אם בשנים האחרונות נרשמה עלייה גדולה בהברחות סמארטפונים בישראל, הרי שבשנת 2014 חלה ירידה דרמטית במספר הסמאטרפונים שהוברחו לישראל. על פי נתוני רשות המיסים, אשר הגיעו בלעדית לNEXTER, עולה כי בשנת 2014 נתפסו על ידי פקחי אגף המכס בנמל התעופה בן גוריון 615 סמארטפונים, לעומת 810 בשנת 2013 - ירידה דרמטית של 24%. למעשה, מדובר בנתון שמעיד כנראה על כך שפחות ישראלים מנסים להבריח סמארטפונים מחדד, במקביל לכך ששיטות ההברחה רק הולכת ומשתכללת.

מבריח אייפנים לסין (צילום: אתר sz.people.cn)
סיני שהבריח למדינתו 94 אייפונים | צילום: אתר sz.people.cn

"הירידה בהברחות נובעת בין השאר מכך שישראלים חוששים להסתבך עם רשויות המס, לשלם קנס/כופר ואפילו עלולים להסתבך, תלוי בכמות ההברחה של הסמארטפונים, בחקירת משטרה וכתב אישום", טוען גורם ברשות המיסים, "אבל הישראלים בכלל לא פראיירים ושיטות ההברחה שלהם רק הולכות ומשתכללות - ודי מפתיעות".

המבריחים מתחלקים לכמה סוגים: תיירים זרים, תיירים יהודים, דיילים בחברות תעופה, בעלי חנויות למכירת סמארטפנים, אזרחים שרוצים לחסוך מאות שקלים על מחירי המכשירים יקרים בישראל וחברים ברשתות הברחה.

על פי הנתונים, שיאן ההברחות ב-2014 היה דייל ישראלי העובד בחברת תעופה זרה ומחזיק ברשותו דרכון זר. על פי החשד, נתפס כשהוא מנסה להבריח 115 סמארטפונים יקרי ערך, ששוויים נאמד בכחצי מיליון שקל וסך עלות המס עליהם 150,000 שקל - סכום שהיה משלשל לכיסו אם ההברחה היתה מצליחה.

"אנחנו יותר ויותר עוקבים אחר דיילים ועורכים עליהם בדיקות. הדיילים יוצאים מנקודת הנחה שהם חסינים מפני בדיקות, בגלל שהם חלק מצוותי האוויר, ולכן הם מנצלים אצת מעמדים כדי לבצעם הברחות של סמארטפונים חדשים ותכשיטים יקרי ערך כדי לגזור קופונים של מאות אלפי שקלים", טוען גורם ברשות המיסים.

הנה, בחשיפה ראשונה, רשימת הסמאטרפונים המוברחים ביותר לישראל שנת 2014:
1. אייפון 6 ו-5 של אפל
2. גלקסי S5 ו-S4 של סמסונג
3. G3 של LG
4. נקסוס 6 ו-5 של גוגל, מוטורולה ו-LG
5. אקספריה Z3 של סוני

בשבועיים האחרונים נתפסו כמה נוסעים שניסו להבריח עשרה מכשירי גלקסי S6, הדגם החדש של סמסונג, מייד עם השקתו. "באופן טבעי, כשמכשיר חדש מושק בשוק, הישראלים לא מבזבזים זמן ומבריחים אותו במהירות רבה לישראל", הסביר עובד במכס.

המכשירים מוברחים ללא האריזות המקוריות, כדי לחסוך מקום במזוודה ולא לעורר חשד כשעוברים במסלול הירוק, בו הנוסעים לא מדווחים למכס על המוצרים, לרוב בתוך בובות, אריזות צעצועים, דפנות כפולות במזוודות, גרביים או בתוך נרתיקי תפילין או טלית.