חלונות 10
חלונות 10

בזמן שבטלוויזיה בישראל הרכיבו קואליציה, מיקרוסופט ניסתה להרכיב את העתיד. לכבוד אירוע WinHec, שערכה אמש בשנז'ן, בירת התעשייה הסינית, חשפה מיקרוסופט פרטים חדשים על מערכת ההפעלה הבאה שלה וניסתה להוכיח שהיא מוכנה להכניס אותנו לעידן חדש בעולם המחשוב.

הפרט המשמעותי ביותר בהכרזה היה מועד השחרור של מערכת ההפעלה: Windows 10 תצא לשוק בקיץ הקרוב - כלומר: בעוד שלושה-ארבעה חודשים - ולא בסתיו, כפי שחשבו תחילה. היא תצא ב-190 מדינות וב-111 שפות ותוצע חינם לכל מי שעל המחשב שלו מותקנת אחת משתי מערכות ההפעלה הקודמות של החברה - חלונות 7 הפופולארית מאוד וחלונות 8/8.1 הפחות פופולארית. אפילו אם המערכת הנוכחית על המחשב אינה חוקית - השדרוג עדיין יוצע חינם, במאמץ להעביר כמה שיותר משתמשים לעותקים חוקיים. השדרוג חינם מוגבל לשנה הראשונה, כאשר מקיץ 2016 תתחיל החברה לגבות כסף על המעבר למערכת החדשה.

פרט אחר שעשוי לשמח רבים הוא מערכת אבטחה חדשה, המאפשרת להזדהות מול המחשב ומול אתרים ואפליקציות ללא צורך בסיסמאות.

החלק הראשון של המערכת נקרא Windows Hello, ומאפשר למחשב לזהות את בעליו בעזרת טביעת אצבע, טביעת עין או זיהוי פנים. המשמעות היא שפתיחת הנעילה של המחשב אינה דורשת הקלדה, אלא רק הצבת החלק הרלוונטי במקום בו המחשב יכול לראותו - מעל הסורק לטביעת אצבע או מול המצלמה לטביעת עין או פנים.

 

שני סוגי האבטחה האחרונים ייתמכו רק במחשבים חדשים, שכן הם דורשים מצלמות בעלות ראיית תת-אדום, בדומה למצלמת הקינקט של קונסולת ה-Xbox. במחשבים קיימים אין מצלמה כזו, וע דכה הוצגו רק כמה מחשבים ראשוניים עם מצלמה כזו המיוצרת על ידי אינטל תחת השם RealSense 3D. מהסרטונים נראה שכוונת מיקרוסופט היא שאבטחה ביומטרית לא תדרוש כל קלט נוסף - כלומר, זיהוי הפנים יופעל אוטומטית עם ההתקרבות למחשב, עוד לפני שתלחצו על מקש כלשהו כדי "להעיר" אותו.

החלק השני ביכולות האבטחה החדשות, Windows Passport, "כובל" את אמצעי הזיהוי למחשב. המחשב שומר את פרטי הזיהוי של המשתמש - הסיסמה או הפרטים הביומטריים - באופן מאובטח, ולא בענן של מיקרוסופט, כדי לא להסתכן במסירתם למי שמצותת לתקשורת של המחשב. לאחר שמירת פרט הזיהוי הבסיסי, כל שאר הסיסמאות שהמשתמש עושה בהן שימוש מוגנות על ידי אבטחת המחשב. כך, ניתן להיכנס לאתרים ללא הקלדת סיסמאות כל עוד המשתמש מזוהה באחד מאמצעי הזיהוי הבסיסיים של Windows Hello.

החברה בישרה גם כי הצליחה לכווץ את מערכת ההפעלה באופן משמעותי, כך שמכשירים מודרניים כגון טאבלטים, המבוססים על כונני אחסון הבזק (פלאש) בעלי נפח מוגבל יותר משל כוננים קשיחים רגילים, יכולים לקבל יותר נפח אחסון לצרכיהם. הדבר הושג באמצעות דחיסת קבצי המערכת, שחוסך 1.5-2.5 גיגה-בייט, לצד ויתור על הצורך בעותק מוגן של קבצי ההתקנה של המערכת, מה שחוסך בין 4 ל-12 גגיה-בייט נוספים.

מיקרוסופט הבטיחה גם גרסה קלה במיוחד של המערכת למכשירים חסרי מסך, כך שניתן יהיה לשלב אותה במכשירים כמו מכונות כביסה, תנורים, בתים חכמים וכולי ולחבר כמעט כל מכשיר לרשת. מפתחים יכולים להזמין מיקרו-מחשבים הכוללים את המערכת העתידית לצורך פיתוח.

בנוסף, גם מקומם של מכשירים צרכניים לא נשכח: לנובו, יצרנית המחשבים הגדולה בעולם, תוציא בקיץ סמארטפון ראשון שלה שיבוסס על חלונות 10. במקביל, הוצג באתר הקוריאני של מיקרוסופט מחשב זעיר בתצורת דיסק-און-קי שמיועד להתחבר לטלוויזיות או מסכי מחשב גדולים.