"לא ביקשתי, אל תשלח" - זה היה המסר הפשוט של עמוד פייסבוק שביקש לתת במה לנשים שהוטרדו מינית לחשוף את הסיפור שלהן, ולבייש את המטרידים. שבוע אחד בלבד היה העמוד ברשת, עד שהוסר על ידי פייסבוק בטענה שהוא מפר את תנאי השימוש. זו ההודעה שקיבל מפעיל העמוד במייל.

העמוד הוקם על ידי אסף שמואלי,  יועץ ומרצה להתמודדות עם שיימינג, בעקבות פוסט של שני שטלריד שקראה לנשים לספר על גברים ששלחו להן תמונות של איברי מין בהודעה פרטית וללא הסכמתם. שמואלי פירסם מספר תמונות בטשטוש שקיבל מנשים, ועל חלקן הוסיף את שם המטריד ואף תייג אותו. "שמעתי על התופעה הזו של שליחת תמונות של איברים אינטימיים לנשים, אבל כשראיתי את כמות הנשים שהזדהו עם שני בתגובות, הזדעזעתי", הוא אמר למאקו בשבוע שעבר, אבל הבטיח להסיר תיוג של גברים שיתנצלו ויתחייבו לא לעשות זאת שוב, ואכן מחק.

אנטי שיימינג

אלא שלפייסבוק זה כנראה לא הספיק. החברה העדיפה לנטרל את השיימינג. בנוסף להודעה החד-צדדית והכללית מאוד במייל, שלא פירטה בדיוק מה בעייתי בעמוד שלו, הוא קיבל הודעה בעמוד הפייסבוק ששופכת קצת יותר אור על הסיבה לסגירה: "אנחנו מאפשרים לך לדבר בחופשיות על דמויות ועל אירועים ציבוריים, אך ננקוט פעולה בעקבות כל דיווח על התנהגות פוגענית המופנית אל אנשים פרטיים".

 

שמואלי קיבל אפשרות לערער על ההחלטה, אך לא לנמק את הערעור שלו בתנאי שימחק תוכן בעייתי. לדבריו הוא הסיר תיוגים עוד בטרם קיבל הודעה על החסימה. "למרות שלא היה תיוג בעמוד בזמן הערעור, העמוד הוסר", הוא אומר ל-NEXTER.

שמואלי אינו משתמש פייסבוק הראשון שתכנים שהעלה הוסרו מסיבות כאלו: לאחרונה דיווחנו כאן על איומים ברצח והטרדות שזיזו אבו אלהוא קיבל לתיבה הפרטית שלו, וכאלה שהוא נחשף אליהם בקבוצות טלגרם המוניות. אבו אלהוא חשף את ההודעות בצילומי מסך. הצילומים נמחקו והוא נחסם.

לפני שנה קיבלה חן טל הודעות פרטיות ובהן הטרדות מיניות בוטות שהופנו אליה. טל אמרה למטריד שתספר לאשתו כי הוא "רוצה לזיין לאישה נשואה ובהריון". היא פירסמה את התכתובת שלה וחשפה את שם המטריד ותמונתו. כעבור מספר שעות היא נחסמה מפייסבוק למשך חודש בטענה שהפרה את תנאי השימוש.

פייסבוק נכשלת בהגנה על הגולשים

ההתייחסות של פייסבוק לתוכן המופנה לאנשים פרטיים היא אולי סיבת החסימה. סביר להניח שאחד האנשים שנעשה להם שיימינג או מכיר מישהו כזה דיווח על העמוד, ופייסבוק מצידה העדיפה לא להסתבך ולברר כל מקרה לגופו, אלא פשוט למחוק.

"פייסבוק יצרה פלטפורמה שמנוצלת על ידי מטרידים מיניים המבצעים בה שימוש לא נאות. כפלטפורמה החברתית הגדולה בעולם, פייסבוק נכשלת מזה שנים בהגנה על הגולשות והגולשים שלה בנושא זה, וגם באחרים. ולכן, כשקמה יוזמה מסוג זה פייסבוק היתה יכולה לגלות יותר עניין, לבחון אותה לעומק ולא לנסות להפיל אותה ולהשאיר את הרשת פרוצה, כפי שהיא היתה לפני הקמת הדף", אמר לנו שמואלי.

"למרבה הצער, פייסבוק מיהרה להסיר את הדף במקום לנסות להתמודד עם התופעה ולשאול את השאלות הנכונות, שיעזרו לה ולנו ליצור סביבה בטוחה ונעימה יותר. פייסבוק, יותר מכולם, הייתה צריכה להבין שאנחנו חיים במציאות של שיימינג ושאין הבדל בין אישה שצועקת שוקולד במטוס לבין אדם ששולח תמונות מבלי שהתבקש. שניהם יכולים להפוך לשיח ברשת ועל שניהם להתמודד עם החריגה שהם ביצעו מהנורמה החברתית, ואם פייסבוק צריכה בכך עזרה, אשמח להיפגש ולהסביר".

"יש הבדל בין שיימינג לבין בריונות רשת. אני הראשון לעמוד בחזית במלחמה בבריונות רשת, מצד שני, אאבק על חופש הביטוי ועל הזכות של אזרחים למחות על נושאים שאינם מטופלים על ידי הרשויות. להלן, שיימינג".