בית המשפט העליון בארה"ב אפשר אתמול (שני) לוואטסאפ להמשיך את התביעה שלה נגד NSO. החברה הישראלית מואשמת שניצלה באג באפליקציית וואטסאפ כדי להתקין את תוכנת הריגול פגסוס, שאפשרה מעקב אחר 1,400 אנשים – ביניהם עיתונאים, פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר, לפי דיווח של רויטרס.

מהתביעה עולה כי NSO טוענת שההתראות של וואטסאפ למשתמשיה, סיכלו לכאורה חקירה של ממשל זר על אדם שתכנן לבצע פיגוע טרור, והשתמש באפליקציה. השופטים דחו את הערעור של החברה, שטענה כי היא חסינה מפני תביעה, כיוון שפעלה כסוכן מטעם ממשלות זרות בשעה שהתקינה את תוכנת הריגול שלה. אבל זו לא הפעם הראשונה שטענה כזו נדחית; בשנת 2020 החברה ערערה על סירוב בית המשפט להעניק לה את אותה חסינות, שמגינה לרוב על פקידים זרים שפועלים בתפקידם הרשמי.

ממשלו של הנשיא ביידן היה זה שדחק הפעם בשופטים לדחות את הערעור של NSO, וציין כי מחלקת המדינה של ארה"ב מעולם לא הכירה בגוף פרטי שפועל כסוכן של מדינה זרה, כזכאי לחסינות כלשהי.

מטא, חברת האם של וואטסאפ, בירכה בהצהרה על המהלך של בית המשפט לדחות את הערעור "חסר הבסיס", לדבריה, של החברה הישראלית. "תוכנת הריגול של NSO אפשרה התקפות סייבר נגד פעילי זכויות אדם, עיתונאים ופקידי ממשל", נכתב בהצהרת החברה. "אנו מאמינים בתוקף שהפעולות שלהם מפירות את החוק האמריקאי ושיש להטיל עליהן דין וחשבון".

המקרה הידוע ביותר לשמצה שבו החברה הייתה מעורבת היה רצח העיתונאי ג'מאל ח'אשוקג'י. ה"וושינגטון פוסט" דיווח בשנת 2018 כי ממשלת ישראל אישרה לחברת NSO לאפשר לסעודיה שימוש בתוכנת הריגול, שנטען כי שימשה למעקב אחר העיתונאי.

NSO (צילום: mundissima, shutterstock)
NSO | צילום: mundissima, shutterstock

עורכי הדין מטעם וואטסאפ טוענים כי גופים פרטיים כמו NSO הם "באופן קטגורי בלתי כשירים" לחסינות ריבונית זרה.

בשנת 2019 וואטסאפ תבעה את NSO בבקשה לצו מניעה ופיצויים בטענה שלחברה הייתה גישה לשרתי וואטסאפ – ללא אישור – במשך שישה חודשים. באופן זה, טוענת וואטסאפ, הותקנה תוכנת הריגול פגסוס במכשירים ניידים.

מנגד, NSO טענה כי פגסוס מסייעת לרשויות האכיפה ולסוכנויות הביון להילחם בפשע ולהגן על הביטחון הלאומי. לטענת החברה, הטכנולוגיה שלה נועדה לסייע לתפיסת טרוריסטים ופדופילים.

תחקיר שפורסם בשנה שעברה על ידי 17 ארגוני תקשורת בהובלת קבוצת התקשורת ללא מטרות רווח בפריז Forbidden Stories, מצא כי פגסוס שימשה במספר ניסיונות פריצה – חלקם מוצלחים – לסמארטפונים השייכים לפקידי ממשל ופעילי זכויות אדם, כשקנה המידה שבו פעלה היה גלובלי. פגסוס נכנסה לרשימה השחורה של ממשלת ארה"ב בנובמבר 2021 – כשהיא מואשמת במתן תוכנות ריגול לממשלות שעשו בהן שימוש "בזדון".

במקביל, החברה נתבעת גם על ידי אפל על כך שהפרה את תנאי המשתמש ואת ההסכם שלה עם החברה.