הפיד שלכם בפייסבוק מטריד מאוד את נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה. באפריל האחרון הוא אמר במהלך ביקור באוניברסיטת שיקגו שהרשתות החברתיות, שהוא אימץ בחום עד להפסד של היורשת שלו בבחירות, הן בעיה.

"עכשיו המצב הוא שכולם מקשיבים לאנשים שמסכימים איתם, מה שמחזק את (ראיית) המציאות שלהם, עד להזנחה של מציאות משותפת שתאפשר לנו לנהל דיון בריא ולנסות למצוא מכנה משותף ולקדם פתרונות", הוא אמר לסטודנטים.

אבל אובמה לא מסתפק בדיבורים. הלילה פרסם גלן בראון, מנהל הדיגיטל בקרן שהקים הנשיא לשעבר, רשומה בבלוג הארגון באתר מדיום. תחת הכותרת "אזרחות דיגיטלית: מה הגישה שלכם?" הוא מביא את דברי אובמה באוניברסיטת שיקגו ומוסיף שהרשתות החברתיות נכשלו במילוי "ההבטחה המקורית של האינטרנט - פתיחות, הכלה ושוויון הזדמנויות להשמיע את דבריכם - ועם כל זה, תחרות אמיתית ובריאה בין נקודות מבט שונות".

אז מה בעצם מציעים אנשי אובמה? "אנחנו חושבים שהצעד הראשון הוא פשוט לזהות את הבעיות ולדבר עליהן - בפתיחות, ביחד, דרך אותם ערוצים שבשימוש חסר כוונה ומודעות עוזרים ליצור את הליקויים מלכתחילה", כתב בראון (הדגשה שלנו). במילים אחרות, הארגון של אובמה מנסה לעודד שיח פרוגרסיבי ברשתות החברתיות, בניסיון לפרוץ את החומה בין הדמוקרטים והרפובליקנים, שבמפלגה של הנשיא לשעבר מאמינים שהביאה להפסד שלהם בבחירות האחרונות.

בתור התחלה, העלה הארגון שאלון שמבקש מהגולשים לספר "מי משמש בעיניכם דוגמה לאזרחות דיגיטלית למופת ולמה?", "מה הייתם רוצים לשנות בהרגלי חיי הרשת שלכם? על אילו עקרונות הייתם ממליצים לאחרים? מה הדבר שיכול לשפר את הבריאות הדיגיטלית שלכם?", "אילו אנשים וארגונים מציגים לדעתכם אזרחות דיגיטלית בנוגע לשאלות של אימוץ שוני - במחשבה, בזהות או בכל היבט אחר שאתם מעריכים?" - כולן שאלות שמעודדות פחות הקשבה לחברים בפייסבוק ויותר התמסרות לערכים ומסרים שנחשבים לפוליטיקלי קורקט.

השאלה שאנחנו מנסים לענות עליה היא אם זה באמת פיתרון, או בעיה חדשה.