אין זירה צפופה יותר מאשר זירת הודעות החינם בסמארטפון. מצד אחד, משחקות בזירה חברות שצמחו מתוך המובייל, כשהמוכרת מכולן היא Whatsapp. אפליקציה מוכרת נוספת היא BBM, שיצאה לאחרונה מהגן הסגור של בלקברי ונהפכה ללהיט (כבר יש לה יותר משתמשים פעילים מאשר לווייבר), ואפליקציות נוספות הן WeChat ,LINE ו–KakaoTalk.

שחקניות מסוג שני בשוק הן שחקניות אינטרנט קלאסיות כמו פייסבוק, עם גרסת המובייל של המסנג'ר המובנה שלה. שחקניות מסוג השלישי הן חברות לשיחות VoIP, בעיקר וידאו, מה–PC שעברו למובייל. הבולטת מביניהן היא Skype, אך ניתן למצוא שם שמות כמו ooVoo וטנגו. כיום, כמעט כל החברות מציעות את אותו המוצר - אפליקציות הצ'אט הוסיפו יכולות וידיאו (יוצאת דופן כאן היא Whatsapp), ואפליקציות הוידיאו הוסיפו יכולות צ'אט.

ווטסאפ (צילום: thinkstock)
זירת הודעות החינם. עניין המודל העסקי בכל העולם הזה הוא לא פתור | צילום: thinkstock



עם זאת, עניין המודל העסקי בכל העולם הזה הוא לא פתור. Whatsapp אמורה לגבות 2 דולרים לשימוש שנתי אחרי שנה של שימוש חינמי, אבל בפועל מאריכה כל הזמן את הדדליין למשתמשים. חלק מהאפליקציות מבוססות על מודל של הכנסות מפרסומות, בורסת תוספים (כמו אייקונים) ומודל של שיחות בתשלום מחוץ לרשת - כמו לסקייפ. קשה לומר שנמצא מודל עסקי מנצח.

וייבר היא תופעה מיוחדת. כשהחברה יצאה לשוק, היו לה שתי בשורות: הראשונה היא אינטגרציה טבעית לאנשי הקשר במכשיר - ללא הרשמה, שם משתמש וקוד, כמו בסקייפ, למשל. השנייה היא שיחות קול בחינם על בסיס רשת הנתונים. אנשי וייבר השתמשו בידע שלהם מ–iMesh בתחום ה–P2P כדי לפתח יישום קול.

לתקופה קצרה, וייבר היתה להיט בישראל, בשל עלויות הסלולר הגבוהות, אך במהרה הגיעו חבילות Unlimited, וכיום בישראל וייבר משמשת בעיקר כיישום צ'אט. בכל מקרה, בישראל היא נמצאת הרחק מאחורי Whatsapp.

בעולם, יש המבקרים את שווי העסקה. הבלוגר אום מאליק תהה: "האם מנכ"ל ראקוטן עשה עסקה טובה? לווייבר 300 מיליון משתמשים רשומים ו–100 מיליון משתמשים פעילים בחודש. איך ראקוטן תשכנע אנשים שמשתמשים בווייבר לשיחות זולות וצ'אט, להוציא כסף על מסחר אלקטרוני?" ב"ביזנס אינדסיידר" קבעו: "וייבר אינה גדולה או צומחת מהר כמו המתחרות שלה".

יש הטוענים כי כל האפליקציות המוזכרות לעיל הן אפליקציות של עולם ישן. האפליקציות הן במודל app to app - הן תלויות בכך ששני הצדדים של השיחה יתקינו את אותה האפליקציה. תקן חדש בשם WebRTC מתכוון ליצור אחידות, ולאפשר למשתמש בשירות אחד לשוחח עם חברו בשירות השני.

 לידיעה המקורית באתר TheMarker

וגם:
>> אמנות במאות שקלים: כך תקנו בלי לחרוג מהמסגרת
>> למה כדאי להצטרף למבצע של בזק