחוות חוויות התואמות לגילם", מסרה המנהלת העולמי של בטיחות בחברת מטא, אנטיגונה דייויס, בהצהרה. "נמשיך לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם מומחים, קובעי מדיניות והורים בנושאים חשובים אלה". מטיקטוק עדיין לא נמסרה תגובה ל- engadget ו- Axios.

דובר סנאפ מסר: "אנחנו לא יכולים להגיב על הפרטים של התביעה, אבל שום דבר לא חשוב לנו יותר מרווחת הקהילה שלנו. נמשיך לעבוד כדי לוודא שהפלטפורמה שלנו בטוחה ולתת למשתמשים המתמודדים עם בעיות נפשיות משאבים, שיעזרו להם להתמודד עם האתגרים העומדים בפני אנשים צעירים היום".

מבקרים ומומחים האשימו לאחרונה את הרשתות החברתיות בפגיעה וניצול של בני נוער וילדים. חושפת השחיתות, פרנסס האוגן, שעבדה בפייסבוק, העידה בפני הקונגרס כי "המוצרים של פייסבוק, בין היתר אינסטגרם, פוגעים בילדים". המומחית להפרעות אכילה, פרופסור ברין אוסטין, כתבה במאמר מ-2021 בהרווארד שתוכן במדיה חברתית יכול להביא את בני הנוער ל"ספירלה מסוכנת", מה שמשך את תשומת לבם של המחוקקים בארה"ב, שהציעו את חוק הבטיחות באינטרנט לילדים (KOSA) בשנה שעברה.