סמסונג עבדה עלינו? במשך שנים החברה הקוריאנית התגאתה ביכולות צילום הסופר-זום שלה, היא הציגה את תמונות הירח שהגולשים הצליחו לצלם עם זום X100 והשתמשה בהן כדי להשוויץ בפני המתחרים מאפל עם הזום המוגבל של האייפון. אך כעת שרשור ויראלי ברדיט הצליח להוכיח שתמונות הירח שצילמתם, לא בדיוק שלכם.

נתחיל בלהסביר שתמונות בסמארטפון הן דבר מורכב, ובזמן האחרון הגבול שבין עיבוד התמונה לצילום עצמו טושטש לחלוטין. כמעט בכל סלולר כיום ישנה בינה מלאכותית שיודעת לתקן, לרטש ולעשות אופטימיזציה לצילום שלכם, בין אם זה לתקן צבעים, חדות או אפילו למחוק עצמים מהתמונה לאחר הצילום (מחק הקסם, כלי העריכה של גוגל). 

אז מה הסיפור עם תמונת הירח של סמסונג?

הפיצ'ר, ששמו הרשמי הוא ספייס זום, נוצר על ידי חברת סטארטאפ ישראלית בשם Corephotonics, שנרכשה ע"י סמסונג בשנת 2019 תמורת כ-160 מיליון דולר. המשתמש ibreakphotos ברדיט העלה שרשור בו הוא מסביר כי התמונות המפורסמות של הירח נראות לו טובות מידי והחליט לבצע ניסוי פשוט. הוא לקח תמונת ירח שצולמה בעזרת סמסונג גלקסי S23 אולטרה, המכשיר הכי מתקדם של החברה, והקטין אותה, לאחר מכן הוא הוסיף שכבת טשטוש לתמונה, שם אותה בצד השני של החדר, כיבה את האור והשתמש באותו ספייס זום כדי לצלם אותה. על פי התוצאה, טען המשתמש שהתמונות שיוצאות הן מפוברקות וסמסונג מוסיפה מידע על התמונה שלא קיים במציאות. 

Samsung "space zoom" moon shots are fake, and here is the proof
by u/ibreakphotos in Android

ibreakphotos כתב בפוסט: "תמונות ירח שמצולמות ממכשירי סמסונג הן מזויפות. הפרסום של סמסונג הוא מטעה. הם מוסיפים מידע לתמונה איפה שאין כזה. המערך האופטי לא יכול לפענח את המידע שאתם רואים. קל לאמן את המודל על תמונות ירח אחרות ופשוט להדביק את הטקסטורה כשעצם בצורת ירח מזוהה".

התיאור שלו הוא לא מדויק, אבל בהחלט נשמע הגיוני. מי שאחראית לשיפור המדהים בתמונה היא הגדרה שניתן לכבות בהגדרות צילום בשם Scene Optimizer, מדובר בבינה המלאכותית שיודעת לזהות שמיים ולעשות אותם כחולים יותר, או לזהות שמדובר באוכל ולהגביר את הצבעים בתמונה או במקרה של ירח - להפוך תמונה מטושטשת של עיגול צהוב לירח מלא ולהפוך לפרסומת הכי גדולה של החברה. גם ibreakphotos כיבה את ההגדרה הזאת לצורך הניסוי, וגילה שאכן בלעדיה התמונה יוצאת כפי שאנחנו אמורים לקבל - תמונה מטושטשת של עיגול צהוב.

זאת לא הפעם הראשונה שסמסונג מואשמת בכך, אך הפעם נראה שהניסוי הפשוט הזה שם אותה תחת אור הזרקורים. כבר ב-2021 החברה הגיבה לכתבה בנושא וטענה כי לא נעשית הדבקה של טקסטורה של הירח, אבל כן נעשה שימוש בבינה מלאכותית לצורך העשרה של פרטים בעזרת צמצום טשטוש ורעש בתמונות. בבלוג בקוריאנית החברה גם סיפקה הסבר קצת יותר ארוך אך לא פחות מסובך, שבעיקרון החברה פשוט אומרת שהיא משתמשת ב"פונקציית עיבור לשיפור פרטים" כדי "להסיר רעשים ביעילות ולמקסם את פרטי הירח כדי להשלים תמונה בהירה וברורה של הירח".

מה זה אומר? רק המהנדסים של סמסונג באמת יודעים. הפרשנות הפשוטה היא שהתהליך של סמסונג לוכד פרטים מטושטשים בתצלום המקורי ואז משדרג אותם באמצעות AI. לפי ההסבר הזה התמונות לא זויפו, אך לפי תוצאות הניסוי נראה שלא רק שסמסונג תיקנו חלקים מטושטשים, הם ממש יצרו אותם ולכן אפשר לקטלג את התמונות לפחות כמפוברקות. 

עתיד הצילום בסמארטפונים עומד להשתדרג פלאים בשנים הקרובות וזאת בעיקר בזכות השיפור בבינה המלאכותית, מה שאומר שהשיפור יבוא לידי ביטוי בעיבוד התמונות עצמן ולא בצילום. עדשות עם חיישן גדול הן יקרות מאוד וחומרה איכותית כמו באייפונים באמת משפרת פלאים את התמונות, אבל היא הפתרון היקר יותר - חברות יעדיפו להשקיע בטכנולוגיה לשיפור התוכנה שתדע "לשפץ" את התמונות כך שיראו טוב יותר.

מסמסונג נמסר בתגובה: "סמסונג מחויבת לספק חווית צילום מהטובה ביותר, כאשר משתמש מצלם את הירח, טכנולוגיית אופטימיזציית הסצנות המבוססת על בינה מלאכותית מזהה את הירח כאובייקט הראשי, הטכנולוגיה תופסת פריימים מרובים עבור קומפוזיציה מרובת פריים, ולאחר מכן בינה מלאכותית משפרת את הפרטים של איכות התמונה והצבעים. טכנולוגיה זו אינה מכילה שכבת-על של תמונה על התמונה. משתמשים יכולים לבטל את אופטימיזציית ה-AI, אשר ישבית שיפורי פרטים אוטומטיים בתמונה שצולמה על ידי המשתמש. סמסונג ממשיכה לשפר את כלי אופטימיזציית הסצנות כדי להפחית כל בלבול פוטנציאלי בין צילום של הירח האמיתי לבין תמונה של הירח".