שריל סנדברג
גירל פאוור! ושמלות סטרפלס. סנדברג

"גברים עדיין שולטים בעולם", "אני לא אומרת שנשים הן לא שאפתניות...אבל כשזה מגיע לשאיפה להנהיג, להיות מנהיג או כל דבר שאתה עושה, גברים תמיד עולים במספרם על נשים",  "נשים פוגעות בעצמן כשהן 'מרפות'. הן אומרות, 'אני עסוקה' או 'אני רוצה ללדת ילדים יום אחד, 'כנראה לא אוכל לעבוד יותר'. או 'אני עדיין לומדת בעבודה הנוכחית שלי', גבר מעולם לא אמר לי את זה".

אלה רק חלק מההצהרות ה"שערורייתיות" של שריל סנדברג, סמנכ"ל התפעול של פייסבוק, יד ימינו של מארק צוקרברג ואחת הנשים החזקות בעמק הסיליקון ובעולם.   

בואו לפייסבוק של נקסטר  

הונה של סנדברג בת ה-43 מוערך כיום בכמיליארד וחצי דולר. היא נחשבת לאחת הנשים העשירות בארצות הברית, ואחת הנשים העשירות ביותר שהרוויחו לבד את הכסף ולא קיבלו אותו בירושה.

עכשיו היא רוצה לעזור לנשים אחרות להצליח כמו שהיא הצליחה, אבל בינתיים מסע הקידום של הספר החדש שלה Lean in, שנועד למטרה הזו בדיוק, לא מביא לתוצאה שלה סנדברג קיוותה. ארגוני נשים יוצאים נגדה, וביקורת נשמעת מכל עבר. 

"נשים משייכות את ההצלחה למזל, גברים לכישורים"

הספר של סנדברג הוא אוסף דעות ועצות לאישה כיצד להתקדם במקום עבודתה. זהו ספר שמנסה לדרבן נשים לקחת אחריות על החיים שלהן, להיות אסרטיביות יותר, "לצאת מהקליפה". על פי התפיסה של סנדברג המתבטאת בספר, נשים מעדיפות לשייך את ההצלחה שלהן למזל, בעוד שגברים משייכים את ההצלחה שלהם ליכולות וכישורים.

הספר הוא מן מדריך מלא בעצות לנשים בעולם העסקים. כמו למשל העצה שסנדברג נותנת לנשים "לחייך בכל ראיון עבודה", ולדבר בגוף ראשון רבים ולא ביחיד. לא להגיד את המילה "אני".

"כשזה נוגע לרצון להוביל, לשנות - גברים מובילים על נשים"
מארק צוקרברג, שריל סנדברג
יד ימינו. מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג ושריל סנדברג

אין עוררין על הכישרונות הרבים של סנדברג, וסביר להניח שהם לא מתרכזים בחיוך שלה ולא היו אלה שעזרו לה לדלג בין משרות נחשקות. סנדברג. עבדה במשרד האוצר האמריקאי, משם עברה לגוגל אחרי שסרגיי ברין, אחד המייסדים חיזר אחריה. משם עברה למשרה נחשקת כסמנכ"ל התפעול של פייסבוק והיא מופיעה לצידו של הבוס מארק צוקרברג, כמעט בכל ראיון ומסיבת עיתונאים. היא בוגרת אוניברסיטת הרווארד היוקרתית וגדלה בבית יהודי ממעמד בינוני. אין ספק, האישה הזו בנתה את עצמה במו ידיה.

אז איך ייתכן שאישה כה חכמה ומצליחה נכשלת בסדרת הראיונות לקידום הספר החדש שלה שאמור דווקא להפוך לתורה של העצמה נשית?

בראיון לתוכנית "60 דקות", ששודר אמש (א'), ברשת CBS האמריקאית, ניסתה סנדברג להסביר למה התכוונה בספר, אבל כשלה ועצבנה עוד יותר אנשים, עכשיו גם ברמה עולמית ובכל מדיה אפשרית.

"אני לא אומרת שנשים אינן אמביציוזיות" היא אמרה בראיון, "אני אומרת שכשזה נוגע לרצון להוביל, לשנות, גברים מובילים על נשים".

"אני לא אומרת שלכולם יש התנאים והאפשרויות שיש לי...אני לא אומרת שכל בעל הולך לקום מחר בבוקר, לקרוא את הספר שלי ולקחת את החלק שלו בנטל. אני אומרת שנשים צריכות לקחת את הכוח שיש להן, ולדרוש העלאה בשכר שלהן".

האישה אשמה במצבה?

נשים רבות הביעו זעם כלפי דעותיה של סנדברג, וקראו לספר "אוסף של עצות מתנשאות המגיעות ממישהי שאינה יכולה באמת להבין את המצב שבו נמצאות נשים רבות". לדבריהן, סנדברג, ממרומי תפקידה והונה העצום, אינה יכולה באמת להיות קשובה לבעיות המורכבות שמולן ניצבות נשים רבות, שעדיין עובדות בעולם שלא רק נשלט על ידי גברים, אלא יעדיף לעד לקדם אותם.

ברור שסנדברג לא קיוותה שהספר שלה יעבור בשתיקה. זו הסיבה שהיא לא כתבה עוד אוטוביוגרפיה אודות ההצלחה שלה. אבל היא גם לא ציפתה שהספר יעצבן בעיקר נשים שלא מסוגלות לראות את העולם בצורה כל כך שטחית. בסופו של דבר, רבים רואים בספר של סנדברג במקום מניפסט פמיניסטי עוד ספר שמאשים נשים במצב שלהן. הן אלה שלא רוצות להתקדם, הן אלה שלא יכולות לראות את היכולות שלהן, הן אלה שהשאירו את העולם להיות מונהג על ידי גברים. טענה נוספת שנשמעת נגד סנדברג מצביעה על כך שהיא בסך הכל מקדמת את עצמה הרבה יותר מאשר את האג'נדה שלה.

בטור של הסופרת והעיתונאית מורין דאוד בניו יורק טיימס היא כתבה:"סנדברג לא מבינה את ההבדל בין תנועה חברתית לקמפיין ברשת חברתית. רק בגלל שטכנולוגיה דיגיטלית עוזרת לחבר בין אנשים, זה לא אומר שאתה באמת נוגע באנשים".

אך סנדברג היא גם אישה מרשימה בזכות עצמה, גם אם המסע שלה להעצים נשים הוא קצת מגוחך כשהוא מגיע ממקום כל כך רם וקצת עיוור. סנדברג היא בסך הכל תוצר של חברה קפיטליסטית שמאפשרת ליחידי סגולה להצליח, ודרך ההצלחה שלה, סנדברג חושבת שהיא תוכל לעורר השראה.

"תלמדו לנהל משא ומתן" היא אומרת. "תתעקשו על שלכן, תבינו כמה אתן שוות ודעו להעריך את עצמכם נכון". בעולם של סנדברג, כל אחד שווה משהו, והוא רק צריך להבין את זה. חבל שזוהי לא הבעיה היחידה שעומדת בפני נשים בשוק העבודה.

צפו בראיון המלא של סנדברג ב-CBS: