ציוצים של מנהיגים (צילום: twitter)
"ארבע שנים נוספות". הציוץ הפופולארי ביותר של ברק אובמה | צילום: twitter

נוכחותם של פוליטיקאים ברשתות חברתיות הפכה לכל כך שכיחה עד שהיא מובנת מאליה. אנחנו מופתעים כשאנחנו מגלים על מנהיג שלא נמצא שם, ולא ההיפך. דוח חדש שנערך על ידי חברת תקשורת אמריקאית מגלה שהמגמה הזו חובקת עולם: למעלה משני שליש (67.88%) ממנהיגי המדינות בעולם מנהלים חשבון טוויטר אישי. 

את ראש הרשימה מוביל כמובן מנהיג העולם החופשי, ברק אובמה עם 43.7 מיליון עוקבים. מיד אחריו נמצא האפיפיור פרנסיס הראשון עם 14.1 מיליון עוקבים - כאשר כל ציוץ שלו מקבל לפחות עשרת אלפים ריטווטים (ציוצים מחדש).

ומי עוד ברשימה? הנה מבט על 15 מנהיגי העולם הפופולאריים ביותר בטוויטר.

ברק אובמה - 47.3 מיליון עוקבים

הנשיא האמריקאי נכנס לזירה החברתית עם כל הכוח בקמפיין הבחירות שלו בשנת 2008. אולם, הוא מעולם לא שלח ציוץ בעצמו עד יוני 2011. עוקבים אחריו יותר מ-210 מנהיגי עולם שונים אך הוא עצמו עוקב רק אחרי שניים, ארנה סולברג, ראש ממשלת נורבגיה ודמיטרי מדבדב, ראש ממשלת רוסיה. הציוץ המפורסם ביותר של אובמה, "ארבע שנים נוספות", נשלח בנובמבר 2012 אחרי שזכה בבחירות החוזרות והפך לציוץ שצויץ מחדש הכי הרבה פעמים עד שאלן דג'נרס פרסמה את תמונת הסלפי מטקס פרסי האוסקר.

האפיפיור פרנסיס (14.1 מיליון עוקבים)

האפיפיור הקודם, בנדיקטוס ה-16 היה לאפיפיור הראשון שצייץ בטוויטר, אבל נראה שהאפיפיור פרנסיס לקח את זה לרמה אחרת לחלוטין. הציוץ שלו בחג הפסחא השנה היה הפופולארי ביותר שלו כאשר המילים בהן האפיפיור שמצייץ מידי יום מרבה להשתמש בהן בציוציו הן "אלוהים, ישו ואהבה".

ציוצים של מנהיגים (צילום: twitter)
ציוץ של האפיפיור פרנסיס. 14.1 מיליון עוקבים | צילום: twitter

נשיא אינדונזיה: סוסיליו באמבאנג יודה ויונו - 5 מיליון עוקבים

נשיא אינדונזיה לא חותם בשמו בטוויטר - פשוט כי אחרת לא ישארו מספיק תווים לכתוב שום דבר ומסכם ב-SBY. הוא שולח כשבעה ציוצים ביום אבל כמעט אף פעם לא מגיב או מצייץ לעוקביו. הוא גם לא עוקב אחר מנהיג עולמי אחר. סנוב.

ראש ממשלת הודו: נרנדרה מודי - 4.9 מיליון עוקבים

שבועות בלבד אחרי הבחירות במאי 2014, ראש הממשלה החדש של הודו הפך לאחד ממנהיגי העולם הידועים ביותר בטוויטר עם מיליוני עוקבים חדשים במספר שבועות בודדים. החשבון שלו הפך לאחד מערוצי התקשורת המרכזיים בזמן הבחירות והוא כותב ממוצע של שישה ציוצים ביום. מאז נבחר לנשיאות, הוא יצר קשר עם כמה מנהיגי עולם אחרים באמצעות הטוויטר והוא עוקב אחרי ראשי הממשלה של בהוטאן ויפן שעוקבים גם אחריו.

ציוצים של מנהיגים (צילום: twitter)
נרנדרה מודי מצייץ ש"הודו ניצחה!" | צילום: twitter

נשיא טורקיה: עבדוללה גול - 4.6 מיליון עוקבים

טורקיה ממזמן משתמשת בטוויטר כדי לייצג עמדות פוליטיות בשפות טורקית, אנגלית וערבית. אולם, ב-20 במרץ, 2014, הרשת הטלוויזיונית הטורקית חסמה את טוויטר לפני הבחירות המקומיות. זה היה גם היום לחגיגות השנה ה-8 להיווסדות טוויטר. גול, כיום נשיאה של טורקיה, התנגד לצעד הזה וצייץ בטוויטר שלו ש"חסימה מוחלטת של פלטפורמות מדיה חברתית יכולה לקבל אישור". הציוץ המפורסם ביותר שלו כותב, "אחד נדהם לגלות כמה רחוק הצלחנו להגיע".

ראש ממשלת טורקיה: רג'פ טאיפ ארדואן - 4.3 מיליון עוקבים

ראש ממשלת טורקיה לקח עמדה שונה לגמרי מזו של גול וקרא לטוויטר "מטרד סביבתי". הוא היה המנהיג הראשון הטורקי שהצטרף לרשת החברתית בשנת 2009, אבל מאז נשבע להפטר ממנה. רוב הציוצים שלו פוליטיים והציוץ הפופולארי שלו קשור לנשיא סוריה, בשאר אל-אסד.

המלכה ראניה מירדן  - 3.2 מיליון עוקבים

מתארת את עצמה בתור "אם ואישה עם עבודה ממש מגניבה", המלכה של ירדן החלה לצייץ בביקור של האפיפיור לשעבר, בנדיקטוס ה-16 בירדן במאי 2009. היא משלבת בין חייה האישיים והפוליטיים, מצייצת תמונות של משפחתה ודנה בנושאים כמו חינוך, בריאות והעצמה קהילתית.

מוחמד בן ראשד אאל מכתום  - 2.9 מיליון עוקבים

בתור המלך החוקתי של דובאי וראש הממשלה וסגן נשיא איחוד האמירויות הערביות לשייח מוחמד יש חשבון טוויטר די פעיל בו הוא מצייץ באנגלית וערבית בעיקר על נושאים של פוליטיקה והאיחוד כמו גם מפגשים מקומיים. הציוץ המפורסם ביותר שלו היה בנוגע ליריד העולמי לשנת 2020. 

נשיאת ארגנטינה: כריסטינה פרננדס דה קירשנר - 2.88 מיליון עוקבים

הציוץ שצויץ מחדש הכי הרבה פעמים מאת הנשיאה המכהנת של ארגנטינה היה מכתב בו בירכה את האפיפיור פרנסיס שהינו ממוצא ארגנטינאי על מינויו. קירשנר חובבת תמונות סלפי והרבה פעמים משלבת בין טקסטים ארוכים ותמונות בציוציה. היא בטוויטר מאז 2010 והינה הדרום אמריקאית בעלת הכי הרבה עוקבים ברשת החברתית.

ציוצים של מנהיגים (צילום: twitter)
חואן מנואל סנטוס בציוץ הכי מצליח שלו אותו הקדיש לביתו שלא נכחה בתמונה | צילום: twitter

נשיא קולומביה: חואן מנואל סנטוס - 2.883 מיליון עוקבים

נשיא קולומביה הנוכחי היה עסוק במיוחד בטוויטר בחודשים האחרונים שקדמו לבחירות במאי וצייץ ממוצע של חמש פעמים ביום. הציוץ שצויץ הכי הרבה פעמים מחדש על ידו פורסם במהלך הקמפיין האחרון שלו, תמונה שלו עם אשתו ושני בניו. הוא הקדיש את הציוץ לביתו שלא נכחה באירוע בו צולמה התמונה.

ציוצים של מנהיגים (צילום: twitter)
כריסטינה פרננדס דה קירשנר, הדרום אמריקאית בעלת הכי הרבה עוקבים ברשת החברתית, במכתב לאפיפיור פרנסיס | צילום: twitter

נשיא מקסיקו: אנריקה פניה נייטו - 2.7 מיליון עוקבים

נשיאה של מקסיקו בעל אחד מחשבונות הטוויטר הישנים ביותר בקרב מנהיגי העולם, זאת משום שהצטרף לרשת עוד בשנת 2007. הוא מצייץ בעיקר בנוגע לפעולות של הממשלה כמו ציוצו המפורסם ביותר בו הילל את הרשויות המקסיקניות שתפסו את ברון הסמים המפורסם בעולם, אל צ'אפו, בפברואר השנה. הציוצים שלו מקבלים ממוצע של 371 ציוצים מחדש.

נשיא ברזיל: דילמה רוסף - 2.4 מיליון עוקבים

נשיאת ברזיל הנוכחית הפסיקה להשתמש בטוויטר במהלך הבחירות שלה לנשיאות בשנת 2010, אבל חזרה לצייץ בספטמבר 2013. הציוץ הידוע ביותר שלה הוא האחרון ששלחה בדצמבר 2010 כשסיפרה לעוקביה שהיא מקווה ש"יהיה לי יותר זמן להיות פה בטוויטר אתכם". היא מצייצת אחת ליום בממוצע וזוכה לציוצים מחדש 91% מהזמן.

ראש ממשלת רוסיה: דמיטרי מדבדב - 2.3 מיליון עוקבים

ראש הממשלה של רוסיה לא מצייץ הרבה מאז שנכנס לתפקיד ורק ציין שלושה משתמשים אחרים והגיב פעם אחת לנשיא אובמה במאי 2012. הציוץ המפורסם ביותר שלו הוא משונה ביותר ומגיב לשמועות על כך שהחתול שלו נעלם. "בנוגע לחתול, ממקורות הקרובים ל-#דורותי, זה נודע שהוא מעולם לא הלך לאיבוד. תודה לכולכם על הדאגה!"

נשיא הפליפינים: בנינו אקינו השלישי - 2.1 מיליון עוקבים

הנשיא של הפיליפינים הצטרף לטוויטר עוד בשנת 2009 והפך להיות אחד המצייצים החזקים ביותר בכל אסיה. הוא כותב בדרך כלל עדכונים מהפייסבוק שלו ומשתף על ההשקעות הכלכליות ועל מדיניות החוץ של המדינה בטוויטר. אקינו לא משוחח כל כך עם עוקביו ועוקב רק אחר מנהיג עולם אחד, ראש ממשלת מלזיה, נג'יב רזק. הציוץ הפופולארי ביותר שלו התקשר לסופת הטייפון האיין כשביקש סיוע מהציבור ושיתוף פעולה.

נשיא ונצואלה: ניקולאס מאדורו - 2 מיליון עוקבים

נשיא ונצואלה הינו המנהיג השני המשפיע ביותר בטוויטר אחרי האפיפיור פרנסיס ומצויץ מחדש 2065 פעמים לכל ציוץ שהוא מצייץ בחשבון הספרדי שלו. כמו האפיפיור, הוא יצר חשבונות טוויטר בשפות שונות, אבל רק חמישה מתוכם פעילים עם מעל ל-20,000 עוקבים לאחד. הציוץ המפורסם ביותר שלו מתוארך לדצמבר 2013 כשהוא דיווח על נפילת חשמל מסתורית במיראפלורס אחרי סדרה של בעיות חשמל ברחבי המדינה.

פה בארץ: רובי ריבלין לא עושה סמים ופרס נגד הטפות מוסר

ולמרות שאין להם מיליונים של עוקבים, גם בקרב המנהיגים שלנו יש לא מעט מצייצים. נפתלי בנט, שר הכלכלה, מצליח בפייסבוק עם 235,926 לייקים הרבה יותר מאשר בטוויטר שם עוקבים אחריו בסך הכל 5899 עוקבים, אבל זה לא עוצר מבעדו לציי מספר פעמים ביום כפי שצייץ, "יחי הנשיא רובי ריבלין! תחי מדינת ישראל!" ב-10 ביוני.

מעבר לפוליטיקה, ריבלין התייחס בטוויטר שלו גם לנושאים אחרים, רשמיים פחות. ב-2013 למשל, הוא התייחס בעקיפין לדיונים שנסבו סביב השאלה האם ח"כ לפיד עישן סמים בעברו, וכתב: "בוקר טוב, לכל מי שתוהה לגביי, הנה אני מצהיר: מעולם לא עישנתי סמים קלים. נולדתי עם שמחת חיים שלא הצריכה אף פעם תמריצים". 

זהבה גלאון, חברת כנסת ויושבת ראש מפלגת מרצ, גם היא פעילה ברשת החברתית כפי שניכר מציוץ שלה לפני מספר ימים בו כתבה, "בואו להצביע מרצ ולפטר את גדעון סער, שר חינוך שמודאג 'מאחוזי הצבעה גבוהים', מי שדמוקרטיה מסוכנת בעיניו הוא סכנה לדמוקרטיה".

אביגדור ליברמן בתחילת מאי גם הוא צייץ ציוץ פוליטי במיוחד. "אני מציע לערבים שהשתתפו היום בתהלוכת 'יום הנכבה' והניפו דגלי פלסטין, שבפעם הבאה יצעדו היישר לרמאללה - ויישארו שם".

גם נתניהו משתמש בחשבון הטוויטר שלו כמו גם ב- 239 אלף העוקבים אחריו בתור פלטפורמה מצוינת להסברה ישראלית, במקרה הזה נגד המדיניות המסוכנת של איראן. שמעון פרס, לעומת זאת, פרסם סטטוס מצליח במיוחד בנובמבר 2012 בזמן מבצע עמוד ענן וכתב, "אלה שמטיפים לנו מוסר צריכים להציע דרך אלטרנטיבית לעצור את ירי הרקטות של החמאס. #ישראל תחת אש, #עמוד ההגנה".

ולמרות שמדובר גם בהסברה וכן בקידום עצמי, לבני ניצלה את הסטטוס שלה כדי לצייץ לינק לכתבה עליה, אותו קידמה במשפט, "כשאני מבצעת החלטות אני לא חושבת על ההורים שלי. אני חושבת על הילדים שלי".