הכול התחיל מפוסט בפייסבוק שהעלה יובל חדד, בן 39 מרמת גן, ובו סיפר על כך שקנה מערכת תופים אלקטרונית אבל מאחר שהוא יושב בכיסא גלגלים, הוא מתקשה ללחוץ על כפתור ה-kick, הפדל באמצעותו מתופפים על הבס.

הפוסט זכה לתגובות ושיתופים רבים והתגלגל עד לרכזת המסלול ב-HIT, המכון הטכנולוגי בחולון, ואל שתי הסטודנטיות מיה אלמגור ועדי טולדנו. השתיים, בנות 29, השתתפו בקורס Fixperts, במסגרתו פיתחו מוצר שנועד עבור צורך ספציפי של אדם עם מוגבלות.

"התבקשנו לבחור פרטנר, שילווה אותנו במהלך הסמסטר, שיש לו איזה מגבלה גופנית, לאתר מצוקה שמלווה אותו בחיי היום יום, ולחשוב שלושתנו על פתרון", מספרת טולדנו. "המרצים שלנו באו עם רשימה של אנשים פוטנציאליים, וככה הכרנו את יובל".

חדד, בן 39 מרמת גן, נפצע לפני כשש שנים, כשקפץ ראש לבריכה בחתונה שאליה הוזמן. "הראש שלי פגע בקרקעית, ריסקתי חוליה בצוואר, טבעתי ונשארתי משותק בתוך המים עד שהצילו אותי. אחר כך ביליתי שנה בבית חולים בשיקום עד שהשתחררתי הביתה", הוא מספר. מכיוון שנפצע בצווארו, כל מה שמתחתיו פגוע בצורה כזאת או אחרת – "ככל שיורדים למטה, הפגיעה קשה יותר". לפני כשנתיים היה ממקימי מיזם וינוורק (winwork), הראשון מסוגו בישראל הפועל לקידום יזמים עם מגבלה, מכשיר ומלווה אותם בדרך לקריירה מקצועית ועצמאית.

לפני שנפצע, ניגן חדד בגיטרה, אולם לאחריה התנתק מהמוזיקה. לפני 4 חודשים התחיל לתופף במערכת תופים אלקטרונית, התאהב אך נתקל בבעיה, אותה שיתף כאמור בפייסבוק – "יש לי תנועה ממש קטנה ברגל, וקיוויתי שעם התנועה הזאת אוכל לנגן בתוף הבס", הוא מסביר.

הפתרון שיצרו הסטודנטיות הוא מערכת שמתחברת לכיסא הגלגלים של חדד בעזרת מגנטים, ונמצאת ליד כף רגל שמאל שלו. "בעזרת אלקטרוניקה שיצרנו עם המהנדס מאור מלכה שנרתם בהתנדבות, יובל יכול ללחוץ על כפתור שמשדר אות לתופים שלו ומייצר את הצליל של הבס. אפשר לקרוא לזה פדל ייעודי. הסיבה שזה עם מגנטים כדי שהוא יוכל להוריד ולשים את המתקן הזה בקלות. אנחנו מאפשרות לו עצמאות מוחלטת כדי שיוכל לנגן", הן מסבירות.

"כשהתחלנו את המחקר, מיה ואני נדהמנו לגלות שעולם המוזיקה לא מונגש לאנשים עם מוגבלות. לא גיטרות, לא תופים. יש בארץ מיליון וחצי אנשים בעלי מוגבלות מסוג כזה או אחר", מוסיפה טולדנו.

"התהליך היה מדהים, הבנות מוכשרות, והדינמיקה הייתה כיפית", מעיד חדד מצדו. "כל פגישה הייתה מאוד אפקטיבית, כל פעם הן הגיעו עם מודל חדש, עד שמצאנו את הפתרון הכי אלגנטי שיש. עכשיו אני מתופף רגיל, בלי מגבלה, בזכות הבנות".

כיום מנגן חדד בין שעה לשעתיים ביום. "אני מתופף לבד, אבל גם מקליט את עצמי. זה שינה לי את כל החיים, הפך להיות האהבה הכי גדולה שלי, זה מה שאני חושב עליו במשך היום", הוא מספר. "אני בן אדם שסובל מכאבים, יכול לשבת על הכיסא שעתיים-שלוש וזהו, וכשאני יושב על התופים – זה משכיח לי את הכאב. אני נהנה מהרגע".

Fixperts הוא פרויקט שמתקיים ב-HIT מזה 8 שנים, שמקורו בבריטניה, ומתקיים ב-40 אוניברסיטאות בעולם בו סטודנטים לעיצוב מפתחים מוצר עבור פרטנר מסוים.  "השוני בקורס שמתקיים אצלנו בארץ הוא שהסטודנטים מפתחים מוצר עבור בנאדם עם מוגבלות. זה מאפשר להם לחוות חוויה מעצימה, בה הם עוזרים לבנאדם שזקוק לעזרה", מספר פרופסור גד צ'רני, מנחה הקורס מהפקולטה לעיצוב ב-HIT. "עד היום עשינו למעלה מ-120 מוצרים. אנחנו יוצרים קשר עם אנשים עם מוגבלות ברשתות חברתיות והרבה פעמים הם פונים אלינו כדי שנעזור אחרי שהם רואים פרסומים שלנו".