בשבוע האחרון הרשת סוערת סביב סרטון בו נראה נער כבן 15 מנפץ בקבוק זכוכית על ראשו של חתול והורג אותו. הסרטון שפורסם בדף הפייסבוק של "צער בעלי חיים" והופץ בעמודים נוספים זעזע לא מעט אנשים. בתחילה, פניו של הנער המתעלל טושטשו, אך ככל שזעם הגולשים גבר, החלו להפיץ את תמונתו החשופה יחד עם שמו. הנער נעצר בסמוך לאירוע, אבל ביממה האחרונה עלתה עצומה לרשת, הדורשת למצות עמו את הדין, ולתת לו את העונש המגיע על פי חוק למתעללים בבעלי החיים, מבלי להתחשב בגילו הצעיר.
הסרטון התפרסם לפני כשבועיים ובו נראה הנער מתהלך עם שני בקבוקים מזכוכית ומשליך אותם באכזריות לעבר שני חתולים שכובים על הרצפה. הבקבוק פגע באורח קשה מאד באחד מהחתולים שמת במקום, זאת בעוד השני הצליח להימלט. בעמותת "תנו לחיות לחיות" מיהרו להגיש תלונה למשטרה ב-18 במרץ בציפייה "שהפרשה תטופל באופן חמור וממצה על כל היבטיה, הן הפליליים והן החינוכיים והסוציאליים".
אתי אלטמן, דוברת וממייסדי "תנו לחיות לחיות", מספרת שמבחינה חוקית העמותה עשתה את כל שיכולה הייתה לעשות בנושא. "עשיתי את כל מה שאפשר לעשות לפני שבועיים, פניתי לקצין חקירות נוער והעברתי לו את התמונות ואת הפרטים והבחור אחרי שעתיים נעצר והובא בפני שופט. הגישו נגדו כתב אישום וביקשו להחזיק אותו עד תום ההליכים. בית המשפט קבע שיהיה במעצר בית. לצערנו הוא קטין וייתנו לו כנראה עבודות שירות בלבד".
אולם, למרות התלונה של העמותה, ניכר שהרעש ברשת מסרב לדעוך. הסרטון הראשון שפורסם בעמוד הפייסבוק של העמותה הציג אותו בטשטוש פנים וזכה למעל 2,000 תגובות זועמות של גולשים מקללות קשות ועד דרישה לזרוק אותו לכלא או לגרום לו לסוף דומה: "לילד שרוצח חיות יש פוטנציאל להפוך לרוצח בני אדם. לכלא!" וכן, "למה הפנים מטושטשות? אחד כזה צריך להרוג באותה צורה!"
בעקבות הזעם הציבורי שהסרטון עורר נפתח גם עמוד פייסבוק לשם כבר הודלפה תמונה ממקור לא ידוע של פניו של הצעיר. בעמוד הדיון בין הגולשים גם עבר לשיחה על התנהגות בני הנוער של היום. באחת התגובות כתבה גולשת כתגובה לגולש אחר, "לרצוח חתול בדם קר זו לא 'טעות' וזו לא 'שטות'. אני מצפה מבחור בן 15 שידע להבדיל בין טוב לרע. הוא ידע טוב מאד שמה שהוא עושה זה דבר נוראי ובכל זאת עשה את זה ועוד צילם את זה. זו לא 'שטות' ולא 'טעות'. זהו רצח".
תיקו של הנער נחקר על ידי שוטרי משטרת נתניה. בעקבות התלונה הוא אותר, נעצר והוגש נגדו כתב אישום בהליך מזורז, עם בקשה למעצר עד תום ההליכים. לבסוף, הוא שוחרר למעצר בית והוגש נגדו כתב אישום לבית משפט השלום בפתח תקווה שעוד אמורים לדון בו בהמשך. העונש על התעללות בבעלי חיים נע בדרך כלל בין שנה לשלוש שנות מאסר. עם זאת, בדרך כלל מקבלים המתעללים עבודות שירות או מאסר של חודשים ספורים. מאחר שמדובר בנער, בדרך הענישה מקלה עוד יותר, ומסתיימת בשירות לתועלת הציבור וקנס כספי.
"העונש צריך להיות עבודה של שנה בעמותת 'תנו לחיות לחיות'"
אתמול הגיע הנושא לשיאו כשעלתה עצומה ברשת אשר קוראת למצות את הדין עם הנער, עליה חתומים מעל 5,200 איש עם שאיפה להגיע למספר של 10,000 חתימות. "מדי יום מגיעות לארגוני בעלי החיים תלונות רבות על התעללות והזנחת בעלי החיים", נכתב בעצומה. "לפי נתונים סטטיסטיים כ-90% מכלל התלונות המוגשות במשטרה נסגרות מסיבות אלו ואחרות. גם בתיקים בהם מוגשים כתבי אישום, זוכים העבריינים לעיתים רבות לגזרי דין מקלים. אנחנו סבורים כי העדר אכיפה של החוק וענישה מקלה במקרים המגיעים לבית המשפט - מסוכנת לחברה, אינה מרתיעה עבריינות, משדרת זלזול בבעלי החיים ובזכותם לחיות, והופכת את לשון החוק לחסרת תועלת".
העצומה נחתמת בקריאה ליועץ המשפטי לממשלה, השר לביטחון פנים, שר החקלאות והשר להגנת הסביבה כמו גם פרקליט המדינה ושופטי בית המשפט, "למצות עם העבריין הרוצח את הדין. קבעו בדינו את העונש המקסימאלי הקבוע בחוק. למען יראו ויראו, למען הענשתו המוצדקת של העבריין ולמען הפצת המדיניות שחיי בעלי חיים אינם חיי הפקר וכי המעיז לפגוע בהם ישלם על כך".
"מה שהעצומה עושה זה לחץ ציבורי שאולי יגרום לשופט להתחשב בזה", מסבירה אלטמן. "אבל אני חושבת שכלא לא יעשה מאומה אלא חינוך והסברה הם הפתרון הנכון למעשיו כאשר העונש צריך להיות עבודה של שנה בעמותת 'תנו לחיות לחיות'. אם הוא היה רואה מה בעלי החיים במדינת ישראל עוברים אולי זה היה גורם לו לחמול עליהם".
ביולי 2013 הנחה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, את גורמי האכיפה ומערכת המשפט להחמיר בעונשים של מתעללים בבעלי חיים ולהטיל קנסות כבדים ולמעשה אימץ את מסקנותיה של ועדה מיוחדת שדנה בעונשים המקלים הניתנים למתעללים בבעלי חיים.
מטעם עמותת "תנו לחיות לחיות" נמסר כי "רצח החתול, כפי שתועד, הוא מעשה נפשע של פגיעה בחסר ישע. דינו של החשוד, אם יועמד לדין, ייקבע אך ורק על ידי בית המשפט, בהתאם לחומרת המעשים ולנסיבות האישיות של החשוד. העמותה מבקשת מהציבור להימנע מהתלהמות, להקפיד על ההגנות הניתנות לחשודים קטינים, ולהשאיר את חריצת הדין למערכת המשפט".
אלטמן מוסיפה שמדובר בטרנד של ממש ומספר התיקים על התעללויות בבעלי חיים גדל בצורה ניכרת בשנתיים האחרונות. "אני מודאגת מאד מכך שזה נהיה טרנד שנערים מצלמים את עצמם ומתגאים ברצח בעלי החיים וזה מזעזע אותי יותר מכל דבר אחר. היום אתה עושה את זה על חתול ומחר תעשה את זה על בן אדם".