אזרחי ישראל עושים מעל ומעבר כדי לעזור במאמצי ההסברה ושינוי דעת הקהל, כנראה מתוך תחושת שליחות. אין הסבר אחר לכך שבימים האחרונים מופצת הודעה עם הטקסט "גוגל השיקה הצבעה להוספת השם 'ישראל' או 'פלסטין' למפת Google Earth", עם קישור לאתר שבו ניתן להצביע לישראל או לפלסטין. 

ההודעה שהועברה על סקר גוגל המזויף (צילום: whatsapp)
ההודעה שהועברה על סקר גוגל המזויף | צילום: whatsapp

האתר עם הדומיין היפה israel-vs-palestine.com מציג כביכול סקר בין-לאומי שבו ניתן להצביע בעד ישראל או בעד פלסטין. האתר מציג את מספר ההצבעות הכולל ואת מספר ההצבעות היומי. קשה להאמין לנתונים המוצגים, אבל אם ניתן להם את חמת הספק, הרי שרק היום הצביעו כמעט 20 אלף משתמשים, ובשעה אחת עלה המספר ב-6,000 איש, 99.8 אחוז מהם לטובת ישראל, מה שמעיד שההודעה באמת רצה חזק ב-24 השעות האחרונות.

גם מערך הסייבר הלאומי התייחס להודעה וקבע שמדובר בניסיון הונאה והמליץ שלא להיכנס לאתר, שלא להצביע בו ובטח שלא לתת את פרטי האשראי. כמובן שאין קשר לחברת גוגל עצמה.

View this post on Instagram

A post shared by מערך הסייבר הלאומי (@israel.cyber)

באופן כללי הצביעו כמעט 3 מיליון משתמשים ופלסטין מובילה, נכון לכתיבת שורות אלו, את ההצבעות עם 67%, מספר סמלי מאוד במאבק הישראלי-פלסטיני. עד כאן מדובר בסקר מטופש אך תמים על דעת הקהל של הגולשים. אבל שימו לב לזה, לאחר ההצבעה האתר יציע לכם לקנות הצבעות תמורת תשלום "סמלי". כמה עולה הצבעה? קול = דולר, אם למשל תרצו לקנות 1,000 קולות תצטרכו לשלם 1,000 דולר. 

אין שום ביטחון שהמספרים המוצגים אמיתיים ואין שום ביטחון שהכסף שלכם באמת "יקנה" קולות. במקרה הטוב שילמתם על סקר פופולריות חסר כל חשיבות, במקרה הרע נתתם את פרטי האשראי שלכם למקור מפוקפק שיכול להשתמש בהם לטובת הונאה אישית, ולכן ההמלצה שלנו - אל תשלמו על קולות ובאופן כללי אין לכם מה להצביע לסקר שלא קובע כלום.

למרות שהודעת הוואטסאפ נפתחת עם המשפט: "גוגל השיקה הצבעה להוספת השם "ישראל" או "פלסטין" למפת Google Earth", מבדיקה פשוטה עם גוגל אין דבר כזה בכלל. מספיק קצת הגיון בריא כדי להבין שגוגל בחיים לא תעלה את האפשרות הזאת כסקר - מדובר באחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם והיא לא תיתן לקהל הגולשים להחליט איך לקרוא למדינה ביישום של גוגל Earth.

ההודעה רצה בקרב קבוצות וואטסאפ, אבל שותפה גם ע"י משתמשים בקבוצות פייסבוק גדולות כמו סיקרט תל אביב, כאשר גם ברשתות חברתיות אחרות כמו טוויטר ואינסטגרם מעלים את הלינק הזה יחד עם הטקסט השקרי.

האתר אגב לא מסתפק בסקר פופולריות בקרב ישראל או פלסטין, הוא פתח גם סקר על המלחמה בין רוסיה לאוקראינה והמלחמה בין הודו לפקיסטן.

אנחנו ממליצים באופן עקרוני לחשוד בכל הודעה שמופצת יותר מדי בוואטסאפ, לא להאמין לטקסטים הקשורים לחברות בסדר גודל של גוגל (אם הם ירצו לעשות סקר כזה הם יפרסמו הודעה מסודרת והיא לא תרוץ בוואטסאפ), לא להיכנס לאתרים שנראים מפוקפקים או לשתף פעולה עם סקרים חסרי כל משמעות וכמובן לא לתת את פרטי האשראי שלכם לאתר שאתם לא יכולים לסמוך עליו.

מטיבי הלכת יזכרו שזאת לא הפעם הראשונה שהודעה דומה מופצת. כבר לפני 7 שנים כתבנו על הודעה דומה שרצה בקרב קבוצות וואטסאפ ופייסבוק, אלא שבשנת 2017, עולם לפני קורונה וחרבות ברזל, הייתה גם הודעת תגובה שרצה בעקבותיה וגם היא שקרית. 

הנוסח שרץ בזמנו היה: "לאחרונה פורסמו ברחבי הוואטסאפ הודעות כוזבות על בחירה בין ישראל לפלסטין שפרסמה גוגל. אנו מבקשים שלא ללחוץ בשום פנים ואופן על הקישור, מדובר בתרמית מחוכמת שנועדה לפרוץ לחשבונות הגוגל שלכם ע"י פרטים אישיים שנמצאים על הזיכרון הפנימי של הפלאפונים. ההודעה מפיצה את עצמה בקבוצות של הנכנסים לקישור, נא להיזהר. במידה ונתקלתם במודעה זו, נא להישמר ולדווח בכתובת הבאה: https://www.whatsapp.com/legal/. בתודה, אליעזר אלון, ראש אגף הסייבר של וואטסאפ ישראל". 

כמובן שאין אמת בהודעה הזאת. אין דבר כזה וואטסאפ ישראל, אין אגף סייבר כזה ולא ברור מי היה אותו "אליעזר אלון" שכביכול שלח את ההודעה.