הסיפור המוזר הזה החל לפני שמונה חודשים: יעל א', צעירה בשנות העשרים לחייה מתל אביב, נתקלה בפרסומים על תושבת קרית גת שנחשדה בזמנו בניצול מיני של ילדים. כמו גולשים רבים אחרים, יעל התייחסה לפרשה בעמוד הפייסבוק שלה וכתבה שלדעתה הילדים הם שניצלו את האישה, ואף איימו עליה כדי לקיים איתם יחסי מין. עד כה מדובר בעניין שגרתי למדי, אלא שהפוסט הזה עלה לה ביוקר. 

"מאז שהעלתי את התגובה, אישה שאיני מכירה החלה לרדוף אותי ברשת, ולכתוב נגדי סטטוסים לפיהם אני פעילת זכויות של פדופיליות ואולי אפילו פדופילית בעצמי", משחזרת יעל בשיחה עם NEXTER. "בהתחלה לא התייחסתי לזה אבל זה הלך והחמיר". 

אילוסטרציה  (צילום: Thinkstock)
האקרים מוזנים במכוון במידע שגוי. אילוסטרציה | צילום: Thinkstock

לפני מספר שבועות יעל התכתבה באופן פומבי בפייסבוק עם ידיד שלה, וכתבה לו בצחוק שהיא שוקלת "לצרוך פורנו ילדים צ'כי". האישה כנראה חשבה שיש לה תפוח אדמה לוהט בידיים ומיהרה להגיש נגד יעל תלונה ביחידה לעבירות מחשב במשטרת מרחב ירקון. היא המשיכה לטעון שיעל היא פדופילית שמחזיקה ברשותה חומר פדופילי, ובמקביל אף פנתה לצייד פדופילים מוכר וביקשה שיעקוב אחריה.

במשטרת מרחב הירקון לא טרחו לבדוק לעומק את תלונתה של האישה או מהימנותה, ובמקום זאת מיהרו להוציא צו חיפוש בביתה של יעל. מאחר שכתובת מגוריה בתעודת הזהות רשומה על שם הוריה, החוקרים הגיעו בשעת בוקר מוקדמת לביתם כשהם מצויידים בצו חיפוש החתום על ידי שופט.

"ההורים שלי היו בהלם", היא מספרת. "הם לא הבינו מה שוטרים מחפשים אצלם. גם כאשר הם הגיעו אליי לדירה לא הבנתי מה הם רוצים. מעולם לא הייתי במשטרה, לא נחקרתי, לא ביצעתי שום עבירה פלילית ופתאום אומרים לי שאני חשודה בהחזקת חומר פדופילי". בתוך כל המהומה, השוטרים דרשו מיעל לחתום על מסמך מבלי לאפשר לה לקרוא בו, מבלי להבין שהיא מאשרת להם לערוך חיפוש בדירתה ולהחרים כל ציוד טכנולוגי שהם יצטרכו.

ואכן, החוקרים החרימו ליעל את המחשב האישי ואת הסמארטפון, והיא הוזמנה לחקירה בהולה. "זו היתה חקירה של עשר דקות לא יותר. החוקר התמקד כל החקירה בעניין אחד - מדוע כתבתי שאני 'צורכת פורנו ילדים צ'כי'. הסברתי לו שזה נכתב בצחוק ולא יותר מזה, ועל זה לא מזמינים לחקירה. כשהבנתי מי התלונן נגדי, הבנתי שהמשטרה פשוט נפלה בפח".

כעבור כמה ימים החוקרים החזירו ליעל את הסמארטפון לאחר שלא מצאו בה שום חומר פדופילי. המחשב שלה נבדק במשך כמה שבועות, ובזמן הזה מנהלה של יעל שהכיר אותה היטב והבין שמדובר בעורבא פרח סיפק לה מחשב כדי שתוכל לעבוד.

לאחר שפנתה כמה פעמים למשטרה בדרישה לקבל את המחשב ולא נענתה, יעל הגישה באמצעות עורך דין בקשה להחזרת 'תפוס' (מושג משפטי המתייחס להחזרת ציוד) בבית משפט שלום בתל אביב. המשטרה מיהרה להתקפל והחזירה לה לפני כמה ימים את המחשב.

"אם  לא הייתי פונה לבית המשפט המחשב היה נשאר אצלם חודשים ככה סתם" היא מוסיפה. "הרי ברור להם שאני לא פדופילית ולא מחזיקה שום חומר פדופילי הרי מזמן היו עוצרים אותי לחקירה. אף אחד במשטרה לא התנצל בפניי על מה שקרה", קובלת יעל, "לא יתכן שכל אדם שיגיש תלונת סרק במשטרה יביא לפתיחת חקירה מבלי שהדבר נבדק לעומק. הנזק שנגרם לי גדול מאוד ואני אגיש תביעה נגד המתלוננת".

קראו גם: המשטרה לא מחזירה אלפי סמארטפונים ששימשו כראיות

"זכותה ואפילו מחובתה של המשטרה לחקור תלונות אבל גם החוקרים צריכים להבין שיש אנשים שמנצלים את זה לרעה ושצריך לבדוק דברים לעומק לפני שמזמינים אזרחים תמימים לחקירה ועורכים להם חיפוש בבית וגורמים להם לנזק גדול", סיכמה יעל את החוויה הקשה שעברה.

תגובת דובר המשטרה: "החקירה נפתחה בעקבות תלונה שהוגשה. על מנת להגיע לחקר האמת נתפסו על פי חוק טלפון נייד שלאחר בדיקה נמסר לבעליו ומחשב שיוחזר בסיום בדיקתו. חומר הראיות יועבר בסיום החקירה לעיון הפרקליטות לצורך החלטה על המשך ההליך הפלילי".