ענקית השבבים האמריקאית אינטל מודיעה (שלישי) כי הגיעה להסכם עם ממשלת ישראל על תוכנית השקעות חדשה להרחבת פעילות הייצור שלה בקריית גת. במסגרת ההסכם תגדיל אינטל את השקעתה בישראל בעוד 15 מיליארד דולר בהמשך להשקעה בהיקף 10 מיליארד דולר עליה הכריזה ב-2019.

במסגרת תוכנית ההשקעות תקים אינטל מפעל שבבים חדש ותקבל מענק בסכום של 3.2 מיליארד דולר הפרוס על פני מספר שנים, ומהווה 12.8% מגובה ההשקעה בכללותו. ממשרדי האוצר והכלכלה נמסר כי מנכ"לי המשרדים ורשות ההשקעות אישרו מתן מענק לביצוע ההשקעה של אינטל בהיקף של 12.8% מגובה ההשקעה הכולל, שהוא 25 מיליארד דולר.

עם זאת, מאחר ומדובר בהשקעה חדשה בהיקף 10 מיליארד דולר, שיעור המענק גבוה יותר ומהווה למעשה כמעט שליש מגובה הסכום החדש. כחלק מהסכם ההשקעה, אינטל התחייבה לרכש מספקים ישראליים בהיקף של של 60 מיליארד שקלים במהלך העשור הקרוב.

לפי משרדי הממשלה, ההשקעה המלאה של אינטל, על שני שלביה, היא ההשקעה הגדולה ביותר עד כה של חברה בישראל, ועל פי הערכת גורמי המקצוע במשרד האוצר ובמשרד הכלכלה והתעשייה תניב למשק תועלות מאקרו כלכליות משמעותיות.

השיטה להקמת מפעלים השתנתה

אינטל הינה תאגיד רב לאומי אמריקאי, מהחברות המובילות בעולם בתחום של תכנון וייצור מיקרו-מעבדים ומעגלים משולבים. החברה מוערכת בשווי של כ-150 מיליארד דולר ומעסיקה כ-130 אלף עובדים ברחבי העולם ומתוכם כ-12 אלף איש בישראל. החברה פועלת בישראל החל משנות ה-70 במרכזי פיתוח בחיפה, ירושלים ובפתח תקווה ובמפעל ייצור בקרית גת.

אינטל ישראל 2023 (צילום: יניב קרן, יחצ)
אתר הבנייה במפעל אינטל בקריית גת, מוקדם יותר השנה | צילום: יניב קרן, יחצ

הודעת ההשקעה החדשה מגיעה בהמשך למשא ומתן בין אינטל והמדינה לגבי גובה המענק, שביוני השנה חשף משרד האוצר את קיומו. בשיחה עם tech12 סמוך להודעת האוצר ההיא הסביר גורם שהיה מעורב במגעים כי כבר בעת ההודעה על ההשקעה המקורית ב-2019 "סוכם על הקמת מפעל של אינטל בהשקעה של 10 מיליארד דולר אבל מאז היו קורונה ומשבר גיאו-פוליטי סביב השבבים, ועל הדרך השתנתה גם השיטה המועדפת של איך מקימים מפעל שבבים והעולם עבר לקונספט של מגה-פאבים (מפעלי ענק). באו אינטל ואמרו שהם רוצים להשקיע 25 מיליארד דולר במפעל החדש".

אותה הודעה הביאה לפתיחת משא ומתן חדש בין הענקית האמריקאית וממשלת ישראל. למעשה, מאחר ואינטל הפסיקה להקים מפעלים קטנים החלופה להסכמת המדינה לתשלום המענק תמורת הגדלת השקעתה של אינטל היתה מובילה לסיום ההשקעה.

פאב אינטל FAB Intel (צילום: Intel)
עובד במתקן ייצור שבבים של אינטל | צילום: Intel

מבחינת טכנולוגיה, אינטל התחייבה לא לשבב ספציפי אבל כן "לטכנולוגיה הכי מתקדמת של אינטל" לאותה נקודת זמן, הסביר אותו גורם. ישראל התחרתה בהקמת המפעל מול יעדים אחרים בעולם כמו אוהיו, אריזונה ואורגון בארה"ב, כמו גם יעדים באירלנד וגרמניה. המפעל הישראלי ייבנה בקריית גת והוא יהיה "בגודל של עיר", מסר. למעשה העבודות בשלבים ראשונים כבר החלו בשטח.

אלפי מקומות עבודה חדשים

תוכנית ההרחבה של מפעל אינטל בקרית גת היא חלק חשוב ממאמצי אינטל לגוון את שרשרת האספקה הגלובלית שלה, לצד השקעות מתמשכות ומתוכננות של החברה בייצור שבבים באירופה ובארה"ב. 

לפי הודעת החברה, ההשקעה עתידה לספק יתרונות כלכליים מקומיים משמעותיים, בהם יצירת אלפי מקומות עבודה ישירים ועקיפים, וכן העסקה של כוח אדם משמעותי בתחום הבניה במהלך ההתרחבות. אינטל כבר החלה בעבודות הבנייה להרחבת המפעל, לרבות חדרים נקיים ומבנים תומכים. בחלק מהמבנים, כבר הושלמו יסודות המבנים והקומות ראשונות.

לפי הודעת הממשלה, בתקופה זו ולאור התחרות הגלובלית על משיכת השקעות משמעותיות בתחום השבבים, ההשקעה של אינטל מהווה הבעת אמון משמעותית בכלכלת מדינת ישראל. בנוסף לכך, להשקעה תועלות פיסקאליות ישירות למדינה בהיקפים גבוהים משמעותית מהמענקים שיינתנו.

דניאל בן עטר וקרין אייבשיץ, מנכ"לים של אינטל  (צילום:  דניאל בן עטר וקרין אייבשיץ, יחצ)
דניאל בן עטר וקרין אייבשיץ, המנכ"לים המשותפים של אינטל ישראל | צילום: דניאל בן עטר וקרין אייבשיץ, יחצ

 לדברי דניאל בן עטר, סגן נשיא תאגידי באינטל העולמית, מנכ"ל משותף של ארגון הייצור העולמי של אינטל ומנכ"ל משותף של אינטל ישראל: "הרחבת פעילות הייצור שלנו בקריית גת היא מקור אדיר לגאווה עבור העובדים שלנו בישראל, וביטוי נוסף למחויבותם הבלתי מעורערת למצוינות. תמיכת ממשלת ישראל תאפשר לנו להמשיך לבסס את היכולות שלנו כדי להבטיח שישראל תישאר מרכז עולמי של טכנולוגיית מוליכים למחצה והון אנושי מעולה".