הפליטים הדנים (צילום: גל דרן, KateRiep_Godbye)
מה אלי ישי היה אומר על זה? | צילום: גל דרן, KateRiep_Godbye
אם זה לא עובד בשחור, ננסה בבלונד. כך החליטה יעל נצר, מתנדבת בארגון הסיוע לפליטים ולמבקשי מקלט - א.ס.ף. הלוחמת למען השארתם של 700 הפליטים מדרום סודן שעתידים להיות מגורשים בסוף החודש, למרות המצב ההומניטארי הקשה במדינה. 

הסרטון שהכינה והעלתה לרשת ביום שני זכה ליותר מ-12 אלף צפיות והעיד קבל עם ויוטיוב כי התמיכה בגירוש הפליטים הסודנים מישראל אינה נובעת בהכרח מחשש שישתלטו על שוק העבודה הישראלי וחושף את פרצופו של "הישראלי המכוער". 

אופן החשיפה: נצר ניגשת לעוברי אורח ומבקשת מהם לחתום על עצומה להשארתם של 700 פליטים דנים (פיקטיביים כמובן) הנרדפים בארצם. לאחר שאותם ישראלים מחליטים להרתם ולחתום על העצומה שתעזור לאירופאים שברחו ממולדתם, היא שולפת מסמך נוסף ומבקשת  לרתום אותם באותה הזדמנות לעוד מטרה חברתית חשובה, עצומה נגד גירושם של מספר זהה של פליטים סודנים המבקשים מחסה בישראל. הפעם מדובר במצב אמיתי לפיו לפליטים רבים שהגיעו לישראל נשקפת סכנת חיים ממשית בארץ מולדתם. 

עוברי האורח נרתמים במהרה למטרה הראשונה וחותמים על העצומה להשארתם של "הפליטים הדנים", אחד מהם מבקש לדעת מהו צבע עורם "רק ליתר ביטחון". אך כשהעצומה המתייחסת לעתידם של הפליטים הסודנים נשלפת, עוברי האורח כבר משנים את עורם (בכל המובנים) ומכריזים בתוקף כי הסודנים צריכים לחזור לארצם. הנימוקים שלהם לא כל כך משכנעים. 

"צילמתי את הסרטון לקראת הגירוש המתוכנן בקרוב של 700 פליטים מדרום סודן", מספרת נצר (37), "עניין אותי לראות איך אנשים היו מגיבים אם היה מדובר בדנים ולא סו-דנים, אבל לא ציפיתי שזה יקבל כל-כך הרבה תשומת לב. זה בהחלט יצר איזשהי מראה של החברה ואני מקווה שזה באמת יצליח להוביל לטולרנטיות". 

האם באמת כל האנשים שנשאלו הגיבו בכזאת קיצוניות?

"הכנסתי לסרטון את התגובות הקיצוניות ביותר. רוב האנשים שפניתי אליהם הסכימו לחתום. חלקם הסכימו לחתום על שתי העצומות וחלקם הסכימו לחתום רק על העצומה להשארת הפליטים הדנים. שאר האנשים שלא הסכימו לחתום על העצומה של הסודנים פשוט המשיכו ללכת, או שאמרו שהם פשוט לא מעוניינים לחתום". 

בעקבות הכרזת העצמאות של דרום סודן בחודש יולי האחרון, החליטו בממשלת ישראל כי לא נשקפת יותר סכנה לסודנים בארצם. שר הפנים, אלי ישי, הודיע כי הפליטים הסודנים יוכלו לעזוב את הארץ מרצונם עד לסוף חודש ינואר. לאחר מכן, תנקוט הממשלה בפעולות אכיפה וגירוש. כעת, בסוף חודש מרץ, מתוכנן גירוש של 700 סודנים שנותרו בישראל. 

אך למרות העצמאות החדשה שזכו לה הדרום סודנים, דוחות על המצב ההומניטרי במדינה מעידים על מצב קשה ביותר. דוח מרכז המחקר והמידע של הכנסת למשל מצביע על "מצב חירום הומניטרי" ביותר ממחצית מחזות המדינה הצעירה ולפיכך דורשים ארגוני הסיוע לפליטים להמתין ולא לגרש עדיין את הפליטים בחזרה לארצם.