אחרי שפייסבוק חסמה את החדשות באוסטרליה: גם קנדה הצהירה שתחייב את הרשת החברתית לשלם עבור תוכן חדשותי. "קנדה ניצבת בחוד החנית של המאבק הזה", אמר בסוף השבוע השר סטיבן גילבולט, שמנסח בימים אלה הצעת חוק דומה לזו שעברה באוסטרליה.  

ביום חמישי האחרון התעוררו תושבי אוסטרליה וגילו שהם לא יכולים לקרוא או לשתף חדשות בפייסבוק. הצעד חסר התקדים של הרשת החברתית הפתיע את הממשלה, שמובילה חקיקה שתרסן את ענקיות הטכנולוגיה. לאור קריסת ענף העיתונות במדינה והדואופול בשוק הפרסום, חברי הפרלמנט ביקשו לחייב את גוגל ופייסבוק לקיים משא ומתן עם גופי התקשורת עבור הצגת התוכן שלהם. שתי החברות הביעו התנגדות עזה; גוגל איימה שתפסיק להציע את מנוע החיפוש שלה במדינה, אך התרצתה לבסוף וחתמה על הסכם עם גופי תקשורת, ביניהם תאגיד החדשות "ניוז קורפ" שבבעלותו של רופרט מרדוק.

במקביל, פייסבוק הציעה לכלי התקשורת האוסטרליים להצטרף לפלטפורמת החדשות שלה, News, שבמסגרתה היא משלמת תגמולים לכלי התקשורת. בסופו של דבר היא החליטה לחסום את החדשות לחלוטין. נציגי פייסבוק הבהירו שהחדשות מהוות "פחות מארבעה אחוזים מהתוכן שאנשים צורכים בפלטפורמה", ואף הבהירו שגופי תקשורת אוסטרליים רשמו הכנסות בגובה 407 מיליון דולר אוסטרלי רק בשנה שעברה הודות לפייסבוק.

הצעד הביא לזעם רב בצמרת המערכת הפוליטית באוסטרליה: "ענקיות הטכנולוגיה חושבות שהן גדולות וחשובות יותר מהממשלות ושהן מעל החוק", אמר ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, בתגובה להתרחשויות. "שר הבריאות האוסטרלי הוסיף: "מדובר במתקפה על אומה ריבונית". בנוסף, הרשתות החברתיות המתחרות התמלאו בממים ובפוסטים של גולשים שקראו להחרים את פייסבוק, ואת וואטסאפ ואינסטגרם שנמצאות בבעלותה.

בדומה למדינות רבות בעולם, גם ענף התקשורת הקנדי סובל בשנים האחרונות בעקבות שליטתן של גוגל ופייסבוק בשוק הפרסום ברשת. לפי רויטרס, תאגידי תקשורת קנדים התריעו בשנה האחרונה מפני התמוטטות של השוק, אם הממשלה לא תנקוט בצעדים מגבילים. לדבריהם, ענף התקשורת עלול לאבד 700 משרות בענף התקשורת המודפסת מתוך 3,100 משרות בסך הכל. אם ממשלת קנדה תממש את המודל האוסטרלי, מו"לים יוכלו למנוע הפסדים בגובה 620 מיליון דולר קנדי בשנה. מודל נוסף אפשרי הוא זה הצרפתי, שמחייב את ענקיות הטכנולוגיה לפתוח במשא ומתן עם ערוצי התקשורת.

"אנחנו בודקים איזה מודל יהיה ההגיוני והמיטיב ביותר", אמר השר הקנדי, ששוחח בשבוע האחרון עם מקביליו האוסטרלי, הגרמני, הצרפתי והפיני. "אני צופה שבקרוב יהיו חמש, עשר או 15 מדינות שיאמצו חוקים דומים. האם פייסבוק תחתוך את הקשרים עם גרמניה וצרפת?", אמר.

שנת 2020 הייתה סוערת בכל הקשור למשא ומתן בין ענקיות הטכנולוגיה לכלי התקשורת. בדצמבר הכריזה גוגל שהגיעה להסכם זכויות יוצרים עם כלי תקשורת מרכזיים בצרפת, שבמסגרתם היא תפצה אותם על הצגת התוכן שלהם. לא מדובר בהסכם קיבוצי, ותוקפו שלוש שנים. בבריטניה הודיעה פייסבוק על הסכם עם כלי תקשורת בהיקף של עשרות מיליוני פאונד, שבסופו יוקם שירות חדשות חדש בפייסבוק.