אירועי ירי המוניים, בעיקר בארה"ב אבל גם בישראל שמתמודדת כל הזמן עם פיגועי טרור, הם לא גזירת גורל, אלא מצב שאפשר לחזות ולמנוע מראש, כך טוען הסטארטאפ הישראלי גבריאל (Gabriel). מטרתו היא להפסיק את הירי ההמוני והאירועים רבי הנפגעים, וכן להפחית מקרי אלימות במקום העבודה ואירועי בטיחות ציבוריים אחרים.

הפלטפורמה של גבריאל, המוגנת בפטנט, כוללת חיישנים ומודיעין בזמן אמת ומשלבת בין זיהוי איומים לבין צילומי וידיאו חיים לבין תקשורת מרובת ערוצים. היא מאפשרת לכוחות הביטחון לראות את התקרית בזמן אמת ולהגיב באופן מיידי מתוך הפלטפורמה, אפילו לפני הגעתם לאירוע. המערכת של גבריאל נמצאת בשימוש בשני אתרים מסווגים בארץ ובארה"ב, שם מקרי ירי המוניים הם תופעה נפוצה, גם בשל הקלות שבה ניתן לרכוש נשק.

הסטארטאפ, שקרוי על השם מלאך גבריאל ("המושג משדר ביטחון אישי, שמירה וקונוטציה חיובית, לא משהו מאיים"), נולד משני מקרי ירי המוני שאירעו בשנת 2016. ב-12 ביוני 2016 נהרגו 4 בני אדם ו-7 נפצעו בפיגוע במרכז שרונה בתל אביב. מייסד החברה, יוני שריזן, יצא בדיוק מהשוק בו אירע הירי לאחר שנפגש עם אחת מתלמידותיו.

מימין: אסף אדלר ויוני שריזן, מייסדי גבריאל (צילום: יחסי ציבור)
מימין: אסף אדלר ויוני שריזן, מייסדי גבריאל | צילום: יחסי ציבור

"מחבלים התחילו לירות בבית קפה וברחו. אנשים רצו וניסו לירות במפגעים, תוך כדי שאחרים לא ידעו מה קורה – המשיכו לאכול או שיצאו בלי לדעת על הסכנה שאורבת להם", מספר שריזן ל-mako. "התלמידה שלי יצאה מחניון בשרונה ונתקלה ביורים ממש מולה. היא ברחה מהרכב, נכנסה למסעדה שהתנהלה רגיל, אנשים יושבים ואוכלים רגיל, בעוד שבחוץ מתרחש פיגוע ירי". ארבעה ימים לאחר מכן, 49 בני אדם נהרגו ו-53 נפצעו בירי המוני במועדון הלילה Pulse בפלורידה.

כיצד עובדת הפלטפורמה?

"אנחנו משתמשים כמה שיותר במערכות הקיימות בסביבה, מצלמות, מערכות Wii Fi. עושים כל הזמן אנליזה לפי פרופיל של אדם חשוד, מאיים", אומר שריזן. "אפשר לסמן רשימת אנשים שהחברה שמשתמשת בשירותי גבריאל לא מעוניינת שיהיו במקום, למשל עובד לשעבר שיכול להיות מתוסכל וכן הלאה. בנוסף, ניתן לזהות נשק דרך מצלמות אם מישהו חושף את הנשק, ואפשר לזהות גם נשק מוסתר על הגוף – הדבר דורש שילוב של מערכת שמשתמשת בסוג של רנטגן ומערכות מתוחכמות אחרות ומזהות חומר. אם המערכות מזהות אדם חשוד, זה מפחית את הסיכון לקטסטרופה, כשהמערכות מתריעות לגורמי הביטחון, מד"א וכו' בזמן אמת.

"לצורך העניין, הפגנות הפליטים אתמול בתל אביב יכלו להיות מזוהות כאירוע בעל פוטנציאל נפיץ. מסות של אנשים הנושאים מקלות - המערכת הייתה מזהה את התגבשות האירוע, וייתכן שאם היו מוזרמים מספיק כוחות ביטחון בהתחלה, האירוע לא היה מסלים עד לכדי 180 פצועים".

המערכת של גבריאל תוצג בכנס האינשורטק Insurtech Israel Global Summit, שייערך השבוע במלון הילטון בתל אביב (4-6 בספטמבר), יוזמה משותפת של חברת כנס תערוכות בשיתוף קרן ההון סיכון FinTLV ו-Insurtech Israel.

"אירוע אלים או אירוע ירי מתמשך, מעבר לנזק לבניין, יעלה לחברות הביטוח הרבה כסף ומינוי לחברת גבריאל יזהה מצבים בהם קיים אדם חשוד או אדם שמאיים על אחרים, שעלולים להתגלגל לאירוע חמור", אומר קובי בנדלק, מנכ"ל InsurTech Israel. "כל התנהגות חשודה תביא להתראה של המערכת כדי לפגוש את החשוד לפני התפתחות לאירוע, כגון אירועי ירי שבו אדם אוחז בכלי נשק גלוי או זיהוי של עובד שפוטר שסומן כבעל מסוכנות, שוד בנק, וכמובן שהמערכת מתריעה בעת התרחשות אירוע אלים".

מימין לשמאל: גיל ארזי וקובי בנדלק (צילום: חן כדורי)
מימין לשמאל: גיל ארזי וקובי בנדלק שמובילים את כנס Insurtech | צילום: חן כדורי

בכנס יציגו שורה ארוכה של סטארטאפים מישראל ומחו"ל, הקשורים באופן עקיף או ישיר לתחום הביטוח. אינשורטק ישראל מסייעת לסטארטאפי האינשורטק הישראלים להתפתח בעולם באמצעות קשרי העבודה הייחודיים שלה בעולם הביטוח וההשקעות. לאינשורטק ישראל שני משרדים בעולם: האחד באטלנטה, ארה"ב והשני בפרנקפורט, גרמניה.